Skivakantie met de trein. De voor- en nadelen.

We (mijn vrouw, ik en onze jongens van 7 en 9) vertrokken om 7:40 in de trein en om 16:53 stapten we uit in het prachtige, besneeuwde en koude Engelberg. Midden in de Zwitserse Alpen.

Voor ons de eerste keer met de trein.

Hoe deze trip in Freeride Mecca Engelberg verder ging, lees je hier.

Hieronder vind je praktische tips wanneer je met de trein naar de Alpen wilt.

Wintersport trein Zwitserland

De korte skitrip naar Zwitserland met de trein is ons ontzettend goed bevallen. Wij betaalden ruim 400,- voor een retour voor 4 van Haarlem naar Engelberg.

Het is zo goed, dat we al aan het kijken zijn of we weer met de trein naar de Alpen kunnen.

De 8 voordelen om met de trein op wintersport te gaan

 1. Het is relaxed. Je hebt goede stoelen en zit comforatebel. Je kan doen wat je wilt.
 2. Je hoeft niet na te denken over de route, benzinestations.
 3. Als je het goed uitkiest, doe je er net zo lang over als met de auto.
 4. Er is WIFI in de trein. Wellicht wil je nog wat werken of iets anders doen waar Wifi voor nodig is, dan kan dat prima. Niet zo snel internet als thuis. Maar gemiddeld genomen voldoet het.
 5. Het is gezellig. We waren met z’n vieren en hadden een 4-zits gedeelte in de trein.
 6. Het is minder duur, dan je wellicht denkt (afhankelijk van locatie en tijdstip).
 7. Je komt uitgerust terug.
 8. Het is veel beter voor het milieu, omdat je per persoon voor veel minder CO2 uitstoot zorgt.

Zijn er ook nadelen?

Ja natuurlijk.

 • Je moet gemiddeld genomen 3 tot 5 keer overstappen. En dus sjouwen met de je bagage.
 • In de trein kan je minder bagage meenemen dan in een auto. De regel in de trein is: als je het kan tillen, is het goed.
 • Ook in de trein kan je misselijk worden, als je daar gevoelig voor bent. Door de snelheid en het schommelen van de trein.
 • Tijdens Corona, moet je een mondkapje op. 9 uur een mondkapje op is best lang, maar daar wen je wel aan.

Trein vs auto

Een groot voordeel om met de auto te gaan, is dat je ter plaatse makkelijk kan bewegen. Naar de skilift met de auto, boodschappen doen met de auto. Dat is allemaal super fijn. En ook nodig als je ergen wat meer afgelegen ligt.

Maar als je een dorp kiest met een treinstation en een locatie dichtbij dat station, dan blijkt de auto toch snel te vervangen zijn. Je gaat er direct anders mee om. Je pakt de bus. Of je loopt een stukje. Je denkt er niet bij na. Je doet het gewoon.

En qua kosten; met de auto zouden we ca 250,- kwijt zijn geweest aan puur benzinekosten, exclusief allerlei andere kosten.

Treinticket naar Zwitserland

Met de trein naar Zwitserland (Engelberg) is ons mega goed bevallen. Zowel het Nederlandse, Duitse en Zwitserse spoorwerk is super. Je rijdt met de trein naar Basel. En vandaar stap je over richting diverse plaatsen in dit prachtige Alpenland.

Waar kan je naartoe in de Alpen?

We selecteerden een aantal bestemming in de Alpen die voldoen aan de Boardshortz eisen. Knus, authentiek, sneeuwzeker, niet al te ver weg.

Bestemmingen in Zwitserland

 • Interlaken
 • Brig
 • Engelberg
 • Andermatt

Bestemming in Oostenrijk

 • Schruns
 • St Anton
 • Zillertal
 • Hockkonig, Maria Alm
 • Ischgl
 • Serfaus

Waar boek je een ticket naar de Alpen?

Via nsinternational.com vind je direct eenvoudig uit of er een trein naar je bestemming in de Alpen gaat. Het werkt direct vrij intuitief.

Er zijn wel twee nadelen

 • Niet altijd wordt de prijs weergegeven.
 • De vraag is of je online de beste prijs krijgt.

Bovenstaande twee nadelen, zijn op te lossen door de NS te bellen. Als er geen prijzen worden weergegeven, dan komt het telefoon.

Bel dan even met ze. En let op de non-flexible vs flexible tickets. De non flexible tickets zijn goedkoper. Wij betaalden ruim 400,- voor een retour van Haarlem naar Engelberg.

Vorig artikelWat maakt wintersport in Zweeds Lapland uniek?
Volgend artikelIs Freeride mecca Engelberg ook geschikt voor gezinnen? 
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.