Bansko: Ordinaire uitstraling. Uitdagende afdalingen.

Bansko skigebied

Op zondag 17 februari om 10.20 uur take-off vanaf Schiphol met Bulgaria Air als start van een wintersport avontuur in Bansko, met ruim 70 km piste het grootste gebied van Bulgarije. Gezelschap bestaat uit Nestor Jos, gepensioneerd Algemeen Directeur van een gerespecteerde keten in huishoudelijke artikelen, zwager Gijs, student met bijpassende skistijl, zwager Ed, 10 jaar plus poederjager, zoon Bas, gevestigd in Sofia en aanleiding om naar Bulgarije te gaan. Dochter Liz, toneelregisseur in opleiding volgde maandag om het gezelschap te completeren.

Rammelende Hyundai bus

In een rammelende Hyundai bus (niet gek als je de belabberde staat van de wegen in ogenschouw neemt) zijn wij van Sofia naar Bansko gereden. Zeer opvallend is het contrast in de staat van onderhoud van gebouwen, in Sofia en het tussenliggende gebied abominabel, vanaf de gemeentegrens van Ski Resort Bansko strak en verzorgd, keurig in de verf.

Proppers

bansko dorp
Bansko dorp

Verwachtingen vooraf: dorps, gezellig, verouderde lift voorzieningen, glooiend landschap, eenvoudige piste restaurants, met als publiek wat oudere wintersporters en bescheiden focus op off-piste. Wat wij aantroffen was een dorp met een wat ordinaire uitstraling waar proppers probeerde gasten naar binnen te lokken met gratis drankjes en boetieken met nep merkartikelen. De liftvoorzieningen kunnen zich uitstekend meten met het gemiddelde van de Alpen en de afdalingen zijn op uitdagend niveau, gedeeltelijk brede pistes tussen de bomen en gedeeltelijk brede autobahnen boven de boomgrens. Piste restaurants zijn er in ruim aanbod, wat helaas niet gezegd kon worden van het menu.

Opvallend detail: een warme choco met rum kostte het lieve sommetje van 7 euro’s.

Verse sneeuw

Sneeuwen deed het op maandag, maar om één of andere onduidelijke reden kon je nergens aan afmeten wat de hoeveelheid versgevallen sneeuw in totaal was. Relaxed het gebied aan beetje verkend, nadat wij bij een door Grieken gerunde verhuurzaak uitstekende rockerboardjes hadden gescoord. Behoorlijk opvallende tegenvaller was wel dat we maar liefst 75 minuten wachttijd hadden voordat wij de 8-persoonsgondel in konden, die in ongeveer 25 minuten een hoogteverschil van 700 meter overbrugt en je naar het begin van het gebied brengt. Boven was van wachttijden echter geen sprake! 

Kniediepe poeder tussen de bomen

Dinsdag serieuze sneeuwval, wat zorgde voor heerlijke kniediepe poeder tussen de bomen. Naast de treeruns ook hier en daar wat sporen trekken naast de piste, of mooie sprays de bossen in sliden.

En dan woensdag, een droomdag met blue bird.

Dus zo snel mogelijk hoog het gebied in via Plato om de zo vurig nagestreefde s-jes te trekken. In Bansko kun je in deze omstandigheden een run van een dikke 8 kilometer maken die begint op een maagdelijk poederveld, zich vervolgend in een stuk tussen struikbegroeiing en eindigt tussen de volwassen lariksen.

Dagelijkse lach-kick

In het dorp van Bansko waan je je op een Grieks eiland, gezien de ‘proppers’ die de overwegend Britse en Russische toeristen met gratis drankjes en live muziek en wulps dansende vrouwen naar binnen proberen te lokken. De prijsstelling van drankjes kan zich aardig meten met een gemiddeld Oostenrijks resort, het eten is wat aangenamer geprijsd. De restauranthouder in ons hotel Elegant bezorgt ons dagelijks een lach-kick, wanneer wij na de eerste fles wijn vertellen dat deze goed in de smaak valt en vragen om een tweede hij steevast antwoordt: Mmh, dit was mijn laatste fles van die wijn…

Bansko: volwaardige wintersportervaring

Met dank aan Ed!
Met dank aan Ed!

De volgende dagen waren qua weer en omstandigheden vergelijkbaar met de eerste dagen, dus neerslag met vlokken variërend in grootte, hier en daar wat mist en helemaal op het einde oplopende temperaturen die voor zwaardere sneeuw zorgden. Al met al een volwaardige wintersportervaring rijker zijn wij weer tevreden huiswaarts gekeerd. De combinatie van familie en wintersport maakte deze trip tot een succes. Eerstvolgende bestemming ligt vermoedelijk toch wel weer in de Alpen.

Met dank aan Ed! Die vaker mooie tochten maakt. Zie ook het verhaal van de trip naar Ischgl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.