En hoe kan je besparen op je wintersport?

Wintersport algemeen

Per jaar gaan ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport. Er zijn veel verschillende landen waar je naartoe kunt gaan op skivakantie. Oostenrijk is het meest populair.

Kosten skivakantie

Natuurlijk kost een skivakantie geld, in dit artikel lees je hoeveel het kost om op wintersport te gaan met een gezin. De meest populaire landen voor wintersport zijn Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Er zijn nog veel meer landen waar je kan skiën of snowboarden, denk aan Spanje, Italië, Tsjechië of Noorwegen. Bekijk dit artikel voor informatie over wintersport in Noorwegen. Wintersport met je gezin is erg leuk om eens te proberen en totaal iets anders dan een zonvakantie.

Wintersport is uniek, je bent de hele dag buiten in de sneeuw te vinden, het is altijd gezellig en je bent sportief bezig.

Een skivakantie is ook duur.

Waarom op wintersport met je gezin?

Het is erg gezellig om met je gezin op wintersport te gaan. Kinderen kunnen op vroege leeftijd al leren skiën en maken snel vriendjes en vriendinnetjes. Veel mensen willen nooit meer anders als ze eenmaal op wintersport zijn geweest!

Kies voor een skigebied dat geschikt is voor kinderen, een kindvriendelijk hotel en luister naar je kinderen. Skilessen zijn voor kinderen erg vermoeiend, geef ze genoeg tijd om tussendoor uit te rusten. Wintersport is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Wintersport is leuk, omdat je de hele dag buiten bent en veel tijd doorbrengt met je familie. Er is op wintersport veel sneeuw, in Nederland kan het soms langere tijd achter elkaar niet sneeuwen. Veel kinderen vinden sneeuw en spelen met de sneeuw erg leuk, op wintersport is hier genoeg mogelijkheid voor.

Kosten wintersport

De kosten voor wintersport kunnen worden ingedeeld in de volgende categorieën:

-> Vervoer
Hoe kom je op je bestemming? De duurste vervoersmogelijkheid is het vliegtuig, dit is ook de snelste optie. Je kunt natuurlijk ook met de auto gaan of met een bus, dit is vaak een stuk goedkoper dan vliegen. De meest ecologische keuze is om met de trein te gaan, maar dit ligt qua prijs dichter bij vliegen dan bij de bus.

Met de auto betaal je rond de 100 à 150 euro in totaal en vliegtickets kunnen erg variëren in prijs.

-> Skipas
Als je eenmaal bent aangekomen op bestemming heb je natuurlijk een skipas nodig, deze kost gemiddeld rond de 50-60 euro per dag. De prijs van je skipas is natuurlijk sterk afhankelijk van het skigebied. Tegenwoording hebben steeds meer skigebieden “dynamische prijzen”. De skipas is dan goedkoper als je ruim van te voren je skipas koopt. En duurder als je het koopt op de dag van aankomst. Let daar goed op. Voor een weekpas, kan dit meer dan 50,- per persoon schelen. Daarmee kan je als gezin van vier dus direct 200,- besparen.

-> Overnachten
Als je op wintersport bent moet je natuurlijk ergens overnachten, wederom is de prijs afhankelijk van de locatie. Je kunt er voor kiezen om een all-inclusive hotel te boeken, dit zal wat duurder zijn. Ook locaties aan de piste of in het centrum kunnen zo 20-40% duurder zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om een appartement te huren en eten en drinken voornamelijk in de supermarkt te kopen, zo ben je een stuk goedkoper uit. Gemiddeld rekenen we hier rond de 50 euro voor, per persoon.

-> Eten en drinken
De prijzen van eten en drinken op de piste liggen vaak relatief hoog. Vele mensen kiezen ervoor om het ontbijt en avondeten bij het hotel of appartement te doen en alleen te lunchen op de piste. Waarbij de prijzen per land enorm verschillen. In Zwitserland betaal je zo 20,- voor een Schnitzel, waar je in Oostenrijk gemiddeld onder de 15,- kwijt bemt.

De prijs voor eten ligt ongeveer tussen de 20 en 30 euro per persoon per dag.

-> Ski-les
Als je al vele jaren op wintersport gaat heb je geen ski-les nodig, maar als je net begint natuurlijk wel. De prijzen van skilessen variëren per skigebied. Het is ook afhankelijk van hoeveel dagen je skiles neemt. 3 dagen skiles kost naar onze ervaring ruim 200,- per persoon.

-> materiaal huur
Als je zelf materiaal hebt dan heb je natuurlijk geen huurkosten. Als je materiaal huurt moet je rekenen op zo’n 20 tot 25 euro per dag. Zeker als je begint met wintersport is het verstandig om materiaal te huren. Weet je zeker dat je vaker gaat, denk dan aan Marktplaats om ski’s te kopen. Kinderski’s koop je hier voor rond de 30 a 40 euro. En je kan ze weer verkopen.

Goedkoop op wintersport met gezin

Tips voor een goedkopere skivakantie

1. Ga in het laagseizoen

Op vakantie gaan in het hoogseizoen is natuurlijk altijd duurder dan in het laagseizoen. Als het mogelijk is kies dan voor een skivakantie in het laagseizoen om kosten te besparen en drukte te vermijden. In sommige gebieden zijn skipassen voor kinderen zelfs gratis in het laagseizoen.

2. Kies een goedkopere bestemming

De prijs is erg afhankelijk van de bestemming, als je een bestemming kiest die relatief dichtbij ligt kan je met de auto gaan. Op deze site vind je de goedkoopste bestemmingen voor wintersport.

3. Koop het materiaal tweedehands

Als je van plan bent om vaker op skivakantie te gaan, koop dan het materiaal tweedehands in plaats van huren of kopen.

4. Koop een meerdaagse skipas

Als je voor een dag een skipas koopt ben je vaak duurder uit dan een skipas die zeven dagen geldig is. Vaak is een skipas voor kinderen ook goedkoper of kan je een skipas voor het hele gezin kopen. En let dus op de “dynamische prijzen”.

5. Eet niet buiten de deur

Kook zoveel mogelijk zelf om kosten te besparen, eten op de piste is vaak erg prijzig. Als je eten in de supermarkt koopt en voornamelijk in het appartement of hotel eet dan zullen de kosten laag blijven.

De wintersport bestemming

Voor inspiratie kan je hir kijken: bestemmingen dichtbij Nederland waar je op wintersport En bekijk ook dit artikel over skiën in Postwiese. De bestemming bepaalt een groot deel van de prijs, ga je naar een populair skigebied kan je hoge prijzen verwachten. De vijf goedkoopste skigebieden zijn:

  1. Les Sybelles, Frankrijk
  2. La Norma, Frankrijk
  3. Hinterstoder, Oostenrijk
  4. Sillian, Oostenrijk
  5. Willingen, Duitsland

Voor 600,- per persoon op wintersport met je gezin

Wintersport met je gezin is erg leuk, een herinnering om nooit te vergeten. Gemiddeld kost een weekje wintersport zo’n 600 euro per persoon. Een gezin van vier personen betaalt dus al snel rond de 2000 euro voor een weekje wintersport. Zoals in dit artikel is te lezen komt de prijs uit op 600 euro per persoon.

Om kosten te besparen kies je voor een goedkopere bestemming, ga je in het laagseizoen en kook je het meeste van je eten zelf. Goedkoop op wintersport met het gezin is zeker mogelijk en hoeft absoluut niet minder leuk te zijn.

Vorig artikelTop 15 skigebieden in Noorwegen
Volgend artikelHoe kies je het juiste splitboard?
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.