Om de drukte van de Alpen te ontlopen hebben wij dit jaar de wintersport in Trysil geboekt. Het is het grootste gebied van Noorwegen. Bovendien nodigen de Scandinavische landen heel erg uit om ook iets anders te doen dan skiën of snowboarden. Trysil heeft

Relaxed

De eerste reactie van mensen die horen dat wij in Noorwegen gaan wintersporten is: “dan heb je veel sneeuw en het zal wel koud zijn”. Deze winter is alles anders. Ligt er in de Alpen tot in de laagste dalen meer dan een meter sneeuw, in Trysil meet de top 85 cm. En de temperatuur? Rond het vriespunt, meestal erboven. De gekke gewaarwording is wel dat het in het dal kouder is dan op de top.. Iets met inneralpine en een miniklimaat. De verwachte rust valt wat tegen. Zowel de Zweden als de Noren hebben vakantie en die zijn massaal op wintersport vakantie. Met name als door de wind enkele liften gesloten zijn, treffen wij serieuze rijen.

Wat echter meteen opvalt is dat de sfeer extreem relaxed is. Niks van ellebogen, voordringen of andere stress. Gewoon lekker ontspannen wintervakantie vieren met elkaar!

Bij het huren van de ski’s hoef je ook echt geen borg te betalen of zoiets. Men vertrouwt er blindelings op dat je de spullen weer netjes terug komt brengen. Voor het huren van een extra helm hoeven we niet eens te betalen.

Aan de piste

Wij verblijven in het Radisson Blu hotel. Dit is perfect gelegen aan de piste. Maar ski-in – ski-out geldt voor vrijwel alle accommodaties in Trysil. De pistes hebben een grote variatie in moeilijkheid. En het leuke is dat zelfs beginners heel gemakkelijk door het hele gebied kunnen cruisen. Maar ook de (ver)gevorderde skiërs komen uitgebreid aan hun trekken. Om over de mogelijkheden om poeder te scoren nog maar te zwijgen. Helaas laten de sneeuw condities niet toe dat we dit zelf kunnen ervaren..

Early morning ski

Wij komen op vrijdag aan en wij gaan vroeg naar bed. Op zaterdag hebben wij geboekt voor Tidlig ski: twee keer per week is er voor 150 gelukkigen de mogelijkheid om vanaf 7.00 uur bij zonsopkomst te skiën.

Sunrise tijdens Tidlig ski

De rest van de toeristen is pas om 9.00 uur welkom, maar deze zaterdag hebben wij het zuur dan al flink in de benen zitten. Echt, wat een unieke en super toffe ervaring. Naast de perfecte condities van de pistes is de zonsopkomst zo sprookjesachtig mooi! Perfect begin van de week.

Ritje met de pistebully

In Noorwegen blijken zaken laagdrempelig te zijn. Wij zijn in contact gekomen met de Operations manager van het liftbedrijf in Trysil. Wij hebben de stoute schoenen aan gedaan en de vraag gesteld of we een ritje mee mochten in de pistebully. “Ja hoor, geen probleem, zorg maar dat je 17.15 klaar staat.”

Op de afgesproken tijd komt Øyven ons ophalen met een sneeuwscooter. Als je hem ziet, snap je direct dat de Noren afstammen van de Vikingen trouwens. Met een noodgang brengt hij ons naar Mona: een locale dame die het heerlijk vindt om de sneeuwhopen weer om te toveren in een strak geribbeld tapijt. Daarna nog met Oscar mee om het funpark op orde te brengen en de droom is compleet. Wij hebben meegereden met deze ontzagwekkende machines.

Sleeën met husky’s

Wintersport in Noorwegen nodigt uit om meer te doen dan skiën of snowboarden. Je hebt legio mogelijkheden voor cross country. Maar ook het maken van een hondensleetocht is een aantrekkelijke optie. Of met rendieren. Wij gaan met de husky’s op pad. Aangekomen bij de kennel lijken de honden behoorlijk agressief. Oorverdovend blaffen ze met tientallen tegelijk. Echter, ook hier blijkt: blaffende honden bijten niet. Ze zijn gewoon dolenthousiast om een rondje te gaan rennen. Deze ervaring is eigenlijk niet goed onder woorden te brengen. Sprookjesachtig, prachtig, surrealistisch, fantastisch dekken maar gedeeltelijk de belevenis die wij hebben.

Flowrider

In het hotel waar we zitten is een zwembad. Naast een spa, een klimwand met landing in het water en een bubbelbad is hier ook een flowrider. Zowel op een bodyboard als op een flowboard kun je hier op een golf rijden. Het bodyboarden hebben wij snel onder de knie. Maar het flowboard vergt nog wel de nodige oefening. Maar na een handvol crashes hebben we de flow te pakken. De tijd is te kort om te komen tot spectaculaire tricks. De ervaring is sowieso heel cool.

Locale traditie

Met de auto ben je binnen vijf minuten in het dorp Trysil. Hoewel hier niet veel te beleven is in de winter, rijden wij hier op onze laatste avond toch naartoe. We gaan eten in Kveik. Dit restaurant is gevestigd in een voormalige boerderij. Bij binnenkomst blijkt dat de Noren een ster zijn in het creëren van een warme ambiance. Kveik verwijst naar de gist. Naast een restaurant is het namelijk ook een bierbrouwerij. Wij smullen van de gerechten die ons voorgeschoteld worden. Vooraf kip in een dressing van honing. Als hoofdgerecht rendier en zalm, gegarneerd met heerlijke groenten.

 

Kveik kiest voor duurzaam en heeft daarom bewust locale producten die biologisch zijn. Je proeft hier echt de liefde voor de gerechten. Tijdens het nagerecht krijgen wij nog een opmerkelijk feit te horen: de bakermat van het skiën ligt in Trysil en niet in Telemark. Al ruim vóór dat mensen voor hun ontspanning rond 1860 gingen skiën in Telemark gebeurde dit in Trysil. Dus wij hebben een lang geleden ontstane traditie voortgezet: alpineskiën ligt in Trysil.