Home » Noorwegen » Trysil

Trysil – 72km piste in Noorwegen

Trysil is een relatief groot skigebied in Noorwegen. Het biedt wintersport op iets meer dan twee uur rijden van Oslo. Het is er vaak rustig, dus geen lange wachtrijen voor de lift. Trysil is perfect geschikt om met je familie op wintersport te gaan.

De berg waar het skigebied op ligt steekt uit boven een vlakte en neemt een prominente positie in. Het is een bijzondere gewaarwording dat je de laatste vijf kilometer afdaalt naar het dorp. Omringd door dennenbossen geeft dit een schitterend natuurschoon.

Het gebied ademt wintersport waarbij skiën en snowboarden dominant zijn. De liften draaien van vroeg tot laat en een flink deel van de pistes is verlicht. Uiteraard kun je er als cross country skiër ook flink uit de voeten. Maar je kunt er ook uitstekend wandelen, tochten met husky’s maken of rendieren bekijken.

Trysil is de bakermat van alpine skiën.

Reeds 50 jaar voordat men in Telemark voor de ontspanning ging skiën gebeurde dit al in Trysil. Met een gemiddelde van 5 meter sneeuw per winter is dit niet zo gek.

De reis er naartoe is redelijk eenvoudig. Vliegen op Oslo (1:45 uur) en dan met de auto of de bus nog 2 uur rijden door een mooi stuk van Noorwegen en langs meren en door bossen. Een auto huren is dus wel zo handig, hoewel je ook met de bus een directe verbinding hebt vanaf Oslo.

Trysil is een compleet skigebied. De ‘lay-out’ van het gebied is dat zowel beginners als experts op hun eigen niveau door het hele gebied kunnen cruisen. Tijdens je tocht kun je pauzeren bij gezellige restaurantjes. Verder kun je als liefhebber van springen je ei kwijt op één van de kickerlijnen van de 4 Skistar parks. En zoals in heel Noorwegen heb je er veel offpiste mogelijkheden die makkelijk bereikbaar zijn.

Leer hieronder meer over:

Roadtripverslag Trysil

“De oorsprong van alpineskiën ligt in Trysil”

0
Om de drukte van de Alpen te ontlopen hebben wij dit jaar de wintersport in Trysil geboekt. Het is het grootste gebied van Noorwegen. Bovendien nodigen de Scandinavische landen heel erg uit om ook iets anders te doen dan skiën of snowboarden. Trysil heeft Relaxed De eerste...

Trysil in het kort:

 • In grofweg 6 uur ben je er (met vliegtuig)
 • 78km piste (60% blauw, 25% rood, 15% zwart)
 • 4 fun parken en een funride
 • Hoogste punt 1132m
 • Laagste punt 415m

Waarom naar Trysil?

 • Grootste alpine skigebied van Noorwegen
 • Uitdaging op alle niveau’s: beginner tot expert
 • Sneeuwzeker
 • Veel off-piste
 • Veel funparks en kickerlijnen
 • Ski-in – ski-out accommodaties

Waar rekening mee houden?

 • Bier is duur (10,-)
 • Week 9 is druk met Zweedse toeristen
 • Top is windgevoelig

Skigebied Trysil

Pistekaart Trysil

Trysil pistekaart

Het weer

Sneeuwhoogte

 

Algemeen

Op de pistekaart hierboven zie je mooi dat het skigebied Trysil ligt op één berg. Het is een van de grootste skigebieden van Noorwegen. Trysil is een compleet gebied met drie skidorpjes van waaruit je de lift kunt nemen. Op de piste en in de skidorpjes zijn diverse eet- en drinkgelegenheden.

In alle dorpjes zijn de accommodaties ski-in – ski-out, dus dat is een grote luxe. De meeste plekken in het gebied kun je met een stoeltjeslift bereiken. De diverse ankerliften zijn handige verbindingen. Soms geven ze je toegang tot een afdaling waar je anders niet kunt komen.

Voor de nabije toekomst is het plan om een gondel aan te leggen. De vraag is nog of deze vanuit Turistsenter vertrekt, of dat deze doorgetrokken naar het oorspronkelijke dorp van Trysil beneden in het dal.

Trysil is populair onder professionele skiërs om te trainen of in conditie te blijven. Gedurende de WK in Åre in 2019 hebben bijvoorbeeld Michaela Shiffrin en Henrik Kristoffersen hun kamp hier opgezet. Beide zijn met een gouden medaille succesvol geweest.

Wintersport met gezin

Het skigebied van Trysil is bij uitstek geschikt voor een wintersportvakantie met het gezin. Voor de allerkleinsten is er een afgeschermde skispeelweide. Verder zijn er lange groene en blauwe afdalingen. Langs die afdalingen kun je heerlijk slingerpaadjes het bos in vinden wat garant staat voor dolle pret.

Normaal gesproken is het skigebied rustig en hoef je niet te wachten bij de lift. Daardoor heb je veel effectieve tijd om te skiën of snowboarden. Kijk wel even kritisch op de kalender, want in week 9 is dit anders. De zogenaamde sportweek zorgt voor veel Zweedse en Noorse toeristen. Het moet wel gezegd worden dat de drukte in een andere, veel relaxtere sfeer verloopt dan in de Alpen.

SkiStar Snowpark Trysil

Voor snowboarders en (beginnende) freestyle skiërs is het aanbod in Trysil fantastisch. Zowel kickers als rails en boxes zijn er in groene, blauwe, rode en zwarte varianten. De half pipe en funrides in het gebied maken het plaatje compleet.

Met name de groene en blauwe funparks liggen vlakbij de accommodaties. Dus eventuele grootouders kunnen zonder dat ze zelf hoeven te skiën naar de verrichtingen van hun kleinkinderen kijken.

Meer dan alleen skiën en snowboarden

Het bijzondere van een wintersportvakantie naar Trysil is dat je ook een sledetocht met husky’s kunt maken. Of cross country skiën op de vele kilometers geprepareerde loipes. Een ongekende winterse outdoor ervaring.

Tidligski stelt je in staat om samen met 150 andere fanatiekelingen ‘s ochtends om 7.00 uur de piste op te gaan. Bij zonsopkomst heb je de vers geprepareerde pistes bijna voor jezelf.

Meer beelden

Verblijf

Bekijk hieronder de mogelijkheden voor accommodaties aan de piste. En check de goedkope vluchten naar Oslo.

Zoek accommodatie

Accommodatie

Zoek je een accommodatie in Trysil?

Ontdek dan hier direct de mogelijkheiden

(via Booking.com geselecteerd).

Zoek vluchten

Trysil video’s

Impressie Trysil

Funpark tips in Trysil

Check ook deze gebieden

Mellau Damüls – Oostenrijk

Köningsleiten – Oostenrijk

Engelberg – Zwitserland

Les Gets – Frankrijk

RECENSIEOVERZICHT
Afstand tot Nederland
8
Sneeuwzekerheid
9,5
Offpiste mogelijkheden
8
Normale piste mogelijkheden
9
Authenticiteit
7,5
Apres Ski
7,5

Meer over sneeuw