Gedurende de jaarwisseling naar 2022 vertoeven wij in Lapland. Wintersport in Zweeds Lapland is een ware en complete winterbeleving. Wat maakt wintersport in Lapland zo uniek? Wij hebben geskied in Kabdalis. Vervolgens hebben wij in de omgeving van Lulea snow shoe hiking, snow mobiling en dogsledding gedaan. Het toetje is een glimp opvangen van het noorderlicht. Overigens is Lulea als stad ook zeer de moeite waard, dus een week was net te kort. Je leest het volgende in ons uitgebreide verslag, inclusief plaatjes.

  1. Skiën in Kabdalis
  2. Lapland activiteiten
  3. Uit eten in Lulea
  4. De reis

De zon komt niet heel hoog in Zweeds Lapland in de winter. 

Skiën in Kabdalis

In het besneeuwde landschap dat bestaat uit bevroren meren, bossen en heuvels doemt ineens een bergje op. Het gebied is eigendom van de familie Gunnarstedt. Johann heeft ruim twintig jaar geleden bedacht dat de berg zich leent voor alpineskiën. Sindsdien zijn er 2 lange sleepliften en 1 stoeltjeslift aangelegd en beschikt het skigebied Kabdalis over 9 km geprepareerde en 4 km ongeprepareerde pistes. Het is er winters koud, denk aan -15 graden overdag. Dat zorgt voor wintersport met fantastisch lichte en knisperende sneeuw. Het hoogste punt is 570 meter, dus je hebt geen last van ijle lucht. Het is er bovendien hardstikke rustig, dus wij hebben 3 dagen lang heerlijk kunnen skiën en snowboarden.

Het grootste deel van de pistes is verlicht, wat noodzakelijk is, omdat het rond half 3 ‘s middags al begint te schemeren. Geleerd van onze eerdere ervaringen zijn wij dit keer uitstekend gewapend tegen de kou. Natuurlijke materialen zoals merinowol op ons lijf en leer en vilt in zowel laarzen als handschoenen zorgen voor een aangename ervaring. Bovendien gaan we regelmatig naar binnen voor een warme choco in de Gamla Krogen.

De Gamla Krogen is het centrale ontmoetingspunt. Het is zowel een stube als restaurant en straalt één en al wintersport uit. De keuken is uitstekend en wij zijn aangenaam verrast door de vriendelijke prijzen.

Lapland activiteiten

Bij Lapland denk je aan hondensleeën toch? Of met een sneeuwscooter door de sneeuw racen? Wij zijn zelf ook groot fan van snow shoe hiking.

Dog sledding

Wij hebben al eens eerder met een hondenslee een tocht gemaakt. En toch was deze keer niet te vergelijken met onze eerdere ervaring. Dat kwam omdat wij dit keer een privé tour kregen van Tommy Nilsson van Tom’s Sleddogsafaries. Wij mochten zelf helpen met het aanspannen van de tien uitverkozen Alaska husky honden. Super energieke en brave lieve beestjes die niet konden wachten onze slee voort te trekken. Het eerste deel van de tocht duurde 2,5 uur door een dik besneeuwd landschap. Wij gleden zowel door het bos als over uitgestrekte vlaktes en bevroren meren.

Tommy ging met zijn sneeuwscooter vooruit, maar wel zover dat hij voor ons niet hoorbaar was. Dus wij waren volledig op onszelf met de honden en hadden regelmatig momenten met totale stilte. Bij de cabin waar we pauze hebben, schotelt Tommy ons huisgemaakte chili voor, opgewarmd op een houtgestookt kacheltje. Wat een traktatie! Na de break sleeën we in ongeveer 45 minuten weer terug. Een fantastische ervaring rijker.

Snow shoe hiking

Op een half uur rijden van Lulea ligt de Bällingeberget. Hier hebben wij een avond excursie gedaan met Snow shoes, een soort tennisrackets onder je schoenen waardoor je niet diep in de sneeuw zakt. Uitgerust met een hoofdlampje en geleid door gids Erik passeren we onder andere een rotsveld dat een overblijfsel uit de ijstijd is. Door de tocht in de avond te doen is er kans om het noorderlicht te spotten. Die kans is bij ons echter niet aanwezig, aangezien het aan één stuk door sneeuwt. De sneeuw weerhoudt Erik er niet van een vuurtje te stoken waar hij onder meer koffie en lingenberrysap op verwarmd. Op de terugweg staan we regelmatig stil om te genieten van de stilte. Maar dan ook echt totale stilte…

Snow mobiling bij Pinebay

“Safe the best for last” betekent in ons geval dat wij op de laatste dag in Lapland een tour met sneeuwscooters op het programma hebben. Over onze eigen (zeer goede) wintersportkleding krijgen wij van gids Roger een donsjack en een gevoerde overall. Want het is koud vandaag en bovendien sneeuwt het ook nog. Daarom krijgen wij voor de zekerheid ook extra wanten over onze handschoenen. Alles om te voorkomen dat wij het koud krijgen. Dan de tocht: een snow mobile (sneeuwscooter) is een krachtig monster dat gemakkelijk 40 km/u haalt. Wij hebben dit ervaren door met razende snelheid langs de Archipellago te gaan over de bevroren Botnische zee! Deze zee is in de winter bevroren en bovenop de 40 cm ijs ligt nog eens een halve meter sneeuw. Eerlijk gezegd schieten woorden tekort om dit goed te beschrijven, dit is een typisch geval: je moet het zelf een keer meemaken.

Gezien de weersomstandigheden krijgen wij lunch in de Brändön Lodge. Een hut die gebouwd is met opgestapelde boomstammen en van binnen een sportief chique sfeer ademt.

Uit eten in Lulea

De stad Lulea ligt aan de kust van de Botnische zee en heeft een sfeer die outdoor en stedelijke zaken combineert. Op de bevroren zee is een ijsbaan gemaakt en vijf minuten verderop loop je door een winkelstraat met panden in de typisch zweedse bouwstijl. Wij hebben zowel bij Gusto als bij Lulea Garden bovendien echt super smakelijk zitten eten. Voldaan kijken wij terug op een complete winterbeleving in Zweeds Lapland. En aangezien wij het noorderlicht niet hebben gezien, gaan wij zeker op herhaling!

 

De reis

Lulea ligt ongeveer 100 kilometer zuidelijk van de poolcirkel, dus bijna 3000 kilometer noordelijker dan Amsterdam. Er zijn geen directe vluchten vanuit Nederland, dus je maakt altijd een stop-over. Wij zijn gevlogen met een tussenstop in Stockholm. Vervolgens zijn wij met een gehuurde AWD voorzien van spijkerbanden nog een 135 km noordwestelijk gereden naar Kabdalis. Wij hebben onze reis geboekt via Lulea Travel, gerund door Dirk Koolwijk met een zeer persoonlijke benadering. Dat geeft ook de mogelijkheid alles op maat samen te stellen voor een wintersport in Zweeds Lapland.