Een leuke en spectaculaire activiteit tijdens wintersport is rodelen. De belangrijkste activiteiten op wintersport zijn natuurlijk skiën en snowboarden. Maar jong en oud vermaken zich met sleetje rijden, dat in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bekend staat als rodelen. En vaak zijn de rodelbanen in de winter verlicht, waardoor het een unieke kans is om de korte winterdag nog een beetje te verlengen. Je vindt hier onze tips en bestemmingen waar rodelen tof is in Duitsland en Oostenijk.

Tips

Een botsinkje hier en daar hoort erbij, dus zet wel je skihelm op wanneer je naar beneden gaat! Daarnaast is het handig om een skibril te dragen. Verder juist géén skischoenen, maar moonboots. Is rodelen leuk? Ja! Moet je dat echt een keer doen wanneer je op wintersport bent? Ja! Tip: neem je vrienden mee, want met hoe meer je bent, hoe leuker!

Waar is het tof rodelen in Oostenrijk?

1. Ischgl

In Ischgl is de rodelbaan 2 avonden in de week open, maar overdag kun je hier niet rodelen. Om te rodelen neem je Silvrettabahn naar boven. Een kaartje kost 13 euro en een rodel huur je voor EUR 8,50. Uiteraard kun je eerst de inwendige mens verzorgen in de Vider Alp.

De rodelafdaling is ongeveer 7 kilometer lang en daar doe je dan ongeveer een uurtje over. Je start op een hoogte van 2.300 meter en daalt 950 hoogtemeters af. Tussendoor stop je natuurlijk wel even om bij te komen, want het gaat best wel hard! De rodelbaan in Ischgl is een echte aanrader.

2. Montafon

In St. Gallenkirch-Garfrescha ligt de langste verlichte avondrodelbaan van Vorarlberg, die 5,5 km lang is. Dit is een dorp dat onderdeel uitmaakt van het skigebied Montafon. De lift draait speciaal op de avonden dat de prachtig verlichte baan geopend is. Bij het bergrestaurant van T3 kun je een arrangement boeken met een 3-gangendiner. Je start deze run tussen de vakantiehuizen. Vervolgens suis je door het bos en krijg je te maken met enkele uitdagende bochten.

3. Salzburgerland

De langste verlichte rodelbaan ter wereld vind je in Wildkogel-Arena. Voor de start ga je met de Wildkogelbahnen in Neukirchen of de Smaragdbahn in Bramberg naar boven. Op een traject van maar liefst 14 km overbrug je de rodelaars het ongelooflijke hoogteverschil van 1.300 meter naar Bramberg. Alles waarmee je naar beneden kunt is toegestaan – supersnelle race-rodels, gezellige sleetjes of een sportieve bob. Afhankelijk van de vaardigheden duurt de rodelpartij tussen de 30 en 50 minuten. Elke dinsdag en vrijdag kun je met de Smaragdbahn in Bramberg en op zaterdag met de Wildkogelbahnen in Neukirchen tot 18.30 uur naar boven. De rodelbaan wordt tot 22.00 uur over de hele lengte van het traject verlicht – dat geeft ‘s avonds een extra kick. Rodelsleeën zijn te huur bij de sportzaken in Neukirchen en Bramberg.

4. Schladming

De regio Schladming-Dachstein is een van de grootste skigebieden van Oostenrijk en bestaat uit 7 wintersportcentra. De regio is door tal van internationale wereldbekerwedstrijden ver over de grenzen bekend. Op de Hochwurzen ligt ook de langste natuurlijke rodelbaan van de Steiermark: vanaf 1.860 meter hoogte loopt de baan over een uitstekend geprepareerde piste. Je hebt grote pret over een lengte van 7 kilometer omlaag naar het dal, tot 23.00 uur ook met floodlight. Naast het dalstation van de Hochwurzen Gipfelbahn zijn rodelsleeën te huur.

5. Going Wilder Kaiser

De start van rodelbaan Astberg – Going is eenvoudig te bereiken met de gelijknamige lift. De middelzware rodelbaan loopt van de Astberg (Going) via het Treichlhof of de Brenneralm naar Ellmau en kan indien nodig kunstmatig worden besneeuwd. Je start op 1267 meter hoogte en daalt 470 hoogtemeters. Wanneer je uiteindelijk ruim 4 kilometer naar beneden bent geroetsjt, kun je in Naschberg een drankje nuttigen in Hotel der Bär. Ook is het mogelijk om naar Going te rodelen.

Waar is het tof rodelen in Duitsland?

1. Winterberg

In het skigebied van Winterberg zijn twee speciale rodelliften en een gedeelde lift met skiërs. Met deze liften kun je met slee en al omhoog gesleept worden, om vervolgens weer naar beneden te kunnen glijden. De betreffende liften zijn rodellift Bremberg (nummer 20) transportband kinderland (nummer 21) stoeltjeslift Astenstraße (nummer 1). Je hebt wel een aparte pas nodig voor het rodelen. Voor het huren van de slee kun je op veel verschillende plekken terecht.

2. Postwiese