Ongekend winteravontuur. Meer dan alleen skiën en snowboarden.

We hebben dit jaar Myrkdalen en Voss in Noorwegen als bestemming voor onze roadtrip. Eerst een vlucht naar Bergen, waar vandaan een autorit van 2 uur ons naar Myrkdalen leidt.

Bij de landing is het al duidelijk: het Noorse landschap met fjorden en sneeuw is ontzettend mooi. Onze accommodatie is ski-in – ski-out, maar dit is heel normaal in Noorwegen.Op dag 1 ontmoeten we Ross. Hij neemt ons op sleeptouw vandaag. Hij draagt voor het derde jaar op rij zorg voor het funpark. Nadat wij hebben verteld dat off-piste ons erg aanspreekt, doet hij z’n uiterste best nog wat poeder te scoren.

De laatste sneeuwval is echter twee weken geleden, maar het is overduidelijk dat hier een enorm speelveld ontstaat zodra er enkele decimeters vers zijn afgeleverd.

Open terrein vol offpiste potentieel

Je vindt in Myrdalen voornamelijk open terrein op niet al te steile hellingen, wat prettig is voor de veiligheid met betrekking tot eventuele lawines. Op de lagere delen vind je ook prima mogelijkheden tussen struiken en bomen voor de flat light dagen.

Cameraman Remco blaast nog even zelf door de poeder

Wat sowieso opvalt is dat we vrijwel de enige zijn op deze donderdag. Ross vertelt dat als hier op zondag sneeuw valt, je nog makkelijk 5 dagen onverspoord terrein vindt, zonder ver te hoeven hiken.

Myrkdalen offpiste
Poeder is hier vrijwel altijd wel te vinden

Waar vind je dat in de Alpen?

Ed in z'n eentje
Druk is het niet. Dat heeft zo z’n voordelen.

We lunchen smakelijk en als Kaia (marketing manager van het gebied) hoort dat we nog graag wat poeder willen zoeken doet ze even een telefoontje.

Pof in een kommetje

Even later pikt Anneke ons op en na ongeveer 150 meter langs de berg glijden duiken we een veld in. Eerst nog hard, maar iets lager hebben we pof in een kommetje waar de wind alles naar toe heeft geblazen.

We weten nog steeds niet of wij of Anneke zelf hier het meest blij van werd, maar het was genieten.

Jongensdroom

De liften sluiten om 15.30, maar wij hebben nog een bijzondere dagafsluiter: een pistebully staat om 16:00 uur klaar, om ons boven op de berg te droppen.

Pistebully
Pick up service

Drop off point:

Groomer taxi

Wow, wat een machtige machines zijn het toch! Het is een jongensdroom om een keer in de cockpit van een bully te zitten.

Ondertussen kennen we het gebied redelijk goed. Dus we weten waar we poederbochten kunnen maken en waar de leuke sprongetjes zitten en uiteraard rijden we over de vers getrokken ribbels.

Vervolgens rijden wij met invallende schemer nog een laatste afdaling.

Als laatste melden we onze beneden aan de piste.

Voss met de local legend

Dag 2 melden we ons in Voss Resort. Gids Einar staat voor ons klaar en die groeit in de loop van de dag uit tot onze legende.

Hier op de cover van het pistekaartje:

Einar Voss
Einar op de cover

Met de energie van een blij kind gaat deze 60-jarige ons voor naar alle geheime plekken die hij in 40 jaar tijd heeft gevonden.

Voss ademt historie en het terrein heeft meer begroeiing dan Myrkdalen. De sportieve skigasten hier zoeken geen luxe. De lunch in het bergrestaurant bijvoorbeeld geeft keuze uit 3 soorten soep. Broodje erbij en that’s it.

Hoewel Einar ‘s middags vrij was, komen we hem bij toeval tegen. Hij twijfelt geen moment en zegt dat we 5 minuten moeten wachten. Even zijn snowboard pakken.

In al zijn enthousiasme gaat hij ons weer voor. Dit keer een tree run die hij zelf afgelopen zomer met een kettingzaag gecreëerd heeft. Ja, je leest het goed: Deze gast bereid in de zomer zijn eigen poedervelden voor. Nog nooit meegemaakt zoiets, maar wat hebben we een fenomenale belevenis.

