Home » Freeriden » Toerskien

Toerskiën

toerski

Skitoeren zijn een avontuurlijke manier om te genieten van de besneeuwde bergen. Dit artikel zal behandelen wat skitoeren is? Wat je nodig hebt? En waar je in Europa kunnen toerskiën.

Check nu hier de wintersport paklijst (inclusief PDF die je kunt downloaden)

Maar eerst, wat is skitoeren?

Skitoeren houdt in dat je ski’s gebruikt als je belangrijkste vorm van transport in plaats van het traditionele skiën of langlaufen. Het wordt meestal gedaan met lichtere apparatuur dan andere vormen van wintersport, waardoor het toegankelijker is voor mensen die te voet reizen.

Skitoeren is skiën in de backcountry op niet afgebakende of niet gepatrouilleerde gebieden. Het toerskiën gebeurt meestal buiten de pistes en buiten de skigebieden, en kan over een periode van meer dan één dag gespreid zijn. Deze vorm van skiën wordt vaak “ski alpinisme” of “snow-traveling” genoemd.

Hoe zwaar is toerskiën?

Zeker, toerskiën kan hard werken zijn, met veel inspanning op de bergopwaartse stukken. De inspanning is het echter meer dan waard: Het zeetten van de eerste sporen op een lange afdaling is geweldig, voelt vrij. Je bent ver weg van de rest van de skiwereld met de wilde pracht van de winterse bergen rondom je.

Toerskien in Europa

Wat heb ik nodig?

De basisuitrusting die je nodig hebt voor toerskiën is

 • toerski’s,
 • tourbindingen,
 • klimvellen,
 • telescopische toerstokken,
 • en skischoenen.

Als je overweegt de pistes te verlaten, neem dan altijd je lawine veiligheidsuitrusting mee, evenals stijgijzers en helm. Later meer over veiligheid.

Check ook het artikel van een van onze bloggers Carl: Toerskiën, durf en kan ik het?

Toerski

Kunnen alle ski’s gebruikt worden voor alpine toerski’s?

Technisch gezien kan je bijna elke ski gebruiken voor toertochten, zolang je maar schoenen en bindingen hebt waarmee je je hielen kunt optillen om bergop te lopen (“skin”) (met behulp van stijgvellen) en ze vervolgens weer in de bindingen kunt vastzetten voor de afdaling.

Wat is het verschil tussen toerski’s en alpineski’s?

Alpine toerski’s zijn korter en breder dan de meeste andere ski’s, zodat u gemakkelijker kunt manoeuvreren (en niet wegzakt in de sneeuw). En alpine skischoenen zijn lichter, flexibeler en comfortabeler dan downhill skischoenen. Alpine skistokken zijn langer dan andere stokken, omdat ze ook als wandelstokken worden gebruikt.

Wat maakt een goede toerski?

Ski’s met meestal 95 mm of minder in de taille. Beter voor langere tochten en efficiënter bergop. Lichter van gewicht en doorgaans sneller in bomen, hobbels en hardpack sneeuw.

Wat zijn goede skitoer schoenen?

Skitouring boots zijn zo gemaakt dat ze lijken op alpine skischoenen, met een loopgedeelte. Ze wegen minder en zijn gemaakt van lichtgewicht materialen zoals pebax en carbon, maar hebben toch stijfheid dankzij de gewichtsbesparing.

skitouring

Ski touring bindingen

De meest gebruikte tourbindingen maken gebruik van een door Dynafit gepatenteerde ‘pin’ teen die om de teen van de laars klemt en vastklikt op zijn plaats. Touring hakken kunnen variëren van een traditionele alpine stijl systeem dat je laars ‘klemt’ aan de ski, of een meer minimalistische tech hak die je in stapt met een gespecialiseerde touring boot. Het gewicht is een voordeel van specifieke tourbindingen, maar wat echt het verschil maakt is de mogelijkheid om de hiel vrij te laten, en op de teen te draaien bij het bergop klimmen.

Wat zijn skins of stijgvellen?

Stijgvellen zorgen ervoor dat je ski’s naar voren glijden op de sneeuw als je bergopwaarts klimt, maar bieden grip om te voorkomen dat je naar achteren glijdt. Stijgvellen zijn meestal gemaakt van mohair- of nylonvezels en zijn te vergelijken met fietsbanden. Ze gaan niet de hele levensduur van je ski mee, maar ze vormen de sleutel tot al het fantastische terrein dat de backcountry te bieden heeft. Zonder vellen zouden we het niet ver schoppen in de bergen.

Stijgvellen worden ook wel “skins” genoemd.

Is skiën in de backcountry gevaarlijk?

De backcountry belooft skiërs maagdelijike sneeuw en uitdagend terrein als je de moeite neemt om er heen te gaan – maar dit soort skiën is niet zonder risico’s, en de lawine is een van de meest dodelijke gevaren als je buiten de gecontroleerdee piste gaat.

Pieper, schep, sonde. Als je iets over lawineveiligheid hebt gehoord, waren het waarschijnlijk deze drie woorden. Maar er is nog veel meer nodig om veilig te blijven in de backcountry. Radio’s, satellietcommunicatie, sneeuwonderzoekskits. Dit zijn allemaal essentiële spullen die je helpen veilig te blijven.

En ga niet alleen de backcountry in. Hoewel de meeste lawines zich over brede, steile en gladde hellingen verplaatsen, kunnen ze ook door geulen of door beboste gebieden slingeren. Onthoud: als u er doorheen kunt skiën of snowboarden, kan een lawine er doorheen glijden. Ga sowieso nooit in de backcountry op de dag na een grote storm.

Ontdek meer over lawines.

Waar kan je skitochten maken in Europa?

Veel landen in Europa bieden plaatsen voor Ski tour activiteiten, waaronder Frankrijk, Zwitserland en Italië.

De bekendste de goed zijn voor net startende skitoerders zjn:

 • Col du Rateau. 3 Valleys. 5 – 6 uur. 13.9 km.
 • Col de la Grassaz. Tignes and Val d’Isère. 3 – 4 uur.
 • Refuge de la Leisse Ski Tour. Tignes and Val d’Isère. 2 – 3 uur.
 • Mitterzeigerkopf. 3 – 4 uur. 7.0 km. …
 • Mont Fourchon. 3 – 4 uur. 7.3 km.
 • Madrisa Rundtour. 6-7 uur.

Maar zie ook: Ontdek Ski Toeren in Oostenrijk voor Beginners

Check ook het artikel van onze oprichter Jurjen: Splitboarden in Haute Nendaz.