“Wij willen inspireren en één stap voor zijn in ontwikkeling”

Het Franse merk Picture Organic heeft een duidelijke visie: kwalitatief goede kleding voor wintersport en surf met een verlaagde ecologische footprint.

Het merk is opgericht door de drie vrienden Julien, Jeremy en Vincent die een passie delen voor skateboarden en snowboarden.

picture organic founders
De oprichters

De Picture producten zijn gemaakt van gerecyclede, organische of verantwoord geproduceerde materialen.

In oktober spraken we Julien. Hij vertelde hoe hij en zijn twee beste vrienden hun baan min of meer zat waren. Hij als Marketingmanager bij Coca Cola, Vincent als architect en Jeremy als ICT specialist. Zij besloten dat zij in hun levensonderhoud wilden voorzien met hun hobby.

“Waarom gaan we niet coole kleding op de markt brengen voor boarders, skiërs en skaters?”

“Dat is goed”, zei Jeremy, “maar dan wel op een duurzame manier.” Hij was als architect ook al bewust bezig met het ontwerpen van duurzame woningen en gebouwen. Op dat moment waren deze funpark riders nog begin twintigers.

In 2009 introduceerde Picture skikleding vervaardigd van gerecyclede petflessen. Frankrijk en Zwitserland gingen helemaal los op het merk. En de kleding werd al snel verkocht in 70 winkels in Zwitserse en Franse Alpen.

Recycling en bio

Picture maakt gebruik van biologisch gekweekt katoen en de technische producten bevatten minstens 50% gerecycled polyester. Wereldwijd zijn er 5 reparatiecentra met de intentie om de levensduur van de kleding te verlengen.

Gevraagd naar zijn favoriete trips geeft Julien aan dat dit langzaamaan verschuift. Vroeger werd hij heel blij van een paar vette tricks in het park. Inmiddels vinden de dertigers hun kick in het earn your turn principe: met een splitboard omhoog lopen om vervolgens heerlijk door de poeder te shredden.

Julien Durant
Julien Durant

Trots

Voor een antwoord op de vraag waar hij het meest trots op is hoeft Julien niet lang na te denken. Hij is net 36, heeft een bedrijf dat wereldwijd een miljoenenomzet draait en ruim 40 mensen voor zich werken. Maar het meest trots is hij op het feit dat hij nog steeds zijn zakenpartners als zijn beste vrienden heeft!

Dit zegt zó veel over deze super toegankelijke gast. Hij is niet bezig met een stempel ‘meest duurzaam’, of het verkrijgen van een groot kapitaal. Hij geniet er nog elke dag van dat hij zijn boterham kan beleggen met iets dat heel dicht bij zijn hobby ligt.

Uitdagingen

Om een plek tussen de groten, zoals bijvoorbeeld Patagonia en Burton, te krijgen is omzetstijging key. Zonder een bepaalde basis omzet ben je te fragiel. Tegelijkertijd liggen er op ecologisch vlak ook minimaal drie uitdagingen:

1. PFC’s verder verbannen. Net als Fjällräven en Vaudé ontwikkelt Picture een alternatief voor PFC om de kleding waterdicht te maken. Zo voorkomen ze dat onnodig fluor in de natuur komt.

2. Biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. Picture wordt net als alle kledingmerken geconfronteerd met regelgeving van douanes waarin voorgeschreven wordt dat in één oogopslag zichtbaar moet zijn wat er in dozen zit. Daarnaast ligt kleding in grote distributiecentra en als het daar niet (met plastic) afgeschermd is, komt er vuil op. Tot nu toe bleek een biologisch afbreekbaar alternatief na onderzoek te resulteren in microplastics. Dus een alternatief hiervoor vinden is een uitdaging.

3. Ook de polymeer die in veel kleding verwerkt is, wil Julien graag uit een biosource winnen. Planten die als basis dienen om polymeren te maken. Dit zorgt ervoor dat de polymeren biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien is het een hernieuwbare grondstof.

De ski jassen en -broeken van Picture hebben technische features zoals snow skirts, pockets voor je audio of telefoon. Pockets voor je goggle en dergelijke. De jassen en broeken zijn voorzien van waterdichte coatings en ademend vermogen. Leuke feature is dat de lining van de jassen en broeken zijn gemaakt van gerecycled materiaal van andere kledingmerken van onder andere Dakine en Element. De mannen van Picture zagen dat afvalstukken stof op de grond belandde en werd weggegooid. Nu vinden deze stukken zijn weg naar de binnenkant van jouw Picture jas of broek.

Leuk weetje

Nog een leuk weetje voor degenen met kinderen: in de mouwen en pijpen van de kinder ski jassen en -broeken is een stukje stof dubbel gestikt, dan je heel makkelijk kunt losmaken. Hierdoor verleng je de mouwen en pijpen met 3 centimeter, waardoor je minstens twee seizoenen doet met je kleding.

Zabardast

Julien vertelt ook vol passie over de film die deze maand op diverse Nederlandse schermen te zien is; Zabardast. Een film die past bij Picture. Puur. En dé hit tijdens het Freeride Film Festival van WePowder.

Apetrots op samenwerking

We zijn er apetrots op dat we komend jaar gaan samenwerken met Picture. Een samenwerking met als doel om het eco bewustzijn van Nederlandse surfers en sneeuw liefhebbers te vergroten.

We zullen ook leuke acties met Picture opzetten. Hou ons dus in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.