Als het winterseizoen zijn besneeuwde deken over de bergen uitspreidt, dan kan je natuurklijk niet wachten om die koude lucht in te gaan en de witte poeder in te duiken. En daarvoor heb je wel de juiste uitrusting nodig. Die je vervolgens wel onderhouden moet hebben, zodat de jas, broek, handschoenen waterdicht en ademend zijn.

In deze “Gids voor het wassen van je wintersportkleding” ontdek je het belang van het reinigen van je skikleding tot de details van het kiezen van het juiste wasmiddel en hoe je je spullen weer droogt.

Deze gids is inclusief een praktisch stappenplan voor het verzorgen van je skikleding. Of je nu een pro bent of gewoon een enthousiaste sneeuwsporter. We geven je in ieder geval deskundig advies om je skikleding in topconditie te houden.

Waarom het wassen van uw skikleding cruciaal is

Behoud van waterafstotendheid en ademend vermogen

Ski-jassen en -broeken zijn ontworpen met een DWR-coating (Durable Water Repellent) die essentieel is om water af te voeren en je droog te houden. Blootstelling aan vuil, lichaamsolie en onjuiste reinigingsmiddelen kan het vermogen van deze kleding om water af te stoten en te ademen echter aantasten. Dit leidt dan weer tot ongemak door verminderde functionaliteit (en comfort) wanneer je dat juist wilt

Het juiste wasmiddel kiezen

Huishoudelijke wasmiddelen vermijden

Gewone huishoudelijke wasmiddelen zijn niet geschikt voor het reinigen van skikleding, omdat ze resten achterlaten die water aantrekken en de waterafstotende eigenschappen van je kleding tegengaan. Gespecialiseerde wasmiddelen, zoals Nikwax Tech Wash, worden aanbevolen om te reinigen zonder schadelijke resten achter te laten, waardoor het ademend vermogen en de waterafstotende eigenschappen worden hersteld.

De juiste wasmethode

Stap-voor-stap gids voor het wassen van skikleding

 • Was regelmatig. Na elk wintersportseizoen.
 • Gebruik een speciaal wasmiddel voor skikleding, zoals Nikwax, of van Bever.
 • Zorg ervoor dat je wasmachine schoon is voordat je je kleding wast.
 • Sluit alle ritsen en klittenband voor het wassen.
 • Behandel zeer vuile plekken voordat je de kleding wast. Bijvoorbeeld met een spons en zachte doek.
 • Keer je skikleding binnenstebuiten om de kwaliteiten te behouden. Zorg er voor dat alle zaken leeg zijn.
 • Was kleine hoeveelheden: stop maximaal twee kledingstukken tegelijkertijd in de wasmachine.
 • Voeg het wasmiddel (dus bv Techwash van Nikwax) toe volgens de instructies van het product. Was op 30 graden.
 • Behandel indien nodig na het wassen met een waterafstotend middel.
 • Laat je skikleding goed drogen voordat je het opbergt of gebruikt.
 • Stop je kleding niet in de droger: ook dit tast de technische eigenschappen aan.

Extra water afstotend maken? Impregneren!

Nu is je wintersportkleding schoon en werkt weer zoals het zou moeten. Wil je een extra afstotende laag? Dan kan je je spullen nog een keer wassen, dit keer met bv Nikwax TX direct, wat een impregneermiddel is.

Je kan ook een spray gebruiken om je spullen te imgregneren. Ook bij Bever verkopen ze hun eigen geproduceerdr spray hiervoor.

Het milieu en je uitrusting beschermen

Milieuvriendelijke praktijken en duurzaamheid

Door je skikleding op de juiste manier te wassen, verleng je de levensduur, beperk je de impact op het milieu en steun je duurzame praktijken door de noodzaak voor regelmatige vervanging te minimaliseren. Kies voor milieuvriendelijke wasmiddelen (zoals die van Bever) en overweeg tweedehands kleding om verantwoord te gaan skiën.

Wanneer je skikleding wassen

Frequentie en tekenen voor reinigen

Door je ski-jas en -broek na elke skitocht te wassen, verwijder je vuil en transpiratie die het ademende vermogen en de waterbestendigheid van de stof kunnen aantasten. Regelmatig reinigen houdt de functionaliteit en het uiterlijk van de kleding in stand.

Uw skikleding waterdicht maken en waterbestendigheid behouden

De waterdichte coating op skikleding kan na verloop van tijd worden aangetast, vooral bij veelvuldig wassen. Door na een aantal wasbeurten opnieuw een waterafstotende behandeling aan te brengen, kunnen de waterafstotende eigenschappen worden hersteld en behouden, zodat de kleding beschermd blijft tegen vocht.

Speciale overwegingen

Skihandschoenen en donsjassen wassen

Skihandschoenen en donsjassen vereisen ook speciale aandacht. En hiervoor gelden dezelfde stappen als hierboven.

Gebruik dus een geschikt wasmiddel, maar vermijd het binnenstebuiten keren bij handschoenen.

Donzen jassen moeten oook gewassen worden met een specifiek donswasmiddel en gedroogd worden met tennisballen* in de droger (dan kan het dus wel) om de loft en isolatie te behouden.

* Tennisballen? Ja. Om te voorkomen dat de veren samenklonteren.

Conclusie: Je skikleding in topconditie houden

Het op de juiste manier reinigen en onderhouden van je skikleding verbetert niet alleen je ski-ervaring, maar draagt ook bij aan duurzame praktijken door de levensduur van je kleding te verlengen. Door de aanbevolen richtlijnen voor het wassen, drogen en waterdicht maken te volgen, kun je ervoor zorgen dat je ski-jas, -broek en -accessoires functioneel en comfortabel blijven en klaar zijn voor je volgende winteravontuur.