Home » Skigebieden » Zwitserland » Engelberg

Skigebied Engelberg in Zwitserland

Heerlijke poedervelden en eenvoudig te bereiken

Engelberg is internationaal bekend vanwege de Titlis. De ronddraaiende lift die je op ruim 3.000 meter brengt, op de gletscher. En het dankt haar roem aan het freeride potentieel. Met de big 5 als grote freeride trekpleister.

Veel Nederlanders gaan er naar toe omdat het skigebied mega sneeuwzeker is. En omdat je er makkelijk en snel kunt komen. Het is “slechts” 835 kilometer vanaf Utrecht.

Los van de sneeuw is het ook een knus dorp. Het is een vrij oud dorp. Heeft een groot klooster dat altijd bepalend is geweest. En Engelbeerg heeft imposante (geen kolossale) gebouwen.

Het leuke is, dat je hier ook gewoon bij de boer kunt overnachten. Vlakbij de lift.

Is Engelberg geschikt om met de familie naartoe te gaan? We probeerden het uit. Lees Hoe geschikt is Engelberg voor families?

Tips:

1. Na een dag genieten nog een toetje met een biertje in de Yucatan bar. Gezellige hang out en je ziet de zon prachtig tussen twee bergtoppen verdwijnen.

2. Slapen, eten, drinken én geinspireerd raken in Ski Lodge Engelberg. Net als Yucatan naast het treinstation.

Bovendien is Engelberg uitstekend met de trein te bereiken. Lees: met de trein op wintersport naar Zwitserland.

Engelberg in één oogopslag

 • 835 kilometer van Utrecht
 • 7 meter sneeuwval per jaar
 • 82 kilometer pistes
 • Laagste punt: 1050 meter
 • Hoogste punt: 3.020 meter

Waarom wel naar Engelberg?

 • Vaak verse sneeuw
 • Vette poederlijnen mogelijk
 • Makkelijk en snel te bereiken. Ook met de trein!
 • Sportief publiek

Waar rekening mee houden?

 • Duur (1 daagse skipas: 57 euro)
 • Beperkt voor beginners
 • Geen tochten mogelijk
 • Skigebied is gesplitst. Wel bereikbaar via liften en bus.

Skigebied kaart Engelberg

Kaart skigebied

skikaart Engelberg

Check ook titlis.ch met alle informatie over Engelberg en de Titlis.

Sneeuwhoogte in Engelberg

Wintersport in Engelberg

Zoals je hierboven op de kaart ziet en in de korte omschrijving kon lezen is Engelberg een relatief klein gebied. Vooral erg geschikt voor sportieve wintersporters. En een ideale ligging om er eens voor een weekend op uit te gaan, omdat je er zo snel komt.

Wist je dat je er ook relatief eenvoudig met de trein vanuit Nederland kunt komen?

En wil je freeriden, dan zit je hier goed. Lees hieronder waarom.

Op zoek naar sneeuw in Engelberg

De verschillende skigebieden in Engelberg

Je hebt in Engelberg eigenlijk 5 kanten waar je kan skiën.

 1. Brunni: top voor beginners
 2. Trübsee / Untertrübsee: top voor iedereen
 3. Gerschnialp: top voor beginners
 4. Jochpass: top voor gemiddelde skiërs
 5. Titlis: top voor gevorderden

Brunni

Als beginner kan je starten bij Brunni. Het is hier vaak lekker rustig. Beneden heb je een paar sleepliften en “magic carpets”. En een paar pistes. En je kan ook met de gondel naar boven, waar je op een zonnige helling komt met nog een paar liften en pistes.

Trübsee / Untertrübsee

Eenmaal geoefend, kan je deze oversteek maken. En met de bus met je er zo. Aan deze kant heb je een mega lange en mooie blauwe piste vanaf Trübsee via Untertrübsee.

Voor zowel beginners en gevorderden super leuk. En bij verse sneeuw kan je hier dan op verschillende plekken bovendien heerlijk sporen trekken.

Jochpass

En bovenaan Jochpass (2.200 meter) heb je nog 2 mooie blauwe pistes. Verder kan je zowel bij Jochpass nog hoger gaan (boven de 2.500 meter) en een rode en zwarte piste scoren.

Feitelijk kan je vanaf dit punt dan een mega lange afdaling maken naar het dal. Van ruim 2.500 meter naar 1.000 meter afdalen. En als je wilt diverse off-piste terreinen verkennen.

Restaurant bij Jochpass

Restaurant Jochpass

Gerschniap

Overigens is er nog een gebied: Gerschnialp. Dat gebied zie je goed als je met de gondel van het dalstation naar Trubsee gaat. Hier vind je een aantal sleepliften en een paar blauwe kortere pistes. Uitstekend om in een rustige omgeving het skiën of snowboarden te leren.

