Winterverwachting 2020

De winter van 2019-2020 wordt zeer koud. Mutsen op. Dikke winterjassen aan. Op de slee naar school.

Krijgen we een strenge winter? Komt de Russische beer? Het is altijd goede clickbait als een krantenkop in oktober schreeuwt, dat het een strenge winter wordt.

En vervolgens in maart de balans opmaken, dat de winter de zachtste van de laatste 10 jaar is.

Toch is het voor meteorologen een uitdaging om een beeld te schetsen van de komende winter.

Winterverwachting 2019 – 2020

Zelf volgen we de Alpenweerman.nl al een tijd. Een betrouwbare site met een  wetenschappelijke benadering van het weer. En zij komen ook met een winterverwachting. Maar zij vertellen er direct bij dat Europa de minst betrouwbare regio is als het gaat om dit soort verwachtingen.

Hieronder hiervan een samenvatting. Voor de volledige winterverwachting: klik hier.

Ze geven ook aan, dat zo’n winterverwachting wel een trend kan aangeven. Om te zien of de kans op een bepaalde weersverwachting groter of kleiner is. Trends kunnen bepaald worden door diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan El Nino, hoeveelheid sneeuw in Siberië en de zeewatertemperatuur.

Verwachting vorige winter

Vorige winter (2018-2019) kende geen duidelijke trends vooraf. Dus de verwachting was dat de winter niet heel koud of heel warm zou worden. Uiteindelijk was de winter aan de zachte kant.

Bij de verwachting voor een winter wordt altijd gekeken naar de luchtlaag boven ons; de stratosfeer. Als deze opeens opwarmt, dan kunnen er koude momenten in de winter ontstaan.

Gaat er veel sneeuw vallen in de Alpen?

Daarvoor wordt er onder andere gekeken naar de zeewatertemperatuur van de Middellandse Zee. Bij een warmere zee worden buien intensiever en kunnen lagedrukgebieden actiever en sterker worden. Voor de Zuid Alpen betekent dit dan dat de kans op sneeuw groter is.

Momenteel is de Middellandze Zee 1 tot 2 graden warmer dan normaal.

Wat voor weer krijgen we in Nederland?

De watertemperatuur van de Noordzee is ook 1 a 2 graden warmer dan normaal. Mede daarom hebben we de laatste weken veel regen.

Als de wind straks uit het Noorden gaat waaien. Dan waait deze over relatief warm zeewater. Daarom wordt er nu verwacht dat het eerste deel van de winter iets warmer zal zijn dan normaal. En minder sneeuw dan normaal (nauwelijks of geen sneeuw dus)

Bij de Oostkust van Amerika is de oceaan een stukje kouder dan normaal. Dan kunnen er makkelijker lage druk gebieden ontstaan. En met een westenstroom brengen die ons natter weer.

Effect van Siberië

Verder is de sneeuw hoeveelheid in Oost Siberië nu iets meer dan normaal. Wellicht dus een effect op kouder weer bij ons.

Arctische uitbraak

Maar omdat de Noordpool opwarmt, is een arctische uitbraak minder koud dan vroeger.

Strengste winter?

Er zijn diverse weermodellen die zich met de winterverwachting bezighouden. Geen één geeft nu een koude winter aan. Eerder een winter die 1 of 2 graden warmer is dan gemiddeld.

Dus strengste winter? Nee.

Hopelijk levert het uiteindelijk vaak verse sneeuw op in de bergen. :-)

Zoals altijd in de winter; check de kans op lawines. Lees alles over lawines.

Ride safe. Ride smart.

 

 

 

 

Vorig artikelHestra: duurzaamheid is de normaalste zaak
Volgend artikelRecord aantal internationale teams kozen SNOWWORLD als trainingslocatie
Als algemene redactie van een surf- en wintersportwebsite, zijn wij gepassioneerd over het delen van de nieuwste trends, tips en technieken binnen de wereld van surfen en wintersporten. Onze missie is om onze lezers te informeren en inspireren, en hen te helpen bij het ontdekken van nieuwe avonturen op het water en op de bergen. Met een ervaren en enthousiast team van schrijvers, willen wij hoogwaardige en boeiende content leveren, die de passie voor deze sporten laat zien en onze lezers aanzet tot actie in het water of op de bergen.