Nu het in Europa flink aan het sneeuwen is én het zelfs in Nederland gaan sneeuwen, na al die regen is deze vraag een interessante?

Hoeveel sneeuw is 1 mm regen?

Toevallig werd deze vraag behandeld op Swiss Meteo.

In weersvoorspellingen wordt vaak de verwachte neerslag in millimeters (mm) aangegeven. Maar hoeveel sneeuw betekent dit eigenlijk?

De meeste prognosemodellen geven neerslag in millimeters aan, ongeacht of het regent of sneeuwt. Er wordt vaak een eenvoudige vuistregel gebruikt: 1 mm neerslag levert 1 cm nieuwe sneeuw op.

Maar zo eenvoudig is het helaas niet.

Het water-equivalent van sneeuw hangt af van vele meteorologische parameters. Bij welke temperatuur en vochtigheid valt de sneeuwvlok van de wolk naar de grond? Is de grond bevroren of heeft deze een temperatuur boven 0 graden? Is er een sterke wind of is het windstil? Al deze factoren bepalen of er uit 1 mm neerslag geen of tot 3 cm nieuwe sneeuw valt.

Mild en winderig: weinig sneeuw

Temperaturen rond de 0 graden, een relatief warme grond en sterke wind: dat zijn de ingrediënten voor weinig sneeuw. De sneeuw is dan eerder nat en zwaar, en bevat relatief veel water. Bij dergelijke omstandigheden levert 1 mm neerslag maximaal 1 cm nieuwe sneeuw op.

Kou en windstilte: veel sneeuw

Het beeld is compleet anders bij kou en windstilte. De sneeuw is licht en poederig, bevat relatief weinig water en veel lucht. Onder deze omstandigheden kan 1 millimeter neerslag 2 tot 3 cm nieuwe sneeuw opleveren.

Daarom valt het niet altijd precies te voorspellen hoeveel sneeuw er gaat vallen, maar kan je wel een beetje een idee vormen.