Onze droomtrip: heliskiën in Canada. Het besluit is genomen, wij gaan onze ultieme wintersport droomtrip realiseren: freeriden in Canada. Met een heli gedropt worden in poedersneeuw die we kennen als champaign powder. Onverspoord terrein waar je knie- of zelfs heupdiep door lichte poedersneeuw je afdalingen maakt. Wij hebben half november 2023 de eerste afspraak om zaken concreet te maken met ons reisgezelschap. Het doel is om in de winter van 24/25 op reis te gaan. Maar goed, dan komt er al snel een opsomming van vragen die wij met elkaar moeten beantwoorden. Wij nemen je mee in de afwegingen en geven je onze tips.

 

Je kunt 10 delen verwachten. Topics die aan bod komen zijn:

 

Inspiratie

De inspiratie om ooit een keer naar Canada te gaan is op verschillende manieren gevoed. Bijvoorbeeld door de films die jaarlijks te zien zijn op het Freeride Filmfestival in Tuschinski. Regelmatig tonen films de meest mooie sprays in de Canadese champaign powder.

Maar ook in diverse magazines staan regelmatig beelden en reportages waar je als liefhebber van poedersneeuw je vingers bij aflikt. Tevens gaat al sinds enkele jaren een groep trouwe aanhangers van WePowder een week naar Canada voor helidrops en sporen trekken op maagdelijke sneeuwhellingen.

De voorbereidingen voor onze droomtrip zijn gestart

Dus dan neem je je voor dat je dit zelf wil ervaren. En dan komt er best veel op je af. Je moet over allerlei zaken beslissingen nemen en afwegingen maken. Met wie ga je dit doen? Wat kost het? Welke reisorganisatie helpt jou het beste? Canada is één, maar welke gebied dan, want je kunt kiezen uit een enorm groot aanbod?

Doordat al deze keuzes zich aandienen, is het in elk geval zaak dat je genoeg tijd neemt. Wij zijn ruim anderhalf jaar voordat we daadwerkelijk de trip willen gaan maken begonnen met de eerste uitwisseling van ideeën. Gaandeweg komt het plan tot stand en ontvouwt zich een fantastisch vooruitzicht om de wintersport droom te gaan realiseren.

Eerste keuze gemaakt in de voorbereiding

De eerste vraag is met wie je zo’n droomreis gaat maken. En aangezien dit in de basis een kostbare reis is, zorgt dat wel gelijk voor een soort natuurlijke selectie. Om allerlei redenen wil niet iedereen de keuze maken om zo’n reis te maken. Sommige mensen hebben kinderen, waardoor ze andere keuzes maken. Anderen kunnen of willen zich zo’n grote eenmalige uitgave niet veroorloven. Je kunt voor dit geld waarschijnlijk ook een keer of 3 op ‘normale’ vakantie.

Bij ons is een groep ontstaan van vrienden die enthousiast zijn. Een deel van de groep is 100% zeker dat ze gaan. Maar op dit moment zitten er ook nog (zeker 4) vrienden in de groep die tussen de 50 en 80% zeker zijn dat ze mee gaan. Zij nemen deel aan de info sessie die wij met elkaar doen en zijn ook aanwezig bij de info sessie die wij met de reisorganisatie hebben om verdere details uit te kristalliseren.

Waar naar toe?

In deel 2 nemen we je mee in de opties die we afwegen over bestemming en periode. Lees hier verder.

100% heliskiën en heliboarden?

De wintersport droom is gevoed door onder meer de beelden die jaarlijks tijdens het Freeride Film Festival vertoond worden. Tijdens het event staan Paul de Groot van Cloud9Travel en Michiel de Ruijter van Epique hun reisaanbod te promoten. Dit bestaat uit een week lang heliskiën of heliboarden. De WePowder community maakt sinds enkele jaren ook zo’n trip in januari. Dit is onze referentie voor een trip naar Canada, maar dat betekent ook een diepte investering. Een week lang met een heli vliegen naar verse poeder is natuurlijk het mooiste wat er is. Je moet er echter wel minimaal een slordige €12K voor neertellen. En dat is toch een drempel.

Onze insteek is om deze droom met zoveel mogelijk beste vrienden te ervaren. De uitdaging is dan om de drempel zo laag mogelijk te krijgen. Wellicht is met 2 of 3 dagen helidrops de ervaring ook wel heel erg uniek? En is die ervaring compleet te maken als je wintersport in Canada breder trekt dan alleen maar poedersneeuw rijden? Daarom zijn wij nu met Else Schepers van Wintersport Canada Amerika (WCA) in gesprek om onze wensen te bespreken. In het volgende artikel gaan wij in op wat het reisprogramma is geworden.

Hoe lang gaat de trip duren?

Om meerdere redenen is het een goed idee om deze trip wat langer te laten duren dan de gemiddelde wintersport naar de Alpen. Vele jaren reizen wij voor een dag of 4 naar de Alpen om verse poedersneeuw te scoren. En met de familie is een wintersport van 6-8 dagen heel gebruikelijk. Maar naar Canada is het beter om wat meer tijd te nemen. Ten eerste heb je met een vliegreis en tijdverschil te maken. Ten tweede kun je meer doen dan alleen alpine skiën of freeriden. Ten derde is je CO2 voetafdruk relatief kleiner. Wij mikken op een reisduur van 9 à 10 dagen.

Wat kost het?

Een trip als deze kun je natuurlijk zo gek maken als je wil, maar daarmee lopen de kosten net zo hard op. Zoals eerder geschreven hadden wij in eerste instantie voor ogen om een week lang alleen maar helidrops te gaan maken. Maar die hoogtemeters met een heli zijn kostbaar. Dat zou €12K – €15K per persoon gaan kosten. Is een hoop geld voor een goeie week en daar kun je heel veel andere hele toffe dingen doen. Mede daardoor hebben we nu de focus verlegd naar een trip waarbij wij 2 of 3 dagen champagne poedersneeuw gaan rijden en daarnaast andere gave winteractiviteiten. Wij hebben een budget van ruim genomen €5 – €7K per persoon.

Nadat wij onze afspraak met Else Schepers van WCA hebben gehad volgt weer een artikel met de inzichten die wij hebben gekregen. En met de besluiten die we dan genomen hebben.