Home » Skigebieden » Noorwegen

Wintersport in Noorwegen

Wat je op deze pagina over wintersport gaat lezen:

 • Noorwegen biedt tal van diverse skigebieden, geschikt voor gezinnen, poederliefhebbers, en avontuurlijke outdoor enthousiastelingen.
 • Het land staat bekend om zijn uitstekende mogelijkheden voor freeriden en toerskiën, waarbij je de ongerepte, niet-geprepareerde terreinen verkent.
 • Populaire bestemmingen voor freeriden in Noorwegen zijn onder andere Sogndal, Lofoten, en de Lyngen Alpen.
 • Skiën in Noorwegen kan duur zijn, voornamelijk vanwege de reiskosten en de prijs van drankjes en tabak, hoewel skipassen en hotelprijzen vergelijkbaar of zelfs goedkoper kunnen zijn dan in de Alpen. Per saldo hoef je niet meer uit te geven dan een wintersport in Oostenrijk.
 • Noren zijn zeer outdoor gericht en maken actief gebruik van de natuurlijke omgeving, ook tijdens de koudere en donkere wintermaanden. Ze spreken overwegend vloeiend Engels, wat de communicatie makkelijk maakt.

Skiën bij de Fjorden

wintersport noorwegen

Wintersport vakantie in Noorwegen betekent even wat anders dan Oostenrijk of Frankrijk. Ten eerste moet je in principe vliegen. Naar het noorden. Maar je bent er zo. Naar Bergen vlieg je in 1:45 uur. Van daar ben je in anderhalf uur in bijvoorbeeld Voss. Een heerlijk skigebied.

Noorwegen kent een lang winterseizoen

Een ander belangrijk verschil met de Alpen is dat de gebieden een stuk lager liggen. Veel hoger dan 1400 of 1500 meter gaan de gebieden niet. Maar ze beginnen ook een stuk lager, vanaf 300 of 400 meter. Scheelt in acclimatiseren, je hebt gewoon voldoende zuurstof in de lucht. De gebieden zijn minder groot. 30 of 40 km aan pistes per gebied. Max. Daarentegen zijn de off-piste mogelijkheden bijna eindeloos. En relatief veilig a.g.v. de beperkte hellingshoek.

Daartegenover staat de puurheid van het landschap. Fjorden. Uitgestrekte winter wildernis. Kou. Mega outdoor gedreven cultuur. En het is een stukje duurder. Alhoewel… lees hieronder meer over de prijzen in Noorwegen.

Het seizoen is gemiddeld lang. Van eind november tot mei.

Skigebieden Noorwegen

Noorwegen is een uitgestrekt land. Van Oslo tot ver boven de Lofoten kun je skiën en snowboarden.

Noorwegen heeft skigebieden voor gezinnen, voor poederliefhebbers, en voor avontuurlijke outdoor enthousiasten. Visit Norway geeft een breed overzicht in de mogelijkheden.

Top 5 skigebieden in Noorwegen

Rekening houdend met bovenstaande, zijn dit onze top 5 skigebieden van Noorwegen. 

Wat is het grootste skigebied in Noorwegen?

Het skigebied Trysil is het grootste skigebied in Noorwegen. Het aantal km piste bedraagt 78 km.

Kaart Noorse skigebieden

Freeriden en toerskiën in Noorwegen

Het is geen geheim, dat Noorwegen beroemd is om zijn uitzonderlijke skimogelijkheden, met de eerder genoemde skioorden verspreid over het hele land. Maar voor de echte avonturiers, biedt freeriden in Noorwegen een ervaring die extreem puur en avontuurlijk is.

Freeriden gaat over het verkennen van ongerepte, niet-geprepareerde terreinen, waar geen kaarten of vaste routes zijn. Het is feitelijk een extreme wintersport die de spanning van het skiën combineert met de uitdaging van het ongetemde terrein. Gelukkig is Noorwegen gezegend met tal van perfecte bestemmingen voor freeriden en toerskiën, hoewel de beste plekken soms wat lastiger te vinden zijn dan je luxueuze skiresort om de hoek.

Check ook toerskiën voor beginners.

Sogndal, Sogn og Fjordane County

Laten we beginnen in Sogndal, de ultieme bestemming voor episch freeriden. Gelegen nabij Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van continentaal Europa, biedt Sogndal een unieke mix van kust- en gletsjerklimaat, wat zorgt voor perfecte sneeuwcondities. Hier vind je open bossen ideaal voor freeriden op poederdagen, toegankelijke toppen voor de gemiddelde skiër en veel uitdagend, steil terrein.

Lofoten, Nordland County

Verder naar het noorden ligt Lofoten, niet alleen beroemd in Noorwegen, maar in heel Europa, voor uitstekend freeriden. Lofoten is de gekozen bestemming voor de Lofoten Freeride, onderdeel van de Freeride Cup-competitie. Deze bestemming biedt een overvloed aan bergen, slechts een paar mijl van elkaar verwijderd, met dramatisch steile afdalingen – een droom voor elke freerider.

De Lyngen Alpen, Troms County

De Lyngen Alpen in Troms County worden algemeen beschouwd als een van de beste freeridegebieden in Noorwegen. Deze bergen, vaak vergeleken met de Zwitserse Alpen, bieden uitdagingen variërend van gemiddeld tot extreem, vaak met een adembenemend uitzicht op zee. Uniek is de mogelijkheid om vanaf mei middernachtzon-skiën te ervaren!

