Wintersport in Noord-IJsland is een waanzinnige beleving. Wij hebben een verslag gekregen van Vincent en Erwin die een trip met een groep gedaan hebben. Lees en geniet mee.

Akureyri als startpunt

Dinsdag 18 maart is de start van onze testreis in Noord IJsland. Omdat het weer een belangrijke factor is voor de activiteiten die we gaan ondernemen (en eigenlijk voor alles op IJsland) zijn we deze dag nog druk bezig met het checken van alle sites ivm. de planning voor de komende week.

Daarna halen we de eerste deelnemer op van het vliegveldje van Akureyri. We rijden meteen door naar de welkomstborrel in café Backpackers in het centrum van Akureyri. Dit is een ontmoetingsplek voor locals en bezoekers en er heerst altijd en relaxte en gezellige sfeer. In de winter vooral apres ski en in de zomer toeristen van over de gehele wereld.

Wij zijn met een gemengde groep deelnemers uit IJsland, Bulgarije, Argentinië en Nederland, zowel skiërs als snowboarders.

Haast is niet nodig

Vanwege de weersvoorspelling gisteren hebben we de catski tour uitgesteld naar zondag en we beginnen de dag rustig met een wandeling door het centrum van het stadje Akureyri. Het is een handels- en vissersdorp met veel houten huizen uit de vorige eeuw. Daarmee heeft het een heel andere sfeer dan een traditioneel skidorp in de Alpen.

We hebben op onze eerste skidag geen haast want de twee skigebieden die we vandaag gaan bezoeken zijn van 12.00 tot 19.00 uur open. Het verzetten van de catskitrip blijkt  een goede keuze: ‘s nachts is er sneeuw gevallen en we kunnen de hele ochtend poeder rijden in het locale skigebied van Akureyri. Het zicht is niet optimaal, maar dat is in het skigebied minder belangrijk dan bij het catskien.

Poeder ligt voor het oprapen

Omdat er vrijwel geen andere skiërs en boarders zijn, hoeven we voor verse sneeuw niet te hiken. Bovendien staan er ook geen rijen bij de lift. Dus we kunnen we lekker veel meters maken. Na een paar uur boarden en een snelle lunch in het skigebied (franskar, ofwel friet in het IJslands) starten we om 15.00 uur onze trip naar Siglufjordur. Onderweg is wel duidelijk dat het Troll schiereiland populair is bij freeriders. We passeren Viking Heliski en Arctic heliski en komen onderweg meerdere toerskiërs tegen. Ook in Siglufjordur zijn we voornamelijk naast de piste bezig. Dit kleine gebiedje heeft een waanzinnig uitzicht op het fjord. Het is niet voor niets dat hier in april een event van de Freeride World Tour plaats vindt.

Ene uitzicht nog mooier dan het andere

Na een korte tour door het dorpje rijden we door een onverlichte eenbaans tunnel 1967, tot 2010 de enige toegangsweg. Als we naar buiten rijden hebben we een schitterend uitzicht op de besneeuwde bergen links van de weg en de Noord-Atlantische oceaan rechts. Na een fotomoment op dit noordelijkste puntje van IJsland, rijden we door een sneeuwstorm terug naar Akureyri. Als het al donker is parkeren we onze auto in Hauganes. Door de sneeuwstorm lopen we 100 meter naar het strand. Daar doen we onze zwembroeken aan en springen we snel in de hotpot van 40 graden. We genieten met een biertje van de stilte en de sneeuwvlokken die rond ons hoofd geblazen worden. Ondertussen chillen we in het warme water en bespreken we de belevenissen van die dag. De dapperste deelnemers nemen nog een duik in de zee in het donker.

Donderdag: Cultuur in Myvatn met poeder als afsluiter

Vroege start vandaag, ‘s morgens om 8.00 uur vertrekken we al naar Myvatn. Hier is enorm veel te zien. Sommige mensen blijven hier een week om alles te bekijken. In de zomer zijn hier bussen vol met toeristen, maar ‘s winters zijn we bijna alleen. Na een half uurtje rijden stoppen we bij de Goðafoss waterval die half bevroren is. Daarna gaan we verder naar Myvatn. Dit is een waanzinnig gebied met vulkanen, kraters, lavavelden, watervallen en kokende modder. Het landschap is indrukwekkend en ook geliefd bij filmmakers. Voor o.a. Game of Thrones, Fast and Furious en Prometeus zijn hier opnames gemaakt.

