Waarom La Tzoumaz een aanrader is voor wintersport?

Les 4 Vallées is met ruim 400 km geprepareerde pistes een van de grootste skigebieden. Het gebied verbindt (de naam zegt het al) vier dorpen: Verbier, La Tzoumaz, Nendaz en Veysonnaz. Wij waren begin maart 2022 in La Tzoumaz en in dit artikel geven wij zes redenen waarom dit goed bevallen is.

  1. Onderdeel van Les 4 Vallées
  2. Langste rodelbaan van Zwitserland
  3. Voor alle niveaus geschikt
  4. Sneeuwzeker
  5. Accommodaties liggen dicht bij de gondel
  6. Toerskiën

Pssst, we hebben ook nog een geheime tip!

Je leest hier trouwens over de plek waar wij verbleven: Hotel de la Poste

1. Onderdeel van Les 4 Vallées

De vier valleien van dit skigebied bieden een grote veelzijdigheid in wintersport. Vanuit La Tzoumaz kun je een mooie ronde langs de andere dorpen maken. Ieder dorp in Les 4 Vallées heeft z’n eigen karakter. De hoogste lift in Les 4 Vallées komt op de Montfort uit die maar liefst op 3330 meter hoogte ligt.

De verschillende dorpen hebben allemaal hun eigen karakter. Daarmee biedt het wintersportgebied voor elk wat wils. Verbier is een grotere mondaine plaats, waar nog wel historie zichtbaar is. Vanuit La Tzoumaz kom je via een mooie dalafdaling in Verbier.

 

2. Langste rodelbaan van Zwitserland

Vanaf La Tzoumaz ga je met de kabelbaan omhoog naar het op 2354m hoogte gelegen Savoleyres. Vanaf het bergstation suis je met je sleetje van een speciaal gereserveerde piste naar het dorp beneden. De rodelbaan is maar liefst 8 km lang en biedt een uitdagende behoorlijk steile afdaling, dus de snelheden lopen behoorlijk op. Je overbrugt ruim 800 hoogtemeters.

3. Voor alle niveaus geschikt

Het skigebied Savoleyres biedt voor alle niveaus voldoende uitdaging. Voor de gevorderde skiërs en snowboarders zijn er verschillende rode afdalingen te doen. Maar ook beginners kunnen hier goed uit de voeten. De ‘race experience’ is voor zowel beginnende als gevorderde skiërs en boarders een leuke belevenis. Als je houdt van poedersneeuw, dan zit je goed in La Tzoumaz. De poederstress is laag, sowieso lager dan in het nabij gelegen Verbier. Bovendien is het veilig, aangezien heel veel mogelijkheden hebt binnen het zicht van de liften. Dus bij een verse dump kun je heerlijke snowsprays maken.

 

4. Sneeuwzeker

De combinatie van hoogte en oriëntatie maakt dat La Tzoumaz erg sneeuwzeker is. Het dorp ligt op maar liefst 1450 meter boven zeeniveau. De gondel brengt je naar een hoogte van 2354m. Gedurende de periode tussen november en april ben je hierdoor verzekerd van sneeuw. De kwaliteit van de sneeuw in het skigebied blijft bovendien goed. Dat komt omdat veel hellingen noord tot noord-oost georiënteerd zijn, waardoor de zon niet direct zorgt voor smeltende sneeuw.

5. Accommodaties liggen dicht bij de gondel

Het dorp ligt op een steile berg. Met de auto maak je in 12 klassieke haarspeldbochten de tocht naar 1450 meter. Daar treft je vervolgens centraal de gondel die je naar het skigebied brengt. En rondom de gondel bevinden zich alle accommodaties. Enkele wat hoger gelegen appartementen hebben een eigen liftje naar het laatste deel van de dalafdaling. Vanaf alle accommodaties is het nooit verder lopen dan 600 meter naar de gondel.

6. Toerskiën

Het skigebied is populair om te toerskiën. Vanuit La Tzoumaz kun je het gebied in. Je loopt langs Maison de la Forêt omhoog. Het is erg gaaf om buiten de gebaande paden van het skigebied en het zicht van de liften omhoog te lopen met toerski’s. Echter is toerskiën natuurlijk nooit zonder gevaar. Daar hebben ze in Les 4 Vallées wat op bedacht. Op diverse plekken zijn speciale toerskiroutes uitgezet, die gecontroleerd zijn op lawinegevaar. Zo kun je veilig omhoog lopen. Afdalen kan altijd via één van de pistes, want elke route leidt terug in het skigebied of off-piste. Doe dit laatste vooral met een gids om zeker te zijn dat het veilig is en dat je de mooiste poeder kunt rijden.

En dan onze geheime tip voor de lunch

Maison de la Forêt ligt aan de blauwe dalafdaling naar La Tzoumaz. Op het menu staan huisgemaakte gerechten, zowel warme als koude, die bijzonder smakelijk zijn. Wij zaten onder een blauwe lucht in het zonnetje in de stralende zon aan een picknicktafel te lunchen. Wat een goed leven heb je dan.