Kälteschütz noodzakelijkRussische Beer

Kälteschütz is het vette spul dat je op je gezicht moet smeren. Het houd je gezicht warm. En vormt een beschermlaag tegen de wind. Het is nodig omdat de Russische beer is ontwaakt. Dit betekent dat er  kou vanuit Siberië op transport is richting het westen. Dus naar Nederland, maar zeker ook naar de Alpen.

Min 30 graden

Op 1.500 meter kan het deze week kouder dan MIN 20 graden worden. Op 2.000 meter kan het zelfs tot -30 graden komen. Bitterkoud dus. De verse sneeuw die gevallen is blijft hierdoor wel goed.  En er komt nog meer sneeuw aan. Geen grote hoeveelheden, maar een lekkere verfrissing van de pistes.

Hoeveel sneeuw er nu ligt? Bekijk de sneeuwhoogten.

Russische Beer? Wat is dat eigenlijk?

De Russische beer is hierboven al kort uitgelegd. De Russische beer is een enorm koudegebied in Siberië. Daar heb je dan diepvriestemperaturen met overdag gemakkelijk -20 graden. Af en toe wordt de luchtdrukverdeling veranderd en komt dit koudegebied in beweging. Vaak tot West Rusland. En soms tot West Europa. Zoals nu.

Zie hieronder hoe de Russische beer beweegt. Je ziet een paars gebied van rechtsboven naar linksonder bewegen. Dat is de Russische beer.
russische beer

Hoe lang blijft de beer?

De beer kan weer teruggedrongen worden als er sterke luchtdrukveranderingen komen. Bijvoorbeeld een lage drukgebied, dat vanuit de Atlantische Oceaan naar West Europa koerst. Daar zal de Russische Beer in ieder geval een beetje van schrikken. Maar als het lage druk gebied te zwak is. En niet wordt opgevolgd door nog een lagedrukgebied, dan kan de Russische beer zijn positie weer makkelijk terugwinnen. En blijft de kou in Europa. Het is altijd spannend. Zoals nu.

Vorig artikelPrijzen Skipas Wintersport
Volgend artikelHoe ga je goed verzekerd op wintersport?
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.