Toerski- en freeride spots in Noorwegen

Voor beginners

Nr. Naam Hoogte (meters) Regio
1 Nordre Dyrhaugstind 2,100 meter Hurrungane
2 Nautgardstinden 2,258 meter Jotunheimen
3 Nibbi 1,741 meter Hemsedal
4 Torstadnakken 1,553 meter Sogn
5 Sandhornet 909 meter Sunnmøre
6 Kaldtinden 1,115 meter Romsdalen
7 Sandviktinden 1,543 meter Narvik
8 Pilan 730 meter Lofoten
9 Lille Blåmannen 844 meter Tromsø
10 Storhaugen 1,142 meter Kåfjord
11 Vassnestinden 897 meter Finnmark

Veiligheidstips voor Freeriden

Off-piste skiën en freeriden is avontuurlijk maar brengt risico’s met zich mee. Hier zijn een aantal belangrijke punten voor veiligheid om te checken:

 • Lawinegevaar: Veel lawines worden veroorzaakt door wintersporters zelf, vooral op hellingen steiler dan dertig graden. Belangrijk is het vermijden van lawinegevaarlijke hellingen en het lezen van lawinebulletins.
 • Berggids: Overweeg een gids, vooral als je onbekend bent met het gebied of weinig ervaring hebt met freeriden.
 • Off piste Materiaal – De Drie-Eenheid: Bestaat uit een pieper, sonde en schep. Noodzakelijk voor het lokaliseren en redden van lawineslachtoffers. Check ook Lawine uitrusting, wat heb je nodig?
 • Off piste Kennis en Training: Overweeg workshops voor meer inzicht in lawinekunde en het gebruik van de drie-eenheid.
 • Noodnummers: Draag altijd een mobiele telefoon bij je om hulpdiensten te kunnen bellen indien nodig, met voorkeur voor lokale hulpdiensten.

Check alle 10 tips in dit speciale artikel: offpiste en veiligheid.

En geniet van de pracht van ongerepte gebieden.

Wat kost skiën in Noorwegen?

Ja, skiën in Noorwegen kan relatief duur zijn. Maar niet per se zo duur als wel eens wordt beweerd. Skipassen zijn zelfs wat goedkoper dan wat we van Alpen kennen. Hotelprijzen zijn vergelijkbaar, appartementen ook wel eens goedkoper dan wat je in de Alpen tegenwoordig gewend bent. En als je gaat toerskiën is een skipas niet altijd nodig. Dat scheelt ook weer.

Het is vooral de reis erheen die het wat duurder kan maken. Met het vliegtuig of met de boot.

En drankjes in de kroeg zijn duurder (tussen de 8 en 10 euro voor een biertje). Ook tabak is duurder.

Supermarktprijzen zijn verder vergelijkbaar met die in Nederland.

Wat prijzen in Noorwegen op een rij:

 • Skipas 1 dag: tussen de 45 tot 55 euro
 • Een biertje in het cafe is al snel rond de 10 tot 12 euro en een gemiddeld driegangendiner komt uit rond de 50 euro.
 • Een appartement in bv het duurdere Trysil voor een gezin van 4 voor een week kost tussen de 1.200 en 3.000 euro. In het goedkopere Stranda zit ben je tussen de 1.000 en 1.500 euro kwijt voor een chalet met een hoge waardering (8+) op Booking.com

Is Noorwegen sneeuwzeker?

Noorwegen is uitermate sneeuwzeker. In de wintermaanden (december t/m maart) kan je een winter wonderland verwachten in de Noorse skigebieden. De bergen zijn misschien niet zo hoog als de die in de Alpen, maar laat je daardoor niet misleiden. De Noordelijke ligging zorgt er voor dat er ook in het dal een flink pak sneeuw zal liggen.

Niet alleen skiën, wat dacht je van een husky safari?

Een huskytocht in Noorwegen is een droomervaring: met de honden over sneeuwvlaktes, het gehijg van husky’s, en het besneeuwde betoverende landschap. Husky tochten zien we als een “must-do” als je naar Noorwegen op wintersport gaat. Je kan een dag gaan, maar ook een hele week op pad gaan.

Waar kan je zo’n husky tocht doen?

Je kan met de honden op stap in de meeste skigebieden, zoals in Myrkdalen. Zie ook dit artikel.

De Noren

En de Noren? Die zijn bijna per definitie outdoor gericht. Ook al is het koud en donker in de wintermaanden, ze trekken er op uit. De hond laat je uit met je langlaufski’s aan. Kinderen langlaufen. Voor je werk, loop je eerst de berg omhoog om daarna af te dalen en dan pas aan de slag te gaan.

Daarnaast spreken Noren vloeiend Engels. In elk dorp. Elke leeftijd. Waardoor je makkelijk met ze kan communiceren.

Ook interessant

Check hier onze 8 tips voor skigebieden dichtbij Nederland.

FAQs

Welke skigebieden in Noorwegen zijn kindvriendelijk?

Vrijwel alle skigebieden tussen Bergen en Oslo zijn uitermate geschikt voor wintersport met families en gezinnen. Het bijkomende voordeel is dat het in bijvoorbeeld Voss, Myrkdalen en Trysil vaak heel rustig is.

Waarom zou ik in Noorwegen gaan skiën of snowboarden?

Een wintersport in Noorwegen is een complete winterbeleving. Ten eerste heb je de uitstekende mogelijkheden voor skiën en snowboarden, zowel in geprepareerde als in verse sneeuw. Ten tweede kun je ook hele gave sneeuwschoenwandelingen maken, met husky's sledetochten maken of met een sneeuwscooter op pad. En in het noorden kun je het magische noorderlicht spotten.

Is skiën in Noorwegen duur?

Een skivakantie is sowieso aan de prijs. Skiën in Noorwegen is niet duurder dan bijvoorbeeld in de Alpen. Alcohol is wél flink duurder en de reis is vaak duurder.

Meer over Noorwegen