Titlis

Kunnen je kinderen makkelijk de rode piste af, dan kan je naast de Jochpass kant ook naar de Titlis kant gaan. Eerlijk is eerlijk, is geen super verbinding, maar de overtocht gaat best snel. Aan deze kant vind je een gondel omhoog naar Stand. Hier kan je afdalen via mooie rode pistes. En je kan verder omhoog naar de star attraction van het skigebied; Titlis, de top van de gletscher op ruim  3.000 meter hoogte. Hier vind je een aantal kortere rode pistes. En kan je via een zwarte piste afdalen via Stand naar het tussenstation Trübsee.

Freeriden Engelberg

Freeriden is waarom Engelberg steeds populairder wordt. Ze komen uit Canada, Scandinavië en natuurlijk uit Nederland. Er zijn verschillende lijnen te pakken. De Laub is een bekende. Wees wel voorzichtig buiten de pistes (zie video van een lawine in Engelberg). Neem je pieper, sonde en schep altijd mee en weet hoe dit werk. Neem een gids mee. Volop aanbod van gidsen in Engelberg.

Big 5 in Engelberg

Hieronder beschrijven de belangrijkste freeride routes. Ook wel aangeduid als de Big 5 van Engelberg.

(mede mogelijk gemaakt door Ski Lodge Engelberg)

Zoek je een gids? Check deze dan hier.

Laub

Wellicht gelijk de bekendste en één van de meest iconische. Wereldberoemd. Is dit de “perfect powderrun”? De Laub is voor iedereen leuk. Er is een stijler gedeelte voor de cracks. En de enorme sneeuwvelden die minder stijl zijn. Vanuit de gondel naar Trübsee is deze run goed te zien.

De Laub

freeride laun Engelberg

Sulz

Deze freeride zone ligt aan de kant van Jochpass. Hier kan je goede cliffen scoren, maar het heeft ook een mellow kant. En er is nog een kleiner stuk om je op te warmen. Little Sulz genaamd.

Wendenlücke

Dit is het enorme gebied aan de rechterkant als je met de stoeltjeslift naar Jochstock gaat. Vanaf de lift duik je hier makkelijk de offpiste in. Hike je een beetje, dan vind je al snel minder tracks. Je kan er ook voor kiezen om een uur te lopen richting de top. Vandaar zijn er eindeloze opties.

Steinberg

De gletscher. Het is prachtig, maar verdient ook respect. Zoals bij alle gletscher schuilt het gevaar in de crevasses; de scheuren in het ijsdek waar je in kunt vallen. Ga (net als bij de andere freeride zones) met een gids. En zorg dat je goed zicht hebt. Je wordt beloond.

Galtiberg

En dan hebben we er nog één om de Big 5 compleet te maken: Galtiberg. De grootste van de 5 met 2.000 verticale meters zonder dat je hoeft te hiken. Kapow! Een gids is een absolute must. Ten eerste om dit gebied te vinden, want dat is best tricky. En ten tweede omdat de gids je naar de beste sneeuw brengt. Onderaan de run kan je in Restaurant Wasserfall een heerlijke Wiener Schnitzel scoren. Klinkt allemaal best lekker toch?

“Geheimtip”

Voordat we twee heerlijke tips voor accommodaties geven willen we je nog een klein skigebied aanraden. Vlakbij Engelnerg. Bannalp.

Bannalp

Bannalp is een klein bergdorp in Zwitserland, gelegen in de Zwitserse Alpen en bekend om zijn prachtige natuur en rustige sfeer. Het is een super aantrekkelijker bestemming voor wintersport vanwege de natuur en die rust. Je hebt er een paar blauwe en rode pistes, tussen de 1600 en 2800 meter hoogte. Ook voor skitouren een dikke aanrader.

Meer over Bannalp.

Lees ook

spelen in de Engelbergse poeder

Is Freeride mecca Engelberg ook geschikt voor gezinnen? 

0
Hoe is het om met je gezin een skitrip naar dit freeride mecca te doen? Engelberg, het wintersportdorp en outdoor mecca op ruim een half...
Engelberg met oud en nieuw

Met Oud&Nieuw naar Engelberg?

0
Met de trein op wintersport naar Engelberg in Zwitserland. Tijdens oud en nieuw. De sneeuwvoorspellingen en hoogte waren als matig voorspeld. Maar dat viel...

Accomodaties in Engelberg

We hebben twee tips voor je om te overnachten in Engelberg. Beide op een paar voetstappen van het station. Bij het centrum. En op loopafstand van de skiliften.

Ski Lodge Engelberg

Vooral heerlijk vanwege de positieve vibe en de inrichting. Gemaakt door een voor mensen die van de bergen houden en graag freeriden.

Hotel Bellevue

Een op het oog zeer statig hotel zo midden in Engelberg. En dat is het ook wel een beetje. Het ligt sowieso fantastisch.

Een kamer checken of boeken? Check het hier.

Een kamer checken of boeken? Check het hier.

Engelberg video’s

Poederbeelden uit Engelberg

Lawine in Engelberg

RECENSIEOVERZICHT
Afstand tot Nederland
9
Sneeuwzekerheid
9,5
Offpiste mogelijkheden
8,5
Normale piste mogelijkheden
8,5
Authenticiteit
8,5
Apres Ski
7,5

Meer over sneeuw