Heliskiën vs. Cat skiën

Zowel heliskiën als catskiën bieden vergelijkbare ervaringen – je kunt gewoon niet verkeerd kiezen. Je hebt sowieso een fantastische ervaring, aangezien de geweldige poedersneeuw en het enorm gevarieerde terrein daarvoor garant staan. Maar er zijn bepaalde dingen die de ervaring onderscheiden. Heliskiën of catskiën: wat zijn de verschillen? Lees verder om erachter te komen.

Heliskiën & Heliboarden

Heliskiën is de ultieme sensatie en adrenalinekick. Van kinds af aan dromen de meeste skiërs en boarders van heliskiën, het hoogtepunt van de backcountry bergervaring. Helikopters brengen gasten met gemak en snelheid naar ongetraceerde poedervoorraden over pieken en zelfs bereiken.

Er gaat niets boven vliegen over majestueuze bergen en een panoramisch uitzicht krijgen op ruige en spectaculaire toppen die vol liggen met diepe sneeuw. Door de snelheid en wendbaarheid van de helikopters kun je elke dag tonnen pistes skiën en een enorme hoeveelheid verticale (verticale meters) skiën. Je krijgt echt het meeste waar voor je geld met heliskiën en heliboarden. Hoewel er een paar dagen per jaar kunnen zijn dat een helikopter de groep niet kan uitvliegen om te gaan skiën/boarden, is dit over het algemeen geen probleem. En de operators met kleinere helikopters zoals BELL A-Stars kunnen in bijna alle omstandigheden vliegen en vrijwel overal landen.

Dat gezegd hebbende, is er nog steeds een zeer kleine kans dat moeder natuur een heli voor een dagdeel of een hele dag aan de grond houdt. Heliskiën is ook duurder dan catskiën, omdat de brandstof- en onderhoudskosten veel hoger zijn.

De belangrijkste redenen om heliskiën te kiezen:

  • Het ultieme ski-/boardavontuur. Er gaat niets boven de spanning en het avontuur van heliskiën.
  • Snel en wendbaar transport. Gemakkelijke toegang tot 1000’s hectare grote poeder en gevarieerd terrein.
  • Ideaal voor korte trips. Je kunt in 2 dagen heliskiën ongeveer wat je in 4 dagen kunt doen in een Cat-ski hut.

Catskiën & Catboarden

Catskiën maakt gebruik van een Cat of SnowCat – een soort pistebully, maar dan met een passagierscabine achterop. Dit is het perfecte voertuig voor het vervoeren van skiërs en boarders naar afgelegen bergen. De meeste Cats bieden comfortabel plaats aan maximaal 12 passagiers plus gidsen.

Klanten waarderen het feit dat de cabines ruim en verwarmd zijn en een comfortabele rit naar boven bieden. Om toegang te krijgen tot het skibare terrein bij een Cat ski/board-operatie, bouwen ze ‘weg’-systemen die in feite platgereden paden zijn die in de berg zijn uitgehouwen. Eenmaal gebouwd, kunnen de Cats naar de top rijden om skiërs af te zetten op de verschillende punten die toegang geven tot ‘het terrein’. Met slechts één zo’n SnowCat-weg heb je toegang tot een groot aantal verschillende pistes.

Hoewel je met Cat-skiën meestal niet zoveel verticals of aantal afdalingen op een dag skiet, biedt het je een meer relaxte dag in de backcountry. Bovendien kun je bij een Cat operation gewoon een of twee afdalingen blijven zitten en ontspannen in de Cat. Vervolgens kun je uitgerust de volgende run mee zonder de groepsdruk te voelen.

De belangrijkste redenen om voor catskiën te kiezen:

  • Geen problemen met slechte weersomstandigheden. Zelfs in de grootste sneeuwstorm met zware bewolking en weinig licht/zicht, kan een cat gasten meenemen om te skiën in het beboste terrein.
  • Lagere prijzen. Cats werken met gewone brandstof. Over het algemeen hebben ze ook lagere aanschaf- en onderhoudskosten dan helikopters, dit alles staat gelijk aan geweldige ski-deals.
  • Meer ontspannen ski-/boardervaring. Over het algemeen ski/board je net zo intens en agressief als bij de heli, maar het verschil is dat je zo veel of zo weinig in de cabine kunt blijven als je wilt. Dus als je weet dat je niet in topvorm bent, kan catskiën de beste optie voor je zijn.

Hoe ziet zo’n dag eruit?

Een typische geweldige dag heli- of catskiën

PRE-ONTBIJT— De gidsen staan vroeg op om de sneeuwcondities door te nemen. Ook voeren ze veiligheidscontroles uit en beslissen ze waar je die dag gaat skiën.

ONTBIJT, ONGEVEER 7.30 UUR – De meeste lodges bieden een buffet met een brede selectie van voedzame keuzes om je dag te beginnen. Alles wat je nodig hebt om de poeder te ervaren.

NA HET ONTBIJT, ONGEVEER 8.30 UUR (alleen eerste dag) – Iedereen neemt deel aan de veiligheidstraining om ervoor te zorgen dat iedereen weet hoe hij zijn persoonlijke veiligheidsuitrusting moet gebruiken. Er zal ook een helikopter- of SnowCat-briefing zijn.

LATE OCHTEND – Je gaat op pad voor je eerste runs.

LUNCH- Om de ski- en snowboardtijd te maximaliseren, is de lunch in het veld.

LAAT IN DE MIDDAG, ONGEVEER 16.00 UUR 16.30 UUR (afhankelijk van de tijd van het jaar) — Je maakt je laatste bochten en keert terug naar de lodge. Let op: de laatste run van december en begin januari komt iets eerder binnen vanwege de eerdere schemering.

VROEGE AVOND, ONGEVEER 16.30 – 19.00 UUR — Après-ski, vrije tijd, massage, sauna en bubbelbad, ontspanning of gewoon rondhangen met je nieuwe beste vrienden die je geweldige dag doornemen en een verfrissend drankje naar keuze delen.

‘S AVONDS, ROND 19 UUR – GASTRONOMISCH DRIEGANGENDINER

POST-DINER – En als je nog energie hebt, is er gelegenheid om rond te hangen aan de bar, te ontspannen bij het vuur of een van de bordspellen of een spelletje pool te spelen.

 

Vorig artikelSnowboard waxen en slijpen
Volgend artikel7 voordelen van wintersport in April
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.