Het Italiaanse Pejo 3000 maakt een duurzame wending. Vanaf nu zijn alle plastic artikelen die maar één keer gebruikt kunnen worden verboden!

De discussie over plasticgebruik krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Skigebieden dragen graag hun steentje bij. Want zij leven van de natuur en daarnaast is het ook nog eens slimme marketing.

Verbod op plastic

Pejo 3000, een skigebied(je) in het Italiaanse Nationale Park Stelvio, wil graag het duurzaamste skigebied ter wereld worden. Daarom heeft men nu alle vormen van plastic die voor eenmalig gebruik bedoeld zijn officieel verboden. Dat betekent dat plastic bestek, borden, rietjes, flesjes en ook de plastic verpakking van mayonaise en ketchup niet meer toegestaan zijn in het gebied. Ze stappen volledig over op alternatieven om vervuiling te voorkomen.

Dit besluit is gekomen naar aanleiding van een onderzoek van de Milanese Universiteit. Hierin werd getoond dat de Formi gletsjer, die vlakbij Pejo 3000 ligt, tussen de 131 en de 162 miljoen plastic deeltjes bevatten. Zij denken dat de plastic deeltjes afkomstig zijn van het materieel van skiënde toeristen.

Ecologische wintersport

Pejo 3000, dat vorig jaar 137.000 bezoekers verwelkomde, is het eerste resort in Europa dat plasticvrij is. Het skioord zal nog meer maatregelen nemen, zoals het invoer van herlaadbare skipassen voor langer gebruik.

Mensen die toch iets bij zich hebben worden daar op aangesproken en vriendelijk verzocht om het achter te laten bij een recyclingpunt ergens in het skigebied.

Overigens is dit niet de eerste ecologische keuze van het gebied. Houtsnippers die overblijven bij de houtindustrie in de regio krijgen een nuttige bestemming. Ze dienen als brandstof van de stookcentrale die de centrale verwarming vormt voor bijna alle huizen, hotels en andere openbare gebouwen.

Eerder schreven wij hier tips over duurzame keuzes bij wintersporten.