Vertel je dat je op wintersport gaat, dan volgt vaak de vraag: snowboarden of skiën? Dit zijn natuurlijk de wintersporten die wij het meest beoefenen met elkaar. Toch zijn er nog minimaal vijf wintersporten die je kunt gaan doen. Deze zijn minstens net zo cool en daarom geven wij daar graag aandacht aan. De meeste hebben te maken met verse poedersneeuw, maar niet allemaal.

1: Toerskiën

Met toerskiën bepaal je helemaal zelf welke route je neemt. Je bent niet afhankelijk van liften. Je loopt omhoog met stijgvellen onder je ski’s en speciale bindingen waarvan de hak los kan. Veelal is de beloning voor het afzien tijdens de toerski tocht een afdeling in fantastische poedersneeuw. Je maakt dagtochten vanuit een berghut of gewoon vanuit een dal of je maakt een huttentocht van meerdere dagen. “Earn your turns” is hier zeker van toepassing.

2: Splitboarden

Als je liever sprays met een snowboard maakt bij het afdalen, dan is splitboarden de beste keuze. Je heb hiervoor een speciaal splitboard nodig met bijbehorende bindingen en stijgvellen. “Elke besneeuwde berg wordt je speeltuin”, is een quote van een gids die veel toeren maakt met toerskiërs en splitboarders. Het stelt je in staat om diep in de backcountry verse poeder te vinden.

3: Heliskiën

In tegenstelling tot toerskiën en splitboarden sta je bij heliskiën of -boarden volkomen fit boven aan het poederveld of het couloir waar je in duikt. Heliboarden is de normaalste zaak van de wereld in Canada en Alaska. Maar ook in IJsland, Groenland, Japan en zelfs in de alpen kun je het doen. Het is een misverstand dat je vergevorderd moet zijn. Heliboarden en -skiën is voor iedereen die fatsoenlijk een rode piste afdaalt. Lees hier