In Myvatn brengen we ook een bezoek aan Nature Baths. Een natuurbad dat vergelijkbaar is met de Blue Lagoon in het zuiden van IJsland. Een meer met zacht blauw water van 37-40 graden tussen de lava met een indrukwekkend uitzicht op de kraters en lava formaties van het Myvatn gebied.

Boarden in Hlidarfjall

Omdat de omstandigheden perfect zijn, kunnen we het niet laten en gaan we ‘s middags om 16.00 uur nog even snowboarden in Hlidarfjall. In de Alpen zijn rond deze tijd alle hellingen al verspoord en de meeste liften gesloten. Hier kunnen we hier tot ‘s avonds 7 uur poeder rijden. Ter afsluiting van een perfecte dag maken we een kroegentocht door Akureyri waar we verschillende lokale IJslandse bieren proberen.

Slecht zicht, toch lekker cruisen

Na de drukke dag van gisteren slapen we uit en een aantal deelnemers gaat nog even winkelen in de hoofdstraat van Akureyri. Om 12.00 uur gaan de liften in het skigebied open. Er is veel sneeuw gevallen, maar helaas is het zicht slecht. Toch was het heerlijk cruisen door de verse sneeuw in het lagere deel van het skigebied. We sluiten de dag af met een bezoek aan het openlucht zwembad van Akureyri. Een van de beste zwembaden in IJsland met verschillende hotpots tussen de 36 en 43 graden. Maar ook een koud bad (4 graden!), een stoombad, zwembaden om een paar baantjes te trekken en een waanzinnige glijbaan. We beginnen te wennen aan de kou en lopen door de sneeuw naar de hotpots alsof we er geen last van hebben.

In de avond wordt het beruchte uitgaansleven van IJsland verkend.

Bluebird

We worden wakker door de zon: blue bird! Ook in IJsland is het dan ‘druk’. Vandaag is een hike wel nodig om nog mooie lijnen te rijden. In het skigebied is een toerski wedstrijd bezig en in het snowpark een snowboard freestyle event. De organisatie van het snowboard event heeft in Akureyri ook een schans gebouwd en ‘s avonds is daar de mogelijkheid om sprongen te oefenen op een airbag.

Zeil i bum bum

Zondag gaan we catskiën op Kaldbakur bij Grenivik. De rit langs het fjord er naar toe is waanzinnig mooi. De bestuurder van de cat brengt ons eerst naar de top op 1100 meter en als de wolken wegtrekken zien we beneden ons het fjord. We maken een eerste afdaling vanaf de top. Na kort overleg en kijken waar de beste sneeuw ligt pikt de pistebully ons op verschillende plekken op, zodat we elke keer weer een andere afdaling hebben. Helaas is er veel sneeuw weggewaaid en is het soms ijzig. Het uitzicht maakt alles gelukkig goed. We maken een hele lange afdaling van bijna 2 km. De pistebully chauffeur leert ons een IJslands woord voor lange relaxte afdaling, het klinkt als zeil i bum bum. Hij vraagt wat we ervan vonden en we antwoordden enthousiast: Super, meer van die zeil i bum bum! We voegen de daad bij het woord en maken nog 2 mooie runs. We eindigen moe maar voldaan bij de parkeerplaats waar onze auto’s staan.

Aan het eind van de dag sluiten we de trip af in de hotpot bij de yurt van Erwin en Solla. Onze Bulgaarse deelnemer geeft daar nog een privé concert op z’n doedelzak (Gajdy). Een bijzondere afsluiting van een super geslaagde trip.

Om 4 uur ‘s ochtends vliegt de eerste deelnemer alweer terug naar Amsterdam.

Redactie: Vincent heeft VT Adventures opgericht. Hij biedt toffe trips zoals hierboven beschreven in de winter van 19/20 aan. Wil jij hier meer over weten? Voor vragen en info mail je naar: info@vtadventures.nl

Bekijk de mogelijkheden op VT Adventures.