Tijdens de eerste week van het nieuwe jaar gingen we op wintersportvakantie naar Hochfilzen, een klein dorpje dat bekend staat om zijn langlaufloipes en wereldkampioenschap biatlon. Het heeft een bescheiden skigebied. Vlakbij Hochfilzen ligt het beroemde skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn.

Voldoende om te ontdekken in ieder geval. En nieuwjaar te vieren uiteraard.

Eerste indrukken van Hochfilzen

Hochfilzen staat bekend om haar sneeuwzekerheid, mede dankzij de iets hogere ligging op 1.000 meter. Onze reis ging verder naar Unterwarming, waarna we de berg op moesten rijden naar de boerderij waar we een week zouden verblijven. Bovenaan de doodlopende weg vonden we ons huis, vrij gelegen op de berg met een prachtig uitzicht over het dal.

bauernhaus hochfilzen

Vanaf deze plek bleek het slechts 15 minuten rijden naar Leogang (naar links) of naar Fieberbrunn (naar rechts)

De eerste dag stond in het teken van Oud en Nieuw, wat naar onze mening in de bergen een extra bijzondere ervaring is. Ontbijten met oliebollen en s’avonds vuurwerk in het niemands(berg)land.

De bergen fungeerden als een natuurlijke klankkast, wat het vuurwerk en de feestelijkheden een extra dimensie gaf.

vuurwerk in de ALpen

De start van Nieuwjaarsdag kon vervolgens niet beter met een verse sneeuwlaag van zo’n 5 cm in het dal en 15 cm op de berg.

hochfilzen

Verkenning van de skigebieden

Leogang

leogang voor gezinnen

Leogang beschikt over veel blauwe, een paar rode en een enkele korte zwarte piste. Bbij Leogang vind je vooral een prachtige kom waarin diverse pistes samenkomen en waar het Nitro funpark gelegen is, met een schans met valkussen erachter en diverse trails, waaronder een speedrun. Hier klokten we ons record op 32 seconden. Wie gaat sneller?

Leogang biedt ook verschillende relatief veilige off-piste afdalingen, direct naast en tussen de pistes. De sneeuw blijft er door de hoogte en de noordelijke ligging bovendien lang goed. En omdat dit gebied voornamelijk op gezinnen is gericht, zal de poedersneeuw niet snel verspoord raken zoals in bijvoorbeeld St. Anton.

Fieberbrunn

Bij Fieberbrunn zijn er meerdere prachtige skiroutes. Neem bijvoorbeeld de skiliften naar de top, de Henne, en ski helemaal naar links. Als je met je gezicht naar het dal staat, is het helemaal rechts. Je kunt nog verder naar rechts skiën, maar dan moet je echt goed op de hoogte zijn van de omstandigheden. Het is belangrijk om de veiligheidsregels voor off-piste skiën goed te controleren.

Check ook ons artikel: off piste rijden in Fieberbrunn. En ontdek de diverse freeride routes.

Aansluiting op Skicircus Saalbach Hinterglemm

Vanuit zowel Fieberbrunn als Leogang kun je het skicircus van Saalbach Hinterglemm betreden voor een serieuze skitocht. Er zijn enkele langere paden, maar zelfs tijdens het hoogseizoen, zoals in de nieuwjaarsweek, zijn de wachttijden bij de liften over het algemeen niet langer dan vijf minuten, met uitzondering van de startliften tijdens de spits.

Daarnaast hebben we nog niet eens genoemd dat de fervente skiër ook de Schmittenhöhe bij Zell am See kan bereiken, en zelfs kan gaan gletsjerskiën bij Kaprun.

Tips voor restaurants op de pistes

Spielberghaus bij Saalbach. Verscholen in een dalletje tussen Hinterglemm en Saalbach. En alleen toegankelijk via een 2,8 km lang pad. Spielberghaus is eenvoudig, fantastisch gelegen, zeer charmant, heerlijk eten en vaak overgeslagen door veel mensen. Dus relatief rustig.

spielberghaus saalbach

Panorama Alm: Ligt boven bij Saalbach, heeft zoals de naam doet vermoeden een fantastisch uitzicht en de specialiteit: Heerlijke kip.

Reiteralm: Tussen Leogang en Saalbach, zeer gezellige tent en door de ligging druk, maar dus uitstekend gelegen.

Alte Schmiede: Een prachtig groot restaurant, direct boven bij Leogang. Happy hour aan het einde van de middag. Misschien wel de heerlijkse Kaiserschmarrn?

Stöckalm: We vallen in herhaling, maar het is hier erg knus, dit oud ogende restaurant. Vanaf hier kan je ook rodelen.

Elk restaurant in dit gebied heeft wel de charmante Oostenrijkse sfeer. Wat betreft de “Kaiserschmarrn-index”, scoorden de bovenst restaurants het hoogst.

De Accommodatie: authentiek en rustiek

Onze verblijfplaats was dus tamelijk afgelegen net voorbij Hochfilzen, en precies tussen Fieberbrunn en Leogang. Het was er heerlijk rustig, in een authentieke boerderij waar de huidige boer geboren en getogen is.

Je kon de geur van de koeien duidelijk waarnemen. Verse melk was beschikbaar voor wie dat wilde. Een rondom de boerderij bevond zich een open terrein, ideaal voor het bouwen van een schans of iglo, of om zelf een wandeling naar boven te maken.

off piste hochfilzen

voor een rustige ochtendafdaling.

freeriden hochfilzen

Deze serene omgeving biedt misschien wel het mooiste, meest pure gevoel.

Extra tips

Aanbeveling voor skilessen: Kies voor Widmann in Fieberbrunn. Er zijn daar veel Nederlandssprekende instructeurs.

Boodschappen: In Fieberbrunn vind je een goede Spar supermarkt. In Leogang is er een uitstekende MPreis.