De Noren hebben skiën uitgevonden

Waarom een opsomming van de voordelen van een wintervakantie in Noorwegen? Het schijnt dat het in Noorwegen was dat iemand ruim 4000 jaar geleden voor het eerst ski’s onderbond. Zeker weten kunnen we dat volgens weliswaar niet, maar in Noord-Noorwegen zijn oeroude rotstekeningen van mensen op ski’s te zien. En het woord ‘ski’ komt van het Noorse woord ‘Ski∂’, dat ‘een stuk hout’ betekent.

Skiën is voor Noren net zoiets als fietsen voor Nederlanders is. Ook de eerste skiwedstrijd vond plaats in Noorwegen, de eerste langlaufclub was een Noorse en het eerste skispringtoernooi werd in Noorwegen gehouden. Geen wonder dat veel van de beste skiërs en langlaufers ter wereld uit Noorwegen komen. Dat Noren al heel lang ‘iets’ (zeg maar veel) met wintersport heeft, is overduidelijk.

1. Sneeuwzeker

De wintersportvoorzieningen in Noorwegen zijn van goed niveau: de Noren weten als geen ander hoe ze het wintersporters naar de zin moeten maken. Daarnaast is het (zeker door de week) rustiger op de toch al lekker brede pistes. Bovenal zijn de skigebieden zoals Myrkdalen en Narvikfjellet dankzij de noordelijke ligging uitermate sneeuwzeker.

2. Aantrekkelijk met en voor kinderen

Noren zijn echte buitenmensen en worden van kinds af aan opgevoed met een actief buitenleven. Zodra kinderen kunnen lopen, beginnen ze ook met wintersporten. Zo kunnen ze mooi op de (langlauf)ski’s naar school in de winter. Ook op school doen ze aan langlauf- en andere wintersportactiviteiten. Daarnaast is kindvriendelijkheid diep in de Scandinavische samenlevingen geworteld. Vaak skiën kinderen in Noorwegen tot 8 jaar gratis en krijgen ze gratis een helm in bruikleen. Noorwegen is dus zeker geschikt als wintersportbestemming voor kinderen.

3. Kennis maken met wintersport

De wintersportvoorzieningen in Noorwegen zijn ook ingesteld op alle vaardigheidsniveaus. En dat is fijn als je beginnende wintersporter bent. De bergen in Noorwegen zijn vaak glooiend. Daardoor kan je als beginner vaak veel verschillende afdalingen maken en ben je niet alleen beperkt tot de beginnersweide. Ook is het rustiger dan in de Alpen, waardoor je je minder snel opgejaagd voelt.

4. Engels spreken en waar voor je geld

Een groot voordeel is dat je in Noorwegen overal in het Engels terecht kunt. En hoewel Noorwegen zeker niet het goedkoopste vakantieland is, staat daartegenover dat je ook wel veel kwaliteit voor je geld krijgt (denk bijvoorbeeld aan de accommodaties, maar ook aan het lekkere Noorse eten).

5. Meer dan alleen skiën of snowboarden

Tenslotte in de opsomming van voordelen van een wintervakantie in Noorwegen één van de belangrijkste: wintersport in Noorwegen is veel meer dan alleen skiën. Wat denk je van een rendiersledetocht, een huskysledetocht, een rit in een door paarden getrokken arrenslee, een rit met een sneeuwscooter, sneeuwschoenwandelen of een kennismaking met ijsvissen? Bovendien: in alle westelijk gelegen gebieden kun je wintersporten met uitzicht op de fjorden. Lees hiervoor ook over onze roadtrip naar Myrkdalen/Voss. En in de noordelijke gebieden heb je grote kans op het noorderlicht. Verblijven in een Noorse blokhut met sauna, wintersportgebieden die met fakkels en kaarsen worden verlicht… Dat is toch een ontzettend mooi sprookje?

Weet jij nog meer voordelen, laat ons dat weten in een reactie.