“They are shaping the funpark during the night”, zegt Sylvie de marketing-manager van Crans-Montana.

Dan kan het toch niet anders dan dat er mooie beelden door je hoofd schieten?! Sterren boven de berg. Stilte. Een eenzaam iemand die met een zaklampje op z’n hoofd met een schuiver alle features van het funpark tot in perfectie met de hand bijschaaft.

In de zomer zijn het de herders die eenzaam op de berg leven, in de winter is het de shaper die alleen op de berg achterblijft als de liften gestopt zijn met draaien. Oké de grote bully´s bulderen ook ergens ´s nachts over de berg. Maar dat is toch écht een ander verhaal.

De shaper blijft in weer en wind op de berg totdat het handmatige werk gedaan is. Is er een grote wedstrijd dan kan dat zomaar tot vroeg in de ochtend zijn. En als het werk gedaan is, gaan ze met hun koplamp in het donker op de ski’s of board naar beneden.

>> Check ook het verslag van de trip: Het ultieme winter avontuur in Crans Montana: Surfen en Poedersneeuw scoren

Lifestyle

Maar werk….. zo zien de shapers Sebastiaan en Maxime het niet.

We ze spreken in hun container in het funpark.

alaia park shapers crans montana Large

Met glunderende ogen vertellen ze over het mooiste ding in hun leven. Het shapen van het funpark. Het is een passie, een lifestyle. Je shaped omdat het freestyle-bloed door je aderen loopt. Omdat je al vanaf kleins af aan schansjes aan het bouwen bent. Omdat je elke dag op je freestyle skies, snowboard en skateboard staat. En omdat je blijft dromen van die perfecte feature met die perfecte trick. Van die nog hogere kicker voor die nog hogere sprong.

Het funpark in ontwikkeling

Als je hoort dat er in een half pipe 80.000m3 sneeuw zit en in een flinke kicker 15.000m3 dan weet je dat er flink wat werk aan de winkel is om dat er mooi bij te hebben liggen.

halfpipe crans montana

 

Oké eerlijk, het funpark heeft ook de bully´s die het grove werk doen, maar uiteindelijk komt er altijd de shaper aan te pas voor die handmatige final touch. Waar het vroeger met een goed timmermans oog gebeurde, wordt de shaper van nu ondersteund door GPS-modellen. Hiermee wordt de juiste aanrijdlijn bepaald ten opzichte van de hoogte en de hoek van de features. Dat zorgt er ook voor dat bewuster met risico’s wordt omgegaan om het aantal blessures te verminderen.

alaia park crans

Het blijft natuurlijk niet zonder risico’s, want Maxime zat een tijdje geleden nog met 2 handen in het gips. Daarnaast is er ook een grote ontwikkeling in prefab kickers en half pipes. In Crans-Montana is er (net als op veel andere plekken) alleen grote discussies tussen voorstanders en tegenstanders. De tegenstanders (vaak plaatselijke boeren en natuurorganisaties) vinden dat natuur, natuur moet blijven. Om dan een prefab half-pipe op de berg te hebben staan in de zomer, terwijl je koeien er tussendoor grazen…..

koe in halfpipe

tja daar hebben ze natuurlijk wel een puntje. Of niet, of wel? Voor beiden is iets te zeggen.

Leren in Alaia Park

Als we dan specifiek naar Alaia Park kijken, dan staat er heel wat moois op de berg. Voldoende uitdaging voor degene die met een 360 makkelijk van een feature afkomen. Maar ook voor de beginners is er een duidelijk afgebakend funpark om de eerste beginselen onder de knie te krijgen. Maxime ziet ook weer een stijgende trend in het aantal skiërs/boarders die gebruikmaken van het funpark. Er is een tijd geweest (rond 2000) dat skigebieden geheel niet meer investeerden in funparks. Nu zie je weer dat de vraag ernaar toeneemt, waardoor skigebieden en Alaia Park in bijzonder, er ook echt weer werk van maken.

Als je wilt leren om in het funpark te rijden of je tricks fijn te slijpen ben je in Crans-Montana op de goede plek. In Alaia Chalet kan je namelijk op de trampoline en airbag je tricks oefenen. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om losse freestyle lessen te boeken voor het funpark: freestyle trainingles Crans-Montana. Maar ook de skischolen bieden naast de reguliere skilessen ook steeds vaker een combinatie van piste, freeride en funpark aan. We zien echter dat veel Nederlanders voor hun kinderen vaak nog de reguliere skiles verkiezen. Maar hoe tof is het om ook in het funpark goed uit de voeten te kunnen. Daarvoor kan je direct contact opnemen met de skischolen in Crans-Montana.

En tenslotte, wat ons opvalt is hoe toegankelijk Maxime en Sebastiaan zijn. Ze zouden het liefste iedereen in het funpark helpen.

Dus ben je nog niet zo geoefend en weet je niet zo goed waar te beginnen. Ga eerst naar de shaper van het funpark. Knoop een praatje met ‘m aan en hij vertelt je over alle mogelijkheden van het park!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.