Voortdurend gebeurt het. Elke dag is er wel ergens gezeur op de piste of gebeurt er een ongeluk. M’n zoon werd deze winter bijvoorbeeld van achteren door iemand aangeskied die geen controle over haar snelheid had. De skistok was flink gebogen, er was schrik, maar verder niks gelukkig. Het kan ook zomaaar zijn, dat Iemand komt vanuit het bospad op de piste glijdt of sprint. Of een ruzie bij het vermeende voordringen bij de lift. Ook geen onzeldzaamheid.

De drukte op de pistes en de uiteenlopende vaardigheidsniveaus van de skiers en snowboardrs maken het volgen van specifieke gedragsregels essentieel.

De “FIS-Verhaltensregeln” aka de Pisteregels stellen tien fundamentele pisteregels op, essentieel voor zowel de veiligheid als het plezier van alle pistebewoners.

Bij deze:

De Pisteregels

1. Rekening houden met andere skiërs en snowboarders

Respect voor anderen is de basis van alle pisteregels. Het gaat om het bewustzijn dat elke actie invloed kan hebben op de veiligheid en ervaring van anderen. Dit beginsel vereist dat elke skiër en snowboarder verantwoordelijk handelt en niemand in gevaar brengt.

2. Controle over snelheid en rijstijl

Het beheersen van de snelheid en het aanpassen van de skistijl aan de omstandigheden zijn cruciaal. Dit houdt in dat je altijd binnen de grenzen van je eigen vaardigheden en rekening houdend met de conditie van de piste, het weer, en de drukte, moet skiën of snowboarden.

3. Keuze van je “rijstrook”

De keuze van de rijstrook door achteropkomende skiërs is van groot belang. Het zorgt ervoor dat voorliggers niet in gevaar worden gebracht. Dit principe benadrukt het belang van ruimtelijk bewustzijn op de pistes. Ski je achter iemand, dan moet jij dus vooral oppassen.

4. Inhalen

Inhalen op de piste vereist zorgvuldigheid en respect voor de ruimte van anderen. Een veilige afstand houden tijdens het inhalen zorgt ervoor dat iedereen op de piste zich comfortabel en veilig voelt.

5. Invoegen op de piste

Veilig invoegen en opnieuw starten op de piste vraagt om een goede observatie van de omgeving. Skiërs en snowboarders moeten zowel omhoog als omlaag kijken om ervoor te zorgen dat hun acties geen gevaar opleveren voor zichzelf of anderen.

6. Remmen/ stoppen

Deze is ook gerelateerd aan je techniek: Weten waar en hoe te remmen en daarmee stoppen op de piste is essentieel om ongelukken te voorkomen. Dit omvat het vermijden van stops op smalle of onoverzichtelijke delen van de piste.

7. Op- en afstappen

Kom je weer op- of ga juist weer van de piste af? Dat doe je aan de randen van de piste, om het pad voor anderen vrij te houden.

8. Markeringen opvolgen

Het opvolgen van markeringen en signalisaties op de piste is cruciaal voor ieders veiligheid. Deze regel onderstreept het belang van bewustzijn en naleving van lokale richtlijnen en waarschuwingen. Denk aan markeringen voor de kleur piste, afgesloten pisten, “langsam fahren” netten, borden met lawinegevaar.

9. Hulp verlenen

Bij een ongeval is iedereen verplicht om hulp te verlenen. Het is een belangrijk onderdeel van de verantwoordelijkheid die iedereen op de pistes deelt.

10. Identificatieplicht

Identificatie bij ongelukken is verplicht. Dus als je betrokken bent bij een ongeluk op de poste dan moet je je indentificatie bij je hebben.

Deze regels samen vormen een raamwerk dat de veiligheid en het plezier van alle pistebewoners waarborgt. Door deze regels te volgen, draag je al skiër en/ of snowboarder bij aan een veilige en plezierige omgeving voor iedereen.

Aanvullende regels

Pisteregels voor Kinderen

Kinderen hebben speciale aandacht nodig op de pistes. Het is belangrijk dat ouders en verzorgers de pisteregels aanleren en het goede voorbeeld geven.

Pisteregels en Etiquette

Naast veiligheidsregels speelt etiquette een grote rol in hoe we met elkaar omgaan op de pistes. Het zorgt voor een aangename sfeer en wederzijds respect.

Moderne Uitdagingen op de Piste

De opkomst van nieuwe technologieën zoals drones en actiecamera’s brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van privacy en veiligheid. Het is belangrijk dat skiërs en snowboarders bewust zijn van deze nieuwe uitdagingen en respectvol omgaan met de privacy van anderen.

Internationale Verschillen in Pisteregels

Hoewel de basisprincipes overal gelijk zijn, kunnen er kleine verschillen zijn in hoe landen en skigebieden de pisteregels interpreteren en handhaven. E

Regels voor off piste

Eerder maakten we al een artikel over regels wanneer je buiten de pistes gaat. Hier vind je ze: Off piste regels.

Regels rondom het de natuur, milieu en het klimaat

De Internationale Ski Federatie vraagt skiërs en snowboarders om de volgende regels in acht te nemen om rekening te houden met het klimaat.
1. Verdiep je in het gebied van je keuze. Steun de skigebieden die om het milieu geven.
2. Kies milieuvriendelijke vervoersmiddelen – bus en trein – voor uw reis. Check ook met de trein op wintersport.
3. Vorm autopools als u met uw eigen auto reist.
4. Laat uw auto achter in het skigebied en neem de skibus.
5. Ski en snowboard alleen als er voldoende sneeuw ligt.
6. Blijf op de gemarkeerde pistes en loipes.
7. Houd u aan de piste- en sluitingsmarkeringen.
8. Ski niet buiten de piste, vooral niet in beboste gebieden.
9. Ski niet in beschermde gebieden. Bescherm dieren en planten.
10. Neem uw afval mee.

Conclusie

De “FIS-Verhaltensregeln” bieden een solide basis voor veilig en respectvol gedrag op de pistes. Elke wintersporter zou de 10 regels moeten kunnen dromen wat ons betreft. En laten we vervolgens vooral veilige en heel veel plezier maken in de sneeuw.

Alle regels van FIS teruglezen? fis-verhaltensregeln-1.

Vorig artikelOp wintersport in Hochfilzen: een uitgebreid Nieuwjaarsavontuur
Volgend artikelHoe kan je het beste je wintersportkleding wassen?
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.