Veel mensen denken dat IJslandse winters koud en donker zijn. Zij hebben gelijk. Gelukkig maar, want anders zou het prachtige noorderlicht niet te zien zijn. Ook in het noordelijk gelegen stadje Akureyri, waar IJslands beste skimogelijkheden zijn, komt de zon tot eind januari niet boven de bergen uit. Toch is IJsland ‘the place to be’ voor wie rust, ruimte en avontuur zoekt. Kijk de documentaire ‘Under an arctic sky’ op Netflix maar eens, of ‘A land shaped by woman’ van de pro-snowboardster Anne-Flore Marxer. Voor het IJslandgevoel met een donker randje is ‘Trapped’ een goede voorbereiding.

1 – Skigebieden

In deze series en documentaires zijn geen skigebieden te zien, maar die zijn er wel degelijk. Er zijn skigebieden bij Reykjavik, bij de West- en Oostfjorden, maar vooral in Noord-IJsland. Daar zijn vijf belangrijke skiresorts zoals Hlidarfjall (Akureyri). Daarnaast zijn er onbeperkte freeride mogelijkheden op het Trollskaga-schiereiland. Tot midden februari zijn de pistes verlicht. Daarna is het ongeveer net zo licht als in Nederland en worden de omstandigheden per week beter. De kou valt heus mee; veel kouder dan in de Alpenlanden wordt het niet.

2 – Sneller in IJsland dan in de Alpen

Deze winter vlieg je in februari en maart rechtstreeks van Schiphol naar Akureyri (3 uur). Maar zelfs met een overstap in Reykjavik ben je sneller in het hoge noorden dan in de Alpen. Vanuit het gezellige centrum van Akureyri is het maar tien minuten rijden naar het skigebied Hlidarfjall, dat een waanzinnig uitzicht over het Eyjafjord en de stad heeft. Er zijn lange en uitdagende afdalingen, een snowpark met rails en kickers en een zeer eenvoudig te bereiken off-pisteterrein. Pisteskiërs, freestylers, freeriders: iedereen komt er aan z’n trekken.

3 – Geothermische hotpots

Als het een periode flink gesneeuwd heeft, kun je zo de stad in skiën, waar de apres-ski plaatsvindt. In verschillende hotels en cafés kun je van de ene naar de andere happy hour gaan. Wellicht nog leuker is om na het skiën in een geothermische hotpot onder het noorderlicht te socializen met de locals.

In Akureyri wonen twee populaire freestyle snowboarders: Eiki en Halldor Helgason. Beiden hebben hun eigen pro-models bij Lobster snowboards. Onder de jeugd is snowboarden enorm populair, ieder kind wil de nieuwe Eiki of Halldor worden. De twee zijn in ieder geval altijd te zien in april bij AK-Extreme, een wintersportevent met een enorme big air, midden in het centrum van Akureyri. Pro’s van over de hele wereld en meer of minder amateuristische waaghalzen laten er hun kunsten zien.

4 – Meer dan alleen skiën

Vanuit Akureyri zijn er nog andere mooie skigebieden te verkennen. Ook catskiën, heliskiën en sneeuwschoenwandelen is mogelijk. Bovendien kunnen er sneeuwscooter- of superjeeptours worden geboekt. Maar vooral de waanzinnige natuur zal u bijblijven. Op rijafstand van Akureyri ligt Myvatn, een woest gebied vol vulkanen, vulkanisch gesteente en watervallen.

Wie het maximale uit een IJslands ski- of snowboardavontuur wil halen, gaat op pad met een local, die bekend is met de plaatselijke faciliteiten en met de mogelijkheden en de risico’s die het weer (sneeuwval, wind, kou, of juist niet) met zich meebrengt. En dat kan deze winter, met VT Adventures!