Disclaimer van dit zelf gemaakte terrein: in de zomer zien de bergen er anders uit dan in de winter. Dus de vraag is of je de beoogde uitgang naar de bewoonde wereld weer weet te vinden.

Powder in Voss
Tree runs met de disclaimer.

Voordat de avond valt doen we nog een bakkie koffie met Einar.

Local legend Einar

En hij vertelt honderduit over zijn outdoor verhalen in Voss. Onder andere dat je er kunt surfen op een rivier.

Tot 21:00 uur knallen

Beneden in Voss doen we een hapje en een drankje bij de Tre Brœr. We blijven hier niet te lang, want de liften draaien nog. Een groot deel van het gebied is open tot 21.00 uur, dus we gaan voor een rondje avondskiën. Was het overdag al niet druk, in de avondronde hebben we nóg meer plek.

Ook lollig is dat de Noren in de avonden lekker gaan hiken met of zonder hond door de bergen, maar in ieder geval met een zaklamp op hun hoofd. Je ziet hoog in de bergen dus allerlei lichtjes bewegen. Wat een magisch beeld geeft.

Tre Bror. Dé tent in Voss.

Aangezien de dagen in de donkerste maanden van het jaar erg kort zijn, is het in Noorwegen heel gebruikelijk, dat de gebieden over goede verlichting beschikken. Wij vinden het heerlijk.

Na een welverdiende Jägermeister en een biertje gaan we moe maar uiterst voldaan slapen.

Fjordsafari

Dag 3 gooien we het over een andere boeg.

Dit keer geen zoektocht naar poeder.

We gaan naar Flam voor een fjordtoer in de ochtend. Gids Erik ontvangt ons en geeft een floating pak dat wij nog over onze technische Picture Organic outfit heen aantrekken.

We zijn vanaf moment één onder de indruk en sprakeloos over de grootsheid van het Aurlandsfjord.

Onze boot jaagt even later met ruim 30 knopen over het water.

Zie hier een korte impressie:

Een fjord is zooo eindeloos groot, dat je dat een heel eind kunt volhouden en toch genieten van de indrukwekkende omgeving.

Nærøyfjord
Nærøyfjord
Even de teamfoto meepakken

Erik vertelt dat de bergen van de fjorden net zo diep het water in gaan als de hoogte die je ziet. Ongelooflijk gaaf om uiteindelijk naar het Naeroyfjord te varen en daar te luisteren naar de stilte.

Plaatjes zeggen hier meer dan woorden.

Fjorden Noordwegen

Snow shoe hiken suf? No way.

In de middag gaan we snow shoe hiken. Dit lijkt heel suf, met moderne tennisrackets door de sneeuw banjeren.

Het tegendeel is waar.

Het is een pure vorm om van de besneeuwde natuur te genieten. Uiteraard draagt het fenomenale uitzicht over de fjorden hier aan bij.

Stegastein is trouwens het toppunt van uitzicht hebben.

Stegastein

Zowel de lunch als het diner in Flam zijn buitengewoon goed. We zijn een bijzondere ervaring rijker en hebben een fotoalbum vol met mooie plaatjes.

Laatste dag

Dag 4 staat in het teken van de terugreis. Maar we hebben nog een halve dag te besteden. We besluiten naar Voss te gaan.

Was het zicht de eerste twee dagen beperkt door de bewolking, als toetje breekt vandaag de zon door. Opnieuw worden wij bevestigd in ons positieve beeld van dit gebied.

Als we bij daglicht terug naar Bergen rijden, zien wij pas wat een schitterende vergezichten er zijn.

Wij zijn helemaal om: Noorwegen is een fantastische vakantiebestemming.

Echte winter met bevroren meren en besneeuwde bergen. Tegelijkertijd zien we voor ons dat het in het in elk jaargetijde ontzettend goed toeven is met de wonderschone natuur.

snowboarding in Norway

Dit is zo uitnodigend om actief buiten bezig te zijn.

Video

Natuurlijk maakten we ook een video. Met hulp van ainitcool

Dank

Deze roadtrip danken we mede aan:

Picture Organic Clothing

Visit Norway

En special credits voor:

  • Einar (Voss Resort)
  • Brede (Voss Resort
  • Anneke (Myrkdalen)
  • Kaia (Myrkdalen)
  • Ross (Myrkdalen)

Ha det bra og vi ses neste mal sickert!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.