Home » Freeriden » Catskien

Catskiën

Ontdek alles wat je moet weten. Catskiën is een avontuur dat je als freerider moet ervaren.

Catskiën is een avontuur dat de sensatie van backcountry skiën combineert met het gemak van een begeleide freeride ervaring. Het biedt skiërs en snowboarders de mogelijkheid om door ongerepte poedersneeuw te rijden buiten de grenzen van de traditionele skigebieden. Wij vertellen je alles over catskiën:

Wat is catskiën

Catskiën is een avontuur waarbij je met een snowcat (pistenbully) in plaats van skilift of een helikopter de berg op gaat, om bij uitgestrekte sneeuwvelden in de ongerepte backcountry te komen. Deze speciaal ontworpen snowcats vervoeren skiërs en snowboarders de berg op over geprepareerde sneeuw wegen. Het is een comfortabele en efficiënte manier om anders ontoegankelijke gebieden te bereiken. Het alternatief is dat je gaat splitboarden of skitoeren, maar dat kost aanzienlijk meer inspanning.  Met cat skiing is de belofte van ongerepte poeder vrijwel gegarandeerd, wat sneeuwliefhebbers echt een ongeëvenaarde ervaring biedt.

Wat kun je verwachten tijdens een catskitocht?

Een typische skidag begint vroeg, met gidsen die de deelnemers informeren over lawineveiligheid en het gebruik van je uitrusting voordat deze in de snowcat wordt geladen. Terwijl de cat de berg bestijgt, loopt ook de adrenaline naar een hoogtepunt en op de top word je begroet met panoramische uitzichten. In groepen daal je onder begeleiding van een gids af door backcountry terrein. Je kiest eigen lijnen door ongerepte poeder, voordat je weer wordt opgepikt door de snowcat voor een nieuwe afdaling.

 

video

Ontdek hoe toegankelijk Heliskiën is in deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=Pl2X4kqs45M

Beste plekken om te catskiën

Waar kun je het beste heen als je wil gaan catskiën? Het zal je niet verbazen dat het als tegenhanger van heliskiën met name in Canada populair en goed ontwikkeld is.

Whistler, British Columbia, Canada

Whistler behoeft geen introductie – het is een krachtpatser in de skiwereld. Maar naast de beroemde skigebieden heeft Whistler ook ongelooflijke mogelijkheden om te catskiën. Verschillende gerenommeerde aanbieders zijn actief in het gebied en bieden gevarieerd terrein en ervaringen voor alle niveaus. Of je nu een doorgewinterde freerider bent of nieuw in de backcountry, Whistler heeft iets voor jou.

 

Revelstoke, British Columbia, Canada

Revelstoke ligt aan de beroemde Powder Highway in het binnenland van British Columbia en heeft de langste verticale afdaling van alle skigebieden in Noord-Amerika. Het epische terrein en de consistente sneeuwcondities maken het tot een mekka voor liefhebbers van cat skiing. Bereid je voor om weggeblazen te worden door de uitgestrekte ongerepte poedersneeuw en het adembenemende berglandschap.

 

Fernie, Brits Columbia, Canada

Fernie is een poedersneeuw paradijs genesteld in de “snow belt” van de Rocky Mountains. Deze bestemming staat bekend om zijn diepe poedersneeuw en biedt catski ervaringen die je sprakeloos laten. Met uitdagend terrein en overvloedige sneeuwval is Fernie een dikke favoriet onder fanatieke backcountry rijders.

 

Red Mountain, British Columbia, Canada

Red Mountain, gelegen in het Monashee-gebergte, heeft een van ‘s werelds grootste catski operators. Met toegang tot bijna 20.000 hectare aan ongeprepareerde glades en bowls in de Rossland Range is het een droom die uitkomt voor liefhebbers van poedersneeuw. Hier moet je zijn voor eindeloze poederbochten en epische freeride afdalingen.

 

Nelson, British Columbia, Canada

In Nelson, gelegen in de Kootenay regio, valt jaarlijks meer dan 10 meter sneeuw, waardoor het een unieke bestemming is om te catskiën. Het Whitewater Ski Resort buiten Nelson dient als populaire uitvalsbasis om de omliggende backcountry te verkennen. Je beleeft hier gegarandeerd diepe poedersneeuw en onvergetelijke avonturen.

