Noem het ´beter laat dan nooit´, maar tijdens de trips die ik deze winter tot nu toe heb gemaakt (Lapland en Damüls) houden termen als duurzaam, circulair, recycling en ecotoerisme mij bezig.

Duurzaam wintersport 3

Mijn passie voor wintersportactiviteiten, maar ook mijn buitenactiviteiten tijdens de zomer zijn 100% verweven met de natuur. Maar maak ik daadwerkelijk keuzes die ervoor zorgen dat die natuur in stand blijft, of in elk geval niet onnodig belast wordt?

In sommige opzichten wel, ik gebruik de handdoek in het hotel gerust een dag of vijf. Maar in andere opzichten niet, ik compenseer de CO2 uitstoot van mijn vliegreis niet met een boeking op greenseat.nl.

In dit artikel zet ik 4 tips op een rij die ons helpen wintersport een duurzaam karakter te geven.

Vervoer

Duurzaam wintersport1De meeste wintersportgangers gaan met de auto. En sinds de prijzen voor vliegtickets zakken als een broek zonder knopen, is de verleiding om te vliegen steeds groter. Maar als je de CO2 uitstoot van je reis wil beperken, dan kies je voor de trein. Dit is bovendien een bijzonder comfortabel vervoermiddel en bespaart echt tijd, want in de nachttrein boek je en slaapplaats en heb je een heerlijk bed. Zo kom je uitgerust aan op bestemming.

Afval

Het klinkt als een open deur, maar ‘ruim je afval op’. Hier zitten twee aspecten aan. Ten eerste verbaas ik mij over wat mensen domweg de natuur in slingeren, bijvoorbeeld vanuit de lift. Wat is de moeite om je afvalpapiertjes, peuken en ander klein afval gewoon in je tas of zak te stoppen? Ten tweede is het in alle bergdorpen heel normaal om afval te scheiden, net als thuis. Glas, papier, steeds vaker ook plastic heeft allemaal zijn eigen afvalbak. Kleine moeite!

Energieverbruik

Thuis doe je meestal het licht uit als je van huis gaat, de verwarming een standje lager en uit in kamers waar je weinig komt. Op wintersport staat niet zelden de verwarming de hele dag te loeien op 22 graden, met het raam open voor de frisse berglucht. Bovendien zijn we veel minder secuur in het checken of het licht nog brandt en gooien we rücksichtlos de gebruikte handdoek op de grond, waardoor we een schone krijgen in plaats van deze over de verwarming te laten drogen. Met een beetje bewustzijn kun je je energieverbruik met groot gemak tot het noodzakelijk minimum beperken.

Kleding

Duurzaam wintersport 2Bij het kiezen van je outfit is het natuurlijk belangrijk dat deze bestand is tegen kou, neerslag in combinatie met ademende kwaliteiten. En merken zoals Picture Organic Clothing leveren dit soort kleding met de toevoeging dat deze duurzaam geproduceerd is. Gerecycled polyester, afkomstig van petflessen en een waterdichte eco-coating vormen een belangrijke basis.

Andere merken met een duurzaam of ecologisch kenmerk zijn Patagonia, Open Wear en Houdini Sportswear.