Waarom stil staan bij nadelen van wintersport in Noorwegen? Wij zijn zelf enthousiast over wintersport in Noorwegen, maar wij willen een compleet beeld geven. Eerder hebben wij beschreven welke voordelen Noorwegen biedt. Maar in objectiviteit zijn er wel degelijk nadelen te benoemen.

Bakermat van het hedendaagse skiën

In Noorwegen ligt de oorsprong van het skiën zoals wij dat nu kennen. In Noorwegen is voor het eerst waargenomen dat mensen zich door de sneeuw verplaatsten op houten latten. Vandaag de dag is Noorwegen een serieuze bestemming voor wintersport die absoluut de overweging waard is. Maar met welke zaken dien je rekening te houden als je keuze op Noorwegen valt.

1. Hoog prijsniveau

Het prijsniveau in Noorwegen ligt hoger dan in de meeste Alpenlanden. Dit geldt voor accommodaties zoals appartementen en hotels. Eten op de piste is in feite overal prijzig, maar in Noorwegen is vooral alcohol duur. Voor een biertje betaal je al snel €8,-. Ga je aan de wijn, dan loopt het nog verder op.

2. Reistijd

De absolute afstand naar bijvoorbeeld de skigebieden in het zuiden van Noorwegen vallen op zich nog wel mee. Maar wanneer je met de auto gaat moet je via Denemarken en Zweden. Het alternatief is dat je met de (auto op de) boot naar Bergen of Oslo gaat. Vanaf daar moet je met nog minimaal 3 uur rijtijd met de auto rekenen. Je kunt ook prima met het vliegtuig en dan het laatste deel met de trein, bus of huurauto. Maar in alle gevallen is de reis wat omslachtig en kost het je de nodige tijd.

3. Korte dagen en koud?

In hartje winter zijn de dagen korter naarmate je noordelijker gaat. Dus dat is een nadeel. Tegelijkertijd zijn de gebieden in Noorwegen meer dan gemiddeld voorzien van verlichting. Het is een sprookjesachtige beleving om op verlichte pistes af te dalen. De temperatuur is vaak lager dan in de Alpen. Met name als de zon nog niet op is merk je dit echt wel. Maar het gezegde is niet voor niets: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Oftewel, tegen de kou kun je je prima wapenen met goeie kleding en het dragen van laagjes.