Hoogtepunt van 2017

Een week met z’n drieën naar Lapland met Kerst is óns hoogtepunt van 2017. Bij aankomst op de luchthaven van Rovaniemi blijken de donkere vlekken die wij tijdens de landing vanuit het vliegtuig zagen toch echt allemaal sneeuwvlaktes te zijn. En de boosheid die zich van dochterlief meester had gemaakt in het vliegtuig, want “het zou toch winterwonderland zijn”, maakt plaats voor blijdschap.

wegen lapland

Wegen, bomen en gebouwen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en tijdens het loopje naar de bus blijkt een temperatuur van min 13 het perfecte recept om de sneeuw te laten knarsen bij elke voetstap.

Het Laps wintersportavontuur is begonnen

Tijdens de tussenstop op weg naar Pyhä stoppen we bij Santavillage. Hier halen wij een stempel in ons paspoort als bewijs dat we boven de poolscirkel zijn geweest. De rest van de rit richting ons verblijf in Astelli worden we getrakteerd op adembenemde luchten die een combinatie tonen van ochtendgloren en avondrood. Dit belooft wat.

poolcirkel

Wat hebben we het koud

Natuur legt met ijskou, temperaturen van 25 graden onder nul, sneeuw en poolwind beslag op ons stel hollandse (of zijn we in dit geval nederlandse?) toeristen. Wij hebben ons braaf uitgerust met Gore Tex, Thermoshield, fleece en technisch ademende jassen die de eerste laag bedekken van thermo ondergoed waarin zoveel mogelijk merino wol is verwerkt.

Maar dit is tevergeefs, want wat hebben we het koud!

Maar een pauze tijdens het sneeuwschoenwandelen in het oerbos van Pyhä leert ons ook wat échte stilte is. Niks, maar dan ook helemaal niks is er te horen. Dit heeft een soort meditatieve uitwerking op ons allemaal.

winter lapland

Rendierhuid overtreft stoelvervarming Volvo

Natuur die bescherming biedt aan de mens, want met sokken van pure wol, schoenen van leer in combinatie met vilt en handschoenen van wol in combinatie met leer zijn de Sami beter bestand tegen de extreem koude omstandigheden van Lapland. Onze gids wist hier nog aan toe te voegen dat je lichaam een natuurlijk laagje vet ontwikkelt en na de rendierslede tocht weten wij dat een zitting van een rendierhuid de elektrische stoelverwarming van de meeste Volvo’s ruimschoots overtreft.

Sneeuwval bij min 22 levert miljoenen enkele sneeuwkristallen op die langzaam maar zeker een laag van tientallen centimeters sneeuw opbouwt die alles om je heen bedekt en verandert in een verstild landschap.

Verlaten piste

Sneeuw die je met een eenvoudig “pff, pff” van z’n plek blaast is dé ultieme ervaring om in te skiën. Dat hierbij tenen en vingertoppen bevriezen is bijzaak. Dat de Lapse winter weinig daglicht kent maakt de ervaring echt heel speciaal, want bij kunstlicht glijden wij met ons gezelschap van maximaal 6 skiërs over een verder verlaten piste en doen wij ons bij de hoogst gelegen berghut Tsokka tegoed aan warme choco en een warme wafel met bosbessen en slagroom.

wintersport lapland

Bergtoppen tot 5.000 meter

Lapland is nog altijd extreem, maar is ook het resultaat van extreme natuurontwikkelingen. Vele miljoenen jaren geleden waren de bergtoppen tot wel 5000 meter hoog, waarmee ze toch wat lacherig kijken naar de lieflijke bergtoppen van de populaire Alpen die nog geen 4000 meter halen.

De ijstijd heeft dit hooggebergte verandert in een toendra vlakte die ’s winters bedekt is met een magische hoeveelheid sneeuw. Met sneeuwscooters zijn wij met een gang van 60 km/u door dit landschap gesuist. Dit is echt ontzettend spectaculair. Onze ademdamp bevriest direct op het vizier van de helm, ons traanvocht verandert onze wimpers in ijskristallen en onze neus heeft de kleur van rendier Rudolf.

snow scooter lapland

Aangekomen op een hoogvlakte staan in gedaantes veranderde bomen door de laag sneeuw ons op te wachten en blijken wij in een gebied te staan waar de ijstijd klei en gesteente te hebben vermengd met amethist. Wij gaan onder begeleiding van een Fin – die de vergelijking met een viking moeiteloos doorstaat – ijverig op de knietjes op zoek naar onze eigen geluks steen. Tot vuistgroot mag je houden wat je vindt, want de Lappen leven dan afgezonderd, maar ze zijn zakelijk genoeg om de natuurlijke mineralen die de kiloprijs van goud overtreft voor een flink bedrag aan je te verkopen. Wij laten ons geluk tijdens deze reis niet afhangen van de amethist, hoewel wij met een duimgroot steentje zeker niet ontevreden zijn.

Betoverend Noorderlicht

De vraag waarom er in ons reisgezelschap zoveel landgenoten uit Brabant en Limburg zijn is al snel volstrekt irrelevant, want het indrukwekkende schouwspel van het noorderlicht boven het meer van Pyhätunturi is werkelijk betoverend. Eén van ons ging – nota bene in spijkerbroek in plaats van warme skibroek – hoopvol de warme vuurhut uit het meer op. Na enkele minuten werd ik naar buiten geroepen, want er stond wat te gebeuren. In de minuten die volgden toonde het dansende groene licht zich. Kinderen en volwassenen stonden te gillen van geluk, wat is dit mooi en bijzonder!

De sledetocht met husky’s is er eentje van uitersten. Want enerzijds is het ongelooflijk hoe gretig en hard het zesspan van husky’s ons drieën voorttrekt. Maar anderzijds is het met name voor de dames in de slee onmenselijk om bij min 23 een uur lang stil te moeten zitten, laat staan dat je dan ook nog heel nodig moet plassen. Na verloop van tijd gaan zeker weten de positieve elementen, zoals schitterende landschappen, mooie natuur en indrukwekkende honden overheersen.

Het hele avontuur wordt op smaak gebracht met aan de ene kant de familie uit Waverveen van wie het lijkt alsof ze met hollandse zakelijkheid bezig is een bucketlist af te vinken. Wij proberen ze er regelmatig subtiel op te wijzen dat je moet genieten. Tegelijkertijd nemen ze zichzelf gelukkig niet heel serieus en valt er genoeg mee te dollen.

Aan de andere kant hebben we de familie uit Maasbracht. Kenmerkend zijn hun zakelijke actiegerichtheid in combinatie met intens genieten. Samen met ons gezin uit Heemstede, met de nodige naïviteit omgeven, hebben we bijzonder gezellige excursies gedaan, lekkere flessen rode wijn genuttigd bij het diner en met horten en stoten de kou en andere omstandigheden doorstaan.

winter huis lapland

familie lapland

Inspiratie genoeg om deze ongelooflijke ervaring aan te gaan vullen met nieuwe reizen naar andere delen van de wereld.