Splitboarden

Skitoeren is al veel langer bekend. Maar al jaren zie je snowboarders hun board in 2-en splitten om vervolgens de berg op te “langlaufen”.

Wij deden het in Nendaz voor het eerst. En het was supertof om te doen. Heel ontspannen naar mooie stukken lopen in de bergen. Weg van de drukte.

toeren door haute nendaz

Om vervolgens op een mooi stuk in de backcountry af te dalen.

backcountry haute nendaz

En eigenlijk was splitboarden makkelijker dan verwacht. Mits je enige mate van fitheid hebt.

Wat heb je nodig?

Een splitboard

Een splitboard is een snowboard dat je in de lengte kan splitten in twee gelijke delen. Heb je er niet zelf één, dan kan je er vaak één huren bij een sportwinkel in je wintersportdorp.

Wij huurden bij Neige Aventure in Haute Nendaz.

neige aventure nendaz

Stijgvellen

Dit is een soort stoffen doek die klevend is die een soort harige vacht heeft. Het is hetzelfde materiaal als je voor toerskiën gebruikt. Maar dan in een vorm voor je snowboard. In de beweging vooruit glijden ze gemakkelijk, maar je hebt grip door dat de haren in de sneeuw grijpen wanneer je afzet.

Je spant de stijgvellen van de bovenkant naar de onderkant van de 2 aparte splits.

splitboard stijgvellen

Zorg er wel voor dat de stijgvellen volledig strak op je board gespannen zijn. Anders komt er sneeuw tussen en dan werken de stijgvellen nauwelijks nog en glij je makkelijk weg. Leg ze eventueel met z’n 2-en om je board.

stijgvellen aanbrengen

Aparte bindingen voor een splitboard

Omdat je je bindingen moet kunnen verstellen zodra je je board split. Waar je bindingen eerst loodrecht op je board staan. Staan ze tijdens het lopen in de lengte van je board. Hiervoor heb je dus aparte bindingen nodig. Het wisselen naar een andere set-up is overigens vrij eenvoudig.

bindingen splitboard

Met deze gear kan je vrij eenvoudig de berg oplopen.

splitboard tour haute nendaz

Veiligheid is cruciaal

Als je op pad gaat in de bergen zorgen dan altijd voor je veiligheid en die van anderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je drie eenheid meeneemt;

  1. sonde,
  2. schep,
  3. lawinepieper.

Ook bij lawinegevaar 1 of 2 kan het nog steeds misgaan. Ontdek meer over lawines.

lawinepieper test

En als je twijfelt over je veiligheid of over de kennis van het gebied neem een gids. Wij hadden Mauro. Een 63-jarige Italiaan die ons de freeride potentie van 4 Vallées goed liet zien.

Niet alleen weet je dan dat je iemand hebt die het gebied en de eventuele gevaren kent, maar het is ook ronduit ontspannen om achter iemand aan te lopen die je door mooie delen van het gebied loodst.

En dan is het genieten geblazen.

Met je splitboard doo de poeder in haute nendaz