In de voorjaarsvakantie van 2024 waren wij op wintersport in Arosa-Lenzerheide. De condities zijn in deze hoogseizoen week in de gehele Alpen matig. Mede daardoor hebben wij ervaren dat dit schitterende gebied meer te bieden heeft dan alleen freeriden en alpine skiën.

 

Churwalden

Ons verblijf is in Churwalden. Zonder wachttijd ga je met de moderne Heidbüel gondel het grote skigebied in. Tegelijkertijd is er een grote brede piste beneden waar beginners hun eerste stappen kunnen zetten om zich het skiën of snowboarden eigen te maken. Voor de kinderen is hier een uitgebreid kinderland. Je kunt kiezen voor een pannenkoekenliftje. En als je genoeg geoefend heb, neem je de 4-zits Pradaschier.

Arosa-Lenzerheide: Twee moderne skigebieden met traditionele charme

Het skigebied met zijn twee skigebieden ligt in de 20 km lange vallei “Schanfigg” in het midden van het Zwitserse kanton Graubünden. De streek is zeer modern, maar tegelijkertijd natuurlijk en onderscheidt zich door haar traditionele charme.De bekendste plaats in het dal is Arosa. Arosa ligt op een hoogte van 1.775 m en staat sinds 1877 bekend als een kuuroord en wintersportoord in de alpen dat wordt gekenmerkt door luxe en gezelligheid. Arosa is niet voor niets een luchtkuuroord: de ligging in een open dalbekken garandeert een windstil en zonnig klimaat en schone lucht. Bovendien heeft het dorp een levendig centrum. Met tal van winkels, restaurants, bars en lounges, nodigt het je uit om te ontspannen en rond te slenteren na een geslaagde dag skiën.

Lenzerheide is het tweede bekende skigebied in het sneeuwsportgebied en ook een populair Zwitsers vakantieoord voor gezinnen en actieve sportliefhebbers. Het dorp ligt in de romantische vallei op een hoogte van 1.473 m en kan dankzij haar unieke ligging vele sneeuwliefhebbers een onvergetelijke ervaring bieden.Als je de vakantie in Lenzerheide doorbrengt, mag je het traditionele dorpscentrum “Lai” met verschillende winkels, restaurants, cafés en disco’s niet missen. Het dorpscentrum is perfect om na een dag vol activiteiten de traditie, de culturele rijkdom en de moderne infrastructuur van het dorp te ontdekken. Een ander voordeel voor wintervakantiegangers in Lenzerheide is dat veel van de accommodaties in Lenzerheide direct aan de piste liggen, zodat men bij goede sneeuwcondities direct uit bed de besneeuwde bergen op kan stappen.

Toboggan – rodelen

Een unieke belevenis in Churwalden is de Toboggan rodelbaan. De rodelbaan in Churwalden, in het skigebied Arosa-Lenzerheide, geeft een leuke rit en een lekkere adrenalinekick. Door 31 bochten en met een hoogteverschil van 480 meter kronkelt de rodelbaan naar beneden in het dal. Met een lengte van precies 3.060 meter is het de langste rodelbaan van Zwitserland.

Omdat de rodelbaan op rails ligt, kan deze zowel in de zomer als in de winter (als het weer het toelaat) worden bereden. Een rit duurt zeven tot tien minuten, vanaf het startpunt op 1.750 meter boven de zeespiegel naar beneden in het dal, met snelheden tot 40 km/u. De sleeën zijn voorzien van een remhendel, zodat iedereen kan rijden met de snelheid waarmee hij of zij zich het prettigst voelt.

Leun in de bochten, voel een gevoel van gewichtloosheid, of geniet gewoon van de schone alpenlucht en het prachtige uitzicht – het is in ieder geval leuk voor het hele gezin! En uitermate geschikt als door veel wind en/of een gebrek aan sneeuw het weer het niet toelaat om te gaan freeriden.

 

Paradijs voor langlaufers

In het winterparadijs Arosa-Lenzerheide worden ook langlaufliefhebbers met open armen ontvangen. Met ongeveer 86 kilometer aan langlaufloipes biedt de regio een goed ontwikkeld netwerk van loipes voor elk niveau. Of het nu op een panoramische loipe is, een uitdagende wedstrijdloipe of een gezellige rondloipe in klassieke of skatingstijl, in Arosa-Lenzerheide komt elke langlaufer aan zijn trekken.

Verschillende sportzaken bieden tegen betaling geschikt langlaufmateriaal aan en langlaufscholen bieden cursussen aan voor alle niveaus. Naast de juiste techniek en vele waardevolle tips voor de parcours, krijgen nieuwsgierige beginners en gevorderden ook de mooiste plekjes van de regio te zien. Een bijzonder langlaufaanbod van het wintersportgebied is de vier kilometer lange en verlichte nachtloipe. Het bevindt zich in de Lenzerheide Biathlon Arena in Lantsch/Lenz. Normaal gesproken kunnen nachtelijke langlaufers op dit traject elke dag bij maanlicht hun passie beoefenen.

Bekijk hier nog een foto impressie van onze wintersport ervaring in Arosa-Lenzerheide: