Wat doet zo’n pisteur eigenlijk?

Een reden waarom een wintersporter kan genieten van een veilige afdeling ligt deels in handen van de pisteur.  Maar wat doet een pisteur eigenlijk allemaal?

Werkzaamheden pisteur

In Les Deux Alpes is er de mogelijkheid om een dagje in de keuken van de pisteurs te kijken. De werkzaamheden van een pisteur zijn alleen gericht op de veiligheid binnen de pistes, niet het off-piste gebied. De pisteurs maken lange dagen, ze openen de piste om 8:00 uur en sluiten deze om 18:00 uur weer af.  Sommige dagen beginnen zij nog vroeger afhankelijk van het weer de afgelopen nacht.

danger avalanche

De controles op lawines (avalanche controles) zijn een precies werkje.  De pisteur bekijkt onder andere of er geen vreemde hobbels/geulen op de pistes zijn. Naast deze taken is het ook belangrijk dat de landingsplaatsen voor een helikopter goed vlak zijn.

En hebben ze als taak een markering te plaatsen bij gevaarlijke stukken.

Grote verantwoordelijkheid

De pisteurs hebben een grote verantwoordelijkheid zoals hierboven te lezen was, maar hoe herken je ze? Ze hebben dezelfde outfit als de liftbediendes, met als groot verschil het grote rode kruis op de mouw.

Dat het geen ongevaarlijk beroep is blijkt uit de cijfers. Aan het begin van het seizoen zijn er 50 pisteurs, aan het einde van het seizoen 45, dit als gevolg van blessures en verwondingen.

Een andere verantwoordelijkheid van een pisteur is het verlenen van eerste hulp, dit komt gemiddeld 2000 keer per seizoen voor.  In het hoogseizoen kunnen deze getallen zomaar oplopen tot 20 keer per dag.

Benieuwd naar het hele verhaal van een pisteur, lees hier het volledige dagboek van een pisteur.

Vorig artikelDé boardfilm van 2013
Volgend artikelSurfen in de poedersneeuw
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.