Les Sept Laux

Home » Skigebieden » Frankrijk » Les Sept Laux

Les 7 Laux

6 redenen waarom dit skigebied zo tof is

Door Roland Grootenboer

Sinds klein af aan sta ik al op de ski’s of het snowboard. Door de jaren heen ga je best wat bekende skigebieden af, maar een relatief onbekend frans skigebied blijft mijn favoriet.

Het gebied heet Les 7 Laux, in de Franse Alpen, op ongeveer 1050 km rijden vanaf Rotterdam.

les sept laux

Les 7 Laux blinkt wat mij betreft uit in de – voor mij – belangrijkste punten. Ik wil m’n enthousiasme voor dit franse gebiedje graag delen in de hoop dat je het een keer een kans geeft :). Laat me proberen uit te leggen waarom het zo tof is.

1. Off piste ongeevenaard

Laat ik beginnen met de belangrijkste reden: als er sneeuw is gevallen zijn de mogelijkheden om veilig off piste sporen te trekken eindeloos. Wat mij betreft zelfs ongeëvenaard. In het zicht van de piste of lift zijn er talloze afdalingen te maken waar je naar hartelust poeder kunt rijden. Als je het gebied eenmaal een beetje kent kun je jezelf met gemak een dag off piste vermaken.

2. Prijs/kwaliteit

Voor €180,- (vol tarief, volwassene) kun je 6 dagen los. Leg dat maar eens naast Tignes (€285,-), Les Deux Alpes (€250,-), Chamonix (€258,-) en Zell am See (€252,-). Vervolgens is er genoeg goede, betaalbare horeca en zijn ook andere kosten zoals verblijf en eventueel materiaalhuur relatief goedkoop. Wat je daarvoor krijgt aan kilometers en faciliteiten is dik in orde.

3. Niet druk

Wij zijn echt snow-nerds die de eerste lift omhoog pakken en graag meters maken. Daarom heb ik een hekel aan drukke gebieden. In Les 7 Laux sta je zelfs in het hoogseizoen weinig in de rij. In het weekend trekken de fransen weliswaar de bergen in, maar maandagmorgen heb je de pistes voor jezelf. Op woensdag is het vaak wat drukker, omdat de basisscholen dan skiles krijgen. Het langst wat we afgelopen vakantie (eind Februari) hebben moeten wachten is ~10 minuten en toen was het druk.

4. Piste aanbod en mogelijkheden

Het piste aanbod is divers en het pisteplan is goed opgezet. De pistes sluiten goed op elkaar aan, wat fijn is voor snowboarders: weinig steppen. Wel je board goed waxen ;). Er zijn een aantal prachtige zwarte pistes, maar er is ook genoeg te doen als je een middagje wil cruisen.

Het is een compact gebied met genoeg kilometers. Bij grotere gebieden heb je vaak transfers tussen aangesloten gebieden (Chamonix, Zell am See). Op papier zijn de gebieden groter, maar de hoeveelheid kilometer die je achter elkaar kunt maken zijn praktisch gelijk.

les 7 laux

5. Fun park

Zowel beginners als de absolute toppers komen hier aan hun trekken. Bij de verschillende funparks staat de moeilijkheidsgraad netjes aangegeven met groen, blauw, rood en zwart. Je vindt er een variatie aan boxen, rails en veel verschillenden soorten airs (met/zonder table, veel/weinig kick).

De bouwers van de parken weten waar ze mee bezig zijn, waardoor je hier in alle veiligheid kunt leren springen. Blijf je liever met beide benen op de grond? Ga dan met wat zonnebrand een keer een uurtje bij de grote schansen kijken. Je kunt natuurlijk ook off piste je eigen schansjes bouwen en lekker aanklooien zoals wij weer een keer hebben gedaan :).

les 7 laux

6. Under construction

Les 7 Laux timmert gestaag aan de weg. Crappy liften zijn vernieuwd en er is dit jaar zelfs een heuse rodelbaan gemaakt. Ieder jaar zien we positieve veranderingen. Pistes die worden omgelegd, faciliteiten (zoals toiletten) worden verbeterd en het aanbod aan horeca breidt uit. Ieder jaar is het weer een positieve verrassing: het wordt nog steeds beter.

Mindere punten

Er zijn ook zeker mindere punten aan dit gebied. Zo is het een echt frans gebiedje, wat nog maar 1 gondel heeft. De rest zijn stoeltjesliften, die je af en toe goed in de kuiten kunnen bijten. Hier en daar vind je ook nog een sleepliftje, vooral om over een kammetje te komen.

Er is franse gastvrijheid en geen party onderaan de piste vanaf 12.00 uur. Wel een overdaad aan terrasjes die volstromen. ‘s Avonds is er in het grootste dorp Prapoutel het merendeel van de avonden in het hoogseizoen genoeg te beleven. Maar als je voor de apres-ski gaat zou ik wegblijven van Les 7 Laux.

Tot slot ligt een groot deel van de pistes relatief laag, dat merk je als het iets warmer is. Zeker aan het eind van de middag kan de dalafdeling papperig worden als het zonnetje een dag schijnt. Dan maar het terras op ;).

Laatste tips

Na al die positieve punten kun je natuurlijk niet wachten om een keer naar Les 7 Laux te gaan. Als je dat doet, dan zou ik geen huisje aan de piste boeken. Via Homeaway.com zoeken wij vaak een huisje van locals uit. Je moet dan weliswaar iedere morgen 15 minuten rijden, maar je hebt echt mooie huisjes voor een goede prijs.

Verder is de afdaling Vallon du Pra niet vaak open i.v.m. lawinegevaar, dus probeer ‘m als hij open is. Het eerste stuk is goed zwart, maar er is ook de mogelijkheid de 2e ingang te nemen waarna de piste goed te doen is. Het blijft een gevorderde afdaling waar je je met gemak 30 minuten over doet. Het uitzicht is prachtig.

Goed, je hoort het: ik ben fan. Wie weet zie ik je daar volgend jaar!

Roland

RECENSIEOVERZICHT
Afstand tot Nederland
7,5
Sneeuwzekerheid
7
Offpiste mogelijkheden
9
Skigebied
9
Authenticiteit
7
Apres Ski
7