Heliskiën in de Snow Shortz Podcast

Heliskiën. Next level wintersport.

Paul de Groot: “Ik vind heliskiën een natural high, die een eerlijke smile op je gezicht brengt! Het komt dichtbij vliegen. Een sportieve inspanning doen in schitterende natuur.”

Maar voor wie is heliskiën geschikt? Hoe betaalbaar is het? Hoe goed moet je kunnen skiën of snowboarden? Hoeveel meter moet je uit de heli springen? En welke misvattingen zijn er over heliskiën?

Oftewel: hoe toegankelijk is heliskiën?

Podcast luisteren

Luister het in deze podcast. Hieronder vind je 2 manieren om de podcast te luisteren.

Meer weten en horen?

Ontdek alle podcast afleveringen op Boardshortz.nl

Wil je op de hoogte gehouden worden zodra de volgende aflevering met Paul live is, check dan Facebook of Instagram. Dat is het snelste.

Bepaal hier hoe jij naar de podcast wilt luisteren:

En lees hieronder de show notes.

Show notes podcast heliskiën

1:07 Je hoeft geen professionele skiër te zijn om te gaan heliskiën. Je hoeft bijvoorbeeld ook niet uit de heli te springen, want hij landt ergens waar je rustig uit kunt stappen.

1:54 Je komt op plekken waar je anders niet zo gemakkelijk komt.

2:25 Heliskiën is eigenlijk gewoon freeriden of off-piste skiën in een gebied waar geen liften zijn. De helikopter brengt je naar prachtige plekken met prachtige poeder.

3:25 Als je redelijk kunt afdalen van een rode of zwarte piste dan is heliskiën al zeer toegankelijk.

4:10 “Ik vind heliskiën een natural high, die een eerlijke smile op je gezicht brengt! Het komt dichtbij vliegen. Een sportieve inspanning doen in schitterende natuur.”

5:20 Je maakt 10 tot 12 runs op een dag door diepe poedersneeuw en dan ben je ook echt bekaf, dus vergis je niet in de fysieke belasting. Je moet wel fit zijn.

5:51 In Canada, Alaska, Ijsland en Groenland heb je enorme gebergtes waar niks is. Op het moment dat de heli weg is, zit je midden in de natuur in totale stilte.

6:45 Je bent in handen van een gids die veiligheid op nummer 1 zet, dus het is ook niet waar dat heliskiën extreem gevaarlijk zou zijn.

7:11 Wij werken met de beste heliski bedrijven in de wereld: CMH in Canada – de grondlegger van het heliskiën. Arctic Heliskiing in IJsland

8:20 Je slaapt in een lodge die al remote ligt, in het terrein waar je gaat skiën.

9:30 Je wordt in een groepje met 4 tot 8 personen ingedeeld die van gelijk niveau zijn.

10:00 De eerste paar keer ben je wel een beetje aan het klooien met je ski’s of board aan te trekken, want je zakt tot je heupen in de sneeuw.

11:20 Bij Cloud9Travel gaan wij in gesprek over de wensen en afhankelijk van niveau en voorkeur geven wij advies over welke bestemming het beste daarbij aansluit.

12:00 In januari is jaarlijks een week met allemaal Nederlanders en Belgen die elkaar via WePowder hebben ontmoet en ga je naar Revelstoke.

12:30 Je hebt kleine heli’s voor 4 personen, maar ook grotere waar je met 12 man in kunt.

12:47 Met name in Canada heb je vaak 1 heli voor de gasten en nog een heli voor lunch en safety.

14:00 Heliskiën is niet goedkoop, maar je krijgt zo waanzinnig veel en goede kwaliteit poedersneeuw in een korte tijd dat het echt elke euro waard is.

14:30 Je kunt het niet vergelijken met een normale wintersport, dan ‘scoor’ je zo veel minder.

15:10 Uiteraard is het weer bepalend, maar in de praktijk kan de heli je vrijwel altijd wel op een plek brengen waar je toffe runs kunt maken.

16:20 Een week (7 dagen) heliskiën kan vanaf 5000 euro. Realistisch gezien kom je uit rond de 7000 en 8000 euro. Maar als je dat terug rekent naar de tijd die je in de poeder doorbrengt, dan kom je daar normaal niet eens aan in 10 wintersport vakanties.

17:40 De populariteit is enorm groeiend, de boekingen zijn nu al voor winter 21.

19:14 Heliskiën is het meest veilige off piste skiën dankzij een groot netwerk van professionele gidsen die het begeleiden en de mogelijke inzet van de heli voor het geval het toch mis gaat.

20:50 Je komt niet snel in een gletcherspleet en hoeft ook geen moeilijke traverses te maken.

21:38 Alles staat alleen maar in het teken van off-piste skiën en dan wordt je ook snel beter!

22:09 Je krijgt specifieke poedersneeuw ski’s of board, dit hoef je niet zelf mee te nemen.

23:30 Mensen springen van cliffs af waarvan ze in eerste instantie zeiden dit nooit van hun leven te doen.

24:16 Heliskiën is fysiek zeer intensief, dus zorg dat je echt veel krachttraining doet in voorbereiding.

25:46 Je boekt zo’n trip ver van tevoren, benut die tijd ook om lichamelijk fit te zijn. Sqauds, death-lifts en je core zijn essentieel.

27:10 Het beeld is dat ouderen vooral heliskiën. Maar je kunt echt goed je grenzen verleggen waardoor het voor jongere sportieve skiërs de ultieme belevenis is met cliff jumps en pillows.

29:00 De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 40 en 50 jaar.

29:45 De sneeuw is fluffy, dus het voelt als bodemloze poeder.

31:14 Paul heeft begin januari altijd “paultjes pillow week”, dit is wel favoriet. In Brittish Columbia vindt dit plaats. Je vliegt vaak met een directe vlucht naar Calgary.

32:20 Dapter is een freeride film die is opgenomen in Alaska met Paul in de hoofdrol die zeer de moeite waard is om te kijken.

 

Links uit de show

Heliskiën

Cloud9travel

Dapter (film)

  • Waar moeten we het de volgende keer over hebben? Laat het ons weten in de comments
  • Vond je deze editie ok? Laat een korte review achter op bv Spotify.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.