Bestaat duurzame groene wintersport? Is skiën en snowboarden wel ecologisch verantwoord? Het houdt steeds meer mensen regelmatig bezig. Onlangs besprak Arjen de Graaf – Commercieel directeur van de Nederlandse Skivereniging deze vragen in een podcast op BNR. Enkele zaken die in de podcast besproken worden kun je hier lezen.

Duurzame initiatieven in skioorden

Het gebied Planneralm in Oostenrijk met ‘Wir haben pur Naturschnee’. Dit refereert aan het feit dat zij geen sneeuwkanonnen hebben die kunstsneeuw spuiten.

Het gebied Werfeng is autovrij. Bovendien bieden de hotels een gezamenlijk shuttleservice vanaf het station met elektrische auto’s. Op deze manier stimuleren zij toeristen om met de trein te komen.

Verder zijn er steeds meer hotels die voor hun sauna’s en verwarming van duurzaam opgewekte energie gebruik maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen. Ook zijn er voorbeelden van skigebieden waar skiliften op duurzame energie draaien. Er zijn wintersportresorts die een pluimpje verdienen, omdat ze in ieder geval zo’n poging wagen in energiebesparing wagen. Skigebieden die de sneeuwkanonnen dus uitbannen, die een pendeldienst inzetten tussen een treinstation en de accommodatie en de steeds sneller wordende skiliften op duurzamere energie willen laten draaien.

Reis heeft meeste impact

Onderzoek wijst uit dat vanuit Nederlands perspectief de reis de meeste belasting geeft voor het milieu. Dit komt omdat het overgrote deel van de Nederlanders met de auto naar de Alpen rijdt. Een toenemend deel neemt het vliegtuig. Wil je een duurzaam alternatief om je footprint te reduceren? Neem dan de trein. Vanaf deze winter is de dienstregeling om met de trein naar de Alpen te gaan uitgebreid. Dit maakt de prijs aantrekkelijker, plus dat je meer flexibiliteit hebt voor reisdagen. Bijkomend voordeel is dat je uitgerust aankomt op je bestemming.

Meer interessante suggesties over ecologische keuzes en duurzaamheid in relatie tot skiën en snowboarden lees je op onze Eco pagina.