Wintersport is een activiteit waarbij je actief profiteert van de prachtige natuur in de bergen. Kleinwalsertal biedt wintersporters vier alternatieven voor vuurwerk afsteken tijdens oudejaarsavond. Het lawaai van het vuurwerk is verstorend voor de dieren en bovendien bestaat er een (klein) risico dat er bosbrand ontstaat. Door alternatieven te bieden probeert het locale VVV zowel inwoners als wintersporters aan te moedigen geen vuurwerk af te steken. Dit is een duurzame en ecologische benadering die snel navolging zal vinden in andere wintersportgebieden.

Alternatief 1: Feesten op het dorpsplein

Vanaf 21:00 uur wordt het dorpsplein van Riezlern tot feestgebied omgetoverd: de band de „Blaumeisen“ uit Zwitserland zorgt voor stemming en er zijn hapjes en drankjes en zeker ook Glühwein. En er mag dan geen vuurwerk zijn, er komt wel een groot vuur! Een echte vuurshow zelfs.

Alternatief 2: Natuurschouwspel

Even buiten de dorpen Riezlern, Hirschegg en Mittelberg zijn er unieke plekken ingericht voor een echt natuurschouwspel. Omdat de plekken ver van het kunstlicht van de dorpen zijn heb je een extra spetterende sterrenhemel. En tegen dat decor is er een echte countdown naar het nieuwe jaar! Wie weet zie je nog een vallende ster en kun je meteen een nieuwjaarswens doen.

Alternatief 3: Avondwandeling

De wandeling naar de Schwarzwasserbach wordt voorgesteld  als meditatieve manier om je op oudjaarsdag voor te bereiden op het nieuwe jaar. Via de Eggstraße en de Kesselschwandweg daal je af naar een indrukwekkende natuurlijke brug. Uiteindelijk daal je af naar de bedding van de Schwarzwasserbach. Zie hier de wandelkaart en alle gegevens van de tocht.

Alternatief 4: Culinair vuurwerk

Culinaire verwennerij op oudjaarsavond: snel reserveren! Alle hotels en restaurants maken er natuurlijk wat moois van. Alpengasthof Hörnlepass heeft buffet & muziek; Cuisino in het Casino met een galadiner met comedyshow; Genuss- & Aktivhotel Sonnenburg biedt een Silvestergalamenu met livemuziek.

Uiteraard zijn er ook mensen die bepleiten dat één dag per jaar vuurwerk afsteken minder belastend is voor het milieu dan de grote optochten auto’s van toeristen die naar de Alpen rijden. Deze discussie kunnen we prima met elkaar voeren, dus laat in een commentaar gerust weten welke mening jij hebt over dit onderwerp!