Wat is het meest sneeuwzekere skigebied? Bij het zoeken naar een geschikte locatie voor wintersport is dit één van de belangrijkste vragen. Een skigebied kan op verschillende manieren sneeuwzeker zijn. De natuurlijke aanvoer van sneeuw, dus verse sneeuwval is een manier. Maar ook zorgt een hoge ligging voor sneeuwzekerheid. Sommige skigebieden zijn heel sneeuwzeker omdat er uitstekende sneeuwkanonnen zijn.

Obertauern het meest sneeuwzeker

Skionderzoeker Günther Aigner becijferde in 2016 aan de hand van sneeuwhoogtes uit de Oostenrijkse bergdorpen dat Obertauern in de afgelopen 100 jaar gemiddeld 264 centimeter sneeuw kreeg, met uitschieters tot 470 centimeter. En, opvallend vanwege de klimaatverandering, in de afgelopen twintig jaar zijn jaren waarin de meeste sneeuw gevallen is. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de sneeuwhoogte vanaf 2008-2009 onder het gemiddelde zat. Onderzoeker Aigner verwacht overigens niet dat de sneeuwhoogtes de komende jaren verder zullen afnemen.

Groot sneeuwzeker gebied

Skigebied Obertauern staat bekend als een sneeuwzeker, populair en gezellig skigebied in het Salzburgerland. Dankzij een uitstekend liftennetwerk dat rondom het dorp ligt en de hoge ligging heb je ter plekke de auto niet meer nodig. En de après-ski in Obertauern is uitstekend.

Tot 1 mei skiën in Obertauern

Die uitzonderlijk goede sneeuwomstandigheden heeft skigebied Obertauern te danken aan haar ligging. Het skidorp ligt op 1740 meter hoogte in een pas boven de Tauerntunnel. “We krijgen sneeuw uit het noorden en het zuiden”, aldus Mario Siedler, de baas van het toeristenbureau in Obertauern. En net als hooggelegen skigebieden als Sölden en Hintertux blijven in Obertauern de skipisten tot 1 mei open. Sneeuwkanonnen worden eigenlijk alleen maar gebruikt om in november een goede onderlaag op de pisten te maken, maar meestal worden ze in januari al weer opgeborgen.

Schneeloch

In Oostenrijk vind je in met name Vorarlberg ook nog enkele ‘schneelochs’. Dit zijn plekken die profiteren van verse sneeuwval uit meerdere windrichtingen. Zo krijgen Damüls en Montafon niet alleen sneeuw bij een Nordstau, maar zeker ook bij een westelijke stroming.