Home » Snowboard waxen en slijpen

Snowboard waxen en slijpen

Powfinder snowboard rider Edwin

Waarom zou je je snowboard waxen?

Er zijn verschillende voordelen aan het waxen van je snowboard:

  1. Beter glijden: Een goed gewaxt snowboard glijdt beter over de sneeuw dan een ongewaxte snowboard. Dit maakt het makkelijker om te sturen en je kunt makkelijker hogere snelheden behalen. Zeker bij vlakke stukken is dit vaak zelfs noodzakelijk. Anders sta je halverwegee stil.
  2. Snowboard gaat langer meer: Een gewaxt snowboard zal langer meegaan dan een ongewaxte snowboard, omdat de wax bescherming biedt aan het belag en het bovendeel van het snowboard. Dit betekent dat je langer plezier kunt hebben van je snowboard.
  3. Minder snel beschadigd: Doordat het belag en het bovendeel van het snowboard beter beschermd worden, is het minder snel beschadigd. Dit betekent dat je minder snel reparaties hoeft te laten uitvoeren of dat je het snowboard minder snel hoeft te vervangen.
  4. Gemakkelijker te onderhouden: Een gewaxt snowboard is gemakkelijker te onderhouden omdat de wax bescherming biedt tegen vuil en vocht. Dit betekent dat je het snowboard minder snel hoeft te reinigen en dat het langer goed blijft.
  5. Verbeterde grip: Een gewaxte snowboard heeft een beter grip op de sneeuw, wat het makkelijker maakt om te sturen en te remmen. Dit vergroot je veiligheid op de piste.

5 stappen om je snowboard te waxen

Als je graag zelf je snowboard wilt waxen, is het volgen van deze 5 stappen een goede manier om het goed te doen. Zo ben je verzekerd van een goed gewaxte snowboard en kun je volop genieten in de sneeuw.

Stap 1: Zorg ervoor dat je snowboard schoon is voordat je begint met waxen. Gebruik hiervoor een natte doek om het snowboard af te nemen en veeg het daarna goed droog. Dit zorgt ervoor dat de wax beter kan hechten en dat het resultaat beter wordt.

Stap 2: Smelt de wax. Dit kan bijvoorbeeld door het tegen een strijkijzer aan te houden. Zorg ervoor dat de wax volledig gesmolten is voordat je verdergaat.

Stap 3: Verdeel de gesmolten wax gelijkmatig over het snowboard. Dit kan het beste met een strijkijzer door met lange banen over het snowboard te gaan. Zo krijg je een gelijkmatige laag wax op het belag.

Stap 4: Schrap nu de wax van het snowboard. Dit doe je met een speciale schraper die je over het snowboard haalt. Zorg ervoor dat je dit zorgvuldig doet, zodat het belag helemaal glad wordt.

Stap 5: Neem een wax borstel en borstel de wax verder af. Doe dit in de lengte van het snowboard, zodat het belag goed gevuld wordt.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoorm dat je snowboard goed gewaxt is en dat je kunt genieten van een optimale prestatie op de piste.

Hoe waxt de speciaalzaak je snowboard?

In Nederland en doorgaans ook in het buitenland gebruiken ze machines. Via een soort lopende band gaat dat.

Speciaalzaken waxen als volgt je snowboard:

  • Ze laten een soort harde borstel draaien. En smeren deze in met het waxblokje.
  • Vervolgens gaat je snowboard in de lengte over de draaiende borstel.
  • Daarna gaat je snowboard op de volgende band/ harde borstel (zit op dezelfde machine) om de wax er af te schrobben.

Hier nog even in beeld:

Waxblokje over de hard borstel:

snowboard waxen

Je snowboard wordt er overheen gehaald:

snowboard waxen

En naar de volgende band:

snowboard waxen

Even de neus tunen:

snowboard waxen

De kanten van je snowboardslijpen

Hoe doe je dat?

Dit keer een video.

Vorig artikelHoe klimaatverandering skigebieden verandert
Volgend artikelHeliskiën of catskiën: Wat zijn de verschillen?
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.