Hoe kies je jouw perfecte Splitboard

Splitboards zijn de ultieme oplossing voor backcountry-avonturiers die op zoek zijn naar ongerepte sneeuw en nieuwe uitdagingen. Echter, met zoveel verschillende merken en modellen op de markt, kan het moeilijk zijn om te beslissen welke het beste is voor jou.

Hier krijg je een aantal tips om je te helpen bij je keuze.

De tips in het kort:

  • Voor lange backcountrytochten en bergbeklimmen; kies een lichtgewicht board van carbon fiber of fiberglass, met een richtingsgebonden vorm en camber/rocker profiel voor beter randgreep en efficiëntere reis bergopwaarts.
  • Voor diepe poeder; kies een poedergericht board met een richtingsgebonden/twin vorm en neus in rockered stijl voor goede drijfvermogen.
  • Voor all-mountain rijden; selecteer een splitboard met vergelijkbare specificaties als je huidige snowboard, omdat persoonlijke voorkeur een rol speelt bij all-mountain rijden.

Duurzaamheid en prestaties

Wanneer je een splitboard koopt, wil je er zeker van zijn dat het sterk en duurzaam is, zodat je je niet zorgen hoeft te maken over het board tijdens je avonturen in de backcountry. Bovendien wil je ook een board met goede prestaties, zodat je zowel op de hellingen als in de poeder de controle hebt.

Maat en gewicht

Het is belangrijk om te overwegen hoe groot en zwaar je splitboard moet zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het type terrein waar je het meest op zult rijden.

In het kort: Een kleiner board is gemakkelijker te manoeuvreren en ideaal voor technische rijders, terwijl een groter board meer stabiliteit biedt en beter geschikt is voor rijders die op zoek zijn naar meer snelheid en controle.

In het lang ;-)

Zodra je een algemeen idee hebt van de juiste lengte, is het tijd om na te denken over je rijstijl en het type terrein waar je wilt rijden, om te beslissen of je een langer of korter board moet hebben. Hieronder vind je enkele factoren om in gedachten te houden:

Als je in het bezit bent van een freeride- of poedersnowboard en het goed beheerst, zul je waarschijnlijk tevreden zijn met een splitboard van gelijke afmeting. Maar stel dat je momenteel een freestyle board hebt en totaal onder controle hebt, dan wil het nog wel eens zo zijn dat je een splitboard verkiest dat een paar centimeters langer is, om beter te presteren in poedersneeuw. Een langer splitboard is beter in staat om je eigen gewicht en dat van je uitrusting te ondersteunen, waardoor je uitstekende drijfkracht ervaart in de zachtere sneeuw.

Tijdens beklimmingen zorgt de extra lengte voor een betere glij ervaring, dus een grotere efficiëntie tijdens het skinnen. Echter, een kortere plank is meestal lichter dan een langere plank, wat je kan helpen bij trips waarbij er veel moet worden beklommen. Bovendien is een kortere plank wendbaarder en dus makkelijker te manouvreren, zodat je moeiteloos kick turns kunt uitvoeren tijdens het skinnen en makkelijker tussen bomen kunt afdalen.

En als je een splitboard wilt aanschaffen dat alles aankan, dan is het misschien het overwegen waard om te gaan voor een middenlengte die het juiste evenwicht vindt tussen drijfkracht en wendbaarheid.

Lees ook: Splitboardavontuur in Nendaz, Zwitserland

Flexibiliteit

De flexibiliteit van je splitboard is ook van groot belang, aangezien dit bepaalt hoe het board zich gedraagt op verschillende soorten sneeuw en terrein. Een board met een zachte flex is ideaal voor rijders die op zoek zijn naar meer controle en bewegingsvrijheid in de poeder, terwijl een board met een hardere flex beter geschikt is voor technische rijders die op zoek zijn naar meer stabiliteit en prestaties op de hellingen.

Conclusie

Als het gaat om het kiezen van de perfecte splitboard, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals duurzaamheid en prestaties, maat en gewicht en flexibiliteit.

Vorig artikelWat kost wintersport met je gezin?
Volgend artikelDe lawine uitrusting. Wat heb je nodig?
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.