Poederalert #9

Poederalert #9 van MeteoMorris is de aanleiding voor onze Roadtrip Montafon 2020.

Een trip waar alles in zat: veel gemakkelijk te bereiken poedersneeuw en fun met vrienden.

>> Check ook de podcast over deze roadtrip: Hoe haal je het maximale uit een powderalert?

Bij aankomst dwarrelen nog gestaag wat sneeuwvlokken naar beneden. Wij weten dat het de dagen ervoor gedumpt heeft. Deze dump is weer voorafgegaan door een enorme hoeveelheid regen, dus we zijn benieuwd wat ons de volgende ochtend te wachten staat.

Sara Ann

Eerst maar zorgen dat we wat te eten krijgen. Dit lukt uitstekend in Alt Montafon waar wij een old school schnitzel eten, gevolgd door loepzuiver optreden door de legendäre Sara Ann.

Poedersneeuw

Om 8.15 nemen wij de eerste lift omhoog vanuit Gaschurn. We treffen boven fantastische omstandigheden met strakblauwe lucht, windstil en verse pof. Het is wel duidelijk dat het flink gewaaid heeft, dus hier houden wij rekening mee met waar wij afdalen: dichtbij de geprepareerde pistes. En alsnog piepers mee en aan.

>> Check ook Offpiste: hoe zorg je voor maximale veiligheid?

poedersneeuw in montafon

Het leuke van Montafon is dat je zonder te jagen prima in de gelegenheid bent om goede sporen te trekken zonder dat hikes nodig zijn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boardshortz.nl ?❄️ (@boardshortz_nl) on

Wij hebben een heerlijke lunch bij het mittelstation genuttigd. Hier zijn wij overigens getuige geweest van het wereldrecord snel serveren. Binnen een minuut stonden de bestelde drankjes bij ons buiten op het terras. Hetzelfde gebeurde met de bestelde Kartoffelsuppen en Kaiserschmarren!

Grasjoch

Halverwege de dag hebben we ons terrein verplaatst naar Grasjoch om het funpark te verkennen.

grasjoch montafon
Grasjoch

Dit bleek nog iets te vroeg, de parkcrew was nog bezig met shapen na de verse sneeuw. Daarom hebben wij maar een mooi toertje door de langste skitunnel van de Alpen gemaakt.

montafon

Rond 16.15 moesten wij alle charmes in de strijd gooien bij de bardame van de paraplubar bij de Hochjoch om onze welverdiende Weizen te krijgen voordat we om 16.30 met de laatste gondel weer naar St. Gallenkirch afdaalden.

weizen montafon

Dag 1 hebben we uiteindelijk afgetopt met een drankje in de Heuboda en een hapje in Alt Montafon. Een bijzonder sfeervol lokaal restaurant met een knetterend haardvuur.

apres ski montafon

Nova Exklusiv

Voor de vrijdag hebben wij ons aangemeld voor Nova Exklusiv. Dit houdt in dat wij ons om 7.10 melden bij de Versettlabahn. Hier houdt Marcus – de baas van de skischool – een welkomstpraatje waarna wij de gondel instappen.

Voor de gelegenheid zijn de cabines aangekleed met een lekker warm schapenvel. Bij het mittelstation krijgen we een bekertje hete thee aangereikt, dus het ontbreekt ons aan niks. Maar dan begint de echte fun.

Met het beperkte gezelschap kunnen wij ons volledig uitleven op de vers geprepareerde pistes.

nova exklusiv montafon

Heerlijk snijden door de strakke ribbels terwijl de zon zich steeds verder een weg omhoog werkt.

Vervolgens doen wij ons tegoed aan het ontbijt dat bij het arrangement hoort bij de Nova Stoba. Uiteindelijk belanden wij in een ritme waardoor wij overal de rustige momenten pakken.

skien montafon

Door het late ontbijt zijn wij aan het boarden en skiën op de tijd dat anderen aan de lunch zitten. Na een late lunch hebben wij nog voldoende energie om tot de laatste lift door te gaan. De ‘traumhaft’ omstandigheden doen hierbij ook een behoorlijke duit in het zakje.

Dalafdaling gevolgd door de après ski

‘s Ochtends vroeg hadden wij vanuit de gondel al gespot dat de dalafdaling naar Gaschurn wel nog wat sporen kon gebruiken. Dus wij zijn vol goede moed de sporen die er stonden gevolgd.

Het bleek halverwege een behoorlijke uitdaging te zijn en de groep splitste zich. Het 2-tal dat ‘op safe’ ging stuitte op een onbesneeuwde weg waar zij aan de wandel konden.

Het 3-tal dat de gewaagde route koos, kreeg te maken met een beek dat een lastig te nemen horde was. Maar dit drietal kon zich na een paar fantastische poedersprays wel als eerste naar de Gämsli bar begeven voor de welverdiende weizen.

Korte hike voor de film

Dag 3 stond in het teken van de filmopnames. Boven de Spatla Bahn hebben wij een mooi stuk gespot dat met een korte hike uitstekend bereikbaar is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boardshortz.nl ?❄️ (@boardshortz_nl) on

We stemmen duidelijk met elkaar af waar de drone komt te hangen, hoe wij onze lijn kiezen, checken we onze piepers en waar wij uit willen komen. Uiteindelijk bouwen wij de afdeling in drie delen op naar een absoluut hoogtepunt.

hike montafon

De beelden kun je in deze video zien:

In de middag staat onze cameraman Merijn opgesteld in het funpark. Hier leggen wij zowel airtime als een soepele 180 switch op de box vast.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boardshortz.nl ?❄️ (@boardshortz_nl) on

Maximale fun

Na drie dagen maximale fun met Kaiserwetter en prima sneeuwcondities kijken wij met vijf man tevreden terug.

De groep splitst zich op zondag in een 3-tal dat vroeg in de ochtend koers naar Nederland zet. Een 2-tal pakt de eerste lift nog in Gargellen. Dat blijkt een buitengewoon smakelijk toetje in petto te hebben.

Sowieso zijn wij aangenaam verrast door de bijna eindeloze potentie om hier poeder te scoren. Dit potentieel wordt onder andere ontsloten door met stijgvellen omhoog te gaan en op deze wijze het ‘earn your turns’ gestalte te geven. Wij beperken ons tot de poedersneeuw die wij nog kunnen scoren zonder hiervoor te hiken.

Om 11.30 trapt ook het 2-tal zeer voldaan het gaspedaal in op weg naar huis. En dan blijkt weer dat Montafon uitstekend aan te rijden is (en weer terug), want 9,5 uur later steken wij de sleutel thuis in de deur. Wat een top trip.

Links