Bekijk zeker de website van Wintersport Amerika Canada, want zij zijn de perfecte tussenpersoon om je catski avontuur in Noord-Amerika te organiseren.

 

Exotische bestemmingen voor avonturiers

Voor wie op zoek is naar meer exotische en minder drukke bestemmingen, lonken plekken als Macedonië, Rusland, Japan, Chili en Montenegro. Deze locaties buiten de gebaande paden bieden uniek terrein, culturele ervaringen en ongelofelijke poeder die je doen verlangen naar meer. Epique is een betrouwbare partij die catski trips organiseert.

Veiligheid

Hoewel catskiën een ongelooflijk avontuur is, brengt het risico’s met zich mee. Tegelijkertijd werken de operators die catskiën aanbieden met zeer ervaren en goed getrainde gidsen. Zij zijn vertrouwd met het terrein, houden het hele seizoen de sneeuwcondities in de gaten en hebben als grootste belang dat zij jouw veiligheid garanderen. Zij zijn ook in staat om medische hulp te verlenen.

Daarnaast is een lawineveiligheidsuitrusting zoals een schep, sonde, ABS airbag en lawinepieper onmisbaar. En aan het begin van de dag krijg je info en training in hoe je deze gear moet gebruiken.

Is het geschikt voor beginners?

Skiërs en snowboarders moeten minstens een gemiddeld niveau hebben en vertrouwd zijn met off-piste terrein en (diepe) poeder. Bovendien is het zaak dat je de juiste uitrusting hebt. Skiën doe je op bredere ski’s, vaak ook iets langer dan je normaal gebruikt. Boarders hebben provide van een poederboard, vaak voorzien van een fish tail.

Tips

 • Boek bij een gerenommeerd reisbureau: Kies een touroperator met ervaren gidsen voor maximale veiligheid en plezier.
 • Wees fysiek voorbereid: Zorg dat je in goede fysieke conditie bent om het meeste uit je tijd in de sneeuw te halen.
 • Blijf gehydrateerd en energiek: Neem water en energierijke snacks mee als brandstof voor je avontuur.
 • Kleed je passend: Draag ademende, vochtafvoerende lagen en vergeet zonnebrandcrème, lippenbalsem en oogbescherming niet.
 • Ontspan en geniet: Omarm de sensatie van het skiën in ongerepte poedersneeuw en vertrouw op de expertise van je gidsen.

 

Catskiën? Dikke aanrader!

Catskiën biedt een unieke kans om de backcountry te verkennen en door de best denkbare sneeuwcondities te freeriden. Met de juiste voorbereiding en begeleiding is het een avontuur dat toegankelijk is voor skiërs van gemiddeld niveau en hoger. Dus waarom zou je wachten? Begin vandaag nog met het plannen van je trip en begin aan een nieuwe onvergetelijke reis door de winterse wildernis!

Podcast

Liever luisteren, check dan deze podcast.

Catskiën en milieu: vergroening?

Catskiën is een avontuur en biedt skiërs en snowboarders spectaculaire avonturen in ongerept terrein in de backcountry. Achter deze sensatie gaat echter een reeks milieueffecten schuil, die voornamelijk te wijten zijn aan het gebruik van snowcats (pistenbully’s) voor het vervoer. Laten we eens kijken naar de gevolgen van catskiën voor het milieu en hoe aanbieders hun voetafdruk verkleinen.

 

 1. Schade aan vegetatie en bodem

Het gebruik van snowcats kan leiden tot schade aan subalpine en alpine vegetatie, vooral in kwetsbare gebieden zoals dempingsvelden en wetlands. Toch is dit eerder van toepassing bij het prepareren van pisted dan bij catskiën. Dan rijden ze namelijk over besneeuwde paden/wegen. Buiten het sneeuwseizoen zijn dit wandelpaden of soms bergwegen voor boeren. 

 1. Uitstoot van broeikasgassen

Een snowcat heeft een aanzienlijk verbruik van fossiele brandstof, wat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering. Dit is een belangrijk deel van de CO2 voetafdruk van de activiteit.

 1. Verstoring van wilde dieren en habitats

De aanwezigheid van snowcats kan ook de leefomgeving van wilde dieren verstoren, met gevolgen voor gevoelige soorten en hun ecosystemen. Geluidsoverlast en versnippering van habitats behoren tot de problemen die in verband worden gebracht met catskiën.

Stappen op weg naar duurzaamheid

Ondanks deze uitdagingen passen exploitanten steeds meer duurzame praktijken toe om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren:

 1. Bescherming van de waterkwaliteit en minder energieverbruik: Big Red Cats installeerde een olie-waterafscheider om de waterkwaliteit te beschermen, waardoor de impact van snowcats op lokale waterwegen wordt verminderd. Daarnaast hebben ze een dubbelwandige brandstoftank met opvangbak geïnstalleerd om brandstoflekkage en morsen te voorkomen. Door het gebruik van biodiesel en het aanbieden van CO2 compensatie aan gasten wordt de impact op het milieu nog verder verminderd.Om het energieverbruik te verminderen, legt Big Red Cats extra wegen voor de bully’s aan, waaronder 15 kilometer aan kortere wegen. Dit vermindert niet alleen de reistijd, maar biedt ook meer skimogelijkheden met minder energieverbruik.
 2. Overgang naar elektrische voertuigen: Taos Ski Valley heeft drie elektrische snowcats in haar vloot opgenomen, waardoor het verbruik van fossiele brandstoffen vermindert. Bovendien is ook sprake van minder geluidsoverlast, omdat de elektrische motoren stiller zijn. Het resort streeft ernaar om in 2030 CO2 neutraal te zijn en gebruikt 100% hernieuwbare energie die lokaal is opgewekt.
 3. Herbebossing en hernieuwbare energie: Alta Ski Area heeft een programma voor  herbebossing opgezet en meer dan 43.000 bomen geplant om lawineschade tegen te gaan en de vegetatie te herstellen. Daarnaast maakt het resort gebruik van hernieuwbare energie door het gebruik van zonnepanelen en windturbines om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
 4. Monitoring en onderzoek: Sommige operators hebben monitoringprogramma’s geïmplementeerd om veranderingen in de vegetatie op lange termijn als gevolg van snowcat activiteiten te beoordelen. Hierdoor kunnen gefundeerde beslissingen worden genomen en kunnen praktijken worden aangepast om de impact op het milieu te minimaliseren.
 1. Conclusie: vooruitgang op het gebied van duurzaamheid

Hoewel catskiën een spectaculaire winterervaring biedt, is het belangrijk om de milieueffecten ervan te erkennen en aan te pakken. Door duurzaamheid te implementeren, zoals het gebruik van elektrische snowcats, hernieuwbare energie en vegetatieherstel, kunnen exploitanten werken aan het minimaliseren van hun ecologische voetafdruk. Voortdurend onderzoek en innovatie zijn cruciaal om de duurzaamheid van catskiën op de lange termijn te garanderen en tegelijkertijd het delicate evenwicht van alpine ecosystemen te behouden. Als skiërs en exploitanten prioriteit geven aan zorg voor het milieu, kan de toekomst van het catskiën zowel aantrekkelijk als milieuverantwoord zijn.

Catskiën is een avontuur: FAQs

Waarom catskiën en niet gewoon op de piste?

De fun van freeriden is dat je verse sporen kunt zetten in maagdelijke sneeuw (first tracks). Op de piste moet je dan voor dag en dauw naar de lift en dan nog heb je vaak drukte. Een catski operator geeft toegang tot een groot backcountry terrein. Je hoeft op zo'n dag geen skipas te kopen!

Wat is het verschil tussen catskiën en toerskiën?

Het is totaal verschillend: de sensatie van toerskiën is vooral de tocht omhoog. Een afdaling is het toetje. Bij catskiën draait het juist om de freeride, de sprays en de eerste sporen zetten. Bovendien is catskiën altijd met een gids, dus veiliger.

Waarom zou je gaan catskiën in plaats van heliskiën?

Heliskiën is aanzienlijk kostbaarder, reken maar op een factor 4 à 5. Je hebt bovendien met catskiën zelden te maken met down days. Verder zijn de ritjes omhoog wat langer, waardoor je meer hersteltijd hebt.

Waar kun je het beste catskiën?

The place to be is Canada, met name British Columbia. Maar ook in Oost-Europa en in Zuid-Amerika kun je gaan catskiën.