Wij zijn in de voorjaarsvakantie van 2023 ter plekke gaan checken wat het antwoord is op de vraag: Is het skigebied Arosa-Lenzerheide in Zwitserland de perfecte wintersportbestemming? We kunnen alvast verklappen; het komt dicht in de buurt!

Leer hieronder meer over:

Skiën en snowboarden

In totaal vind je in Arosa-Lenzerheide 225km geprepareerde piste. De diverse dorpen liggen allemaal behoorlijk hoog, variërend van 1200m tot bijna 1800m. Daardoor is sneeuw gegarandeerd. Voor alle niveaus skiërs en snowboarders is er wat te vinden. Maar als gevorderde skiër/boarder kom je wel het meest aan je trekken. Beginners kunnen het beste de kant van de Stätterhorn en Piz Calottas kiezen, waar mooie brede blauwe en rode pistes zijn. Snowboarders moeten bij een toer door het gebied rekening houden met langere stukken traverseren.

Jeugdige wintersporters kunnen al snel zonder vaders of moeders op pad, aangezien het gebied erg overzichtelijk is. Een rondje zelf skiën door de kinderen in of na de middagpauze is hier dus goed te doen.

Geen wachtrijen

In tegenstelling tot andere skigebieden is er in Lenzerheide niet slechts één centrale gondel die toegang geeft tot het gebied. In totaal zijn er wel 10 plekken vanwaar je met een gondel of een stoeltjeslift kunt beginnen aan een mooi ski avontuur.

Freeriden

In het skigebied van Arosa-Lenzerheide rijst de vraag: waar eindigt piste skiën en wanneer spreek je van freeriden off-piste? Één ding is zeker: er is veel terrein gemakkelijk toegankelijk. En dus benadrukken we het belang van veiligheid maar weer eens. De lawineberichten zijn heel duidelijk, dus lees deze. Zorg daarnaast dat je voorzien van sonde, schep, pieper en liefst ABS je verse sporen gaat trekken. Het beste is om dit onder begeleiding van een lokale gids te doen. Die weet bovendien ook nog veel plekken die niet direct zichtbaar zijn!

Funparks

Er zijn twee funparken in het gebied waar onder andere de jeugd goed kan werken aan tricks en sprongen. Ook hier is voor verschillende niveaus keuze.

Berghutten

Er zijn weinig skigebieden waar het aantal berghutten zo groot en gevarieerd is als in Arosa-Lenzerheide. Je vindt er zowel veel restaurants met zelfbediening als traditionele kleine hutten en bars. Overal meer dan genoeg plek om in de zon te zitten, dus je hebt het voor het uitkiezen!

Onze tips:

De Junehütte bij Piz Scalottas. Zorg voor contant geld en geniet van de adembenemende uitzichten op 3000’ers in de omgeving.

Daarnaast is de Carmennahütte in Arosa befaamd om z’n heerlijke sfeer. Zowel een maaltje nuttigen als alleen een drankje zijn zeker aan te raden.

Avondskiën en early bird

Voor de fanatiekelingen die de dag tussen 8.30 en 17.00 niet lang genoeg vinden. Elke vrijdag is de Stätzertälli geopend tot 20.30 om nog wat extra meters te maken. Je kunt daarnaast elke zondag een early bird ticket kopen, waardoor je al om 7.00 over de verse ‘rillen’ kunt rijden.

Één keer per maand kun je bovendien op zaterdagavond afdalen onder het licht van de volle maan!

Andere winteractiviteiten

Ok, dus voor skiën en boarden is Arosa-Lenzerheide een hele goeie bestemming. Maar waarom dan wellicht perfect? Een feit is dat je veel andere winteractiviteiten kunt ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan langlaufen. De wandelpaden dwars door het gebied zorgen ervoor dat je met elkaar kunt lunchen. Maar je kunt ook op meerdere plekken gaan rodelen, waarbij ook een zogenaamde light ride variant is. In Churwalden is een zipline die je met grote snelheid boven de piste laat vliegen. En in de meeste dorpen is ook nog een ijsbaan waar je kunt schaatsen.

Een spectaculaire belevenis is een ritje maken met de pistenbully. In Lenzerheide kun je dit boeken en met zo’n imposante machine de berg op rijden.

 

Zijn er ook nadelen?

Het is een feit dat wintersporten in Zwitserland prijzig is. Dat is ook het geval in Arosa-Lenzerheide. Veel accommodaties zijn 4 of 5 sterren. Er zijn relatief veel goede restaurants, maar dus ook prijzig. En de skipas is kostbaar, tegen de €400 voor een week.

 

Conclusie

Wij vinden absoluut dat je waar voor je geld krijgt. De veelzijdigheid, sneeuwzekerheid, goede liftvoorzieningen en daardoor gebrek aan rijen maakt dat Arosa-Lenzerheide alle ingrediënten heeft voor een perfecte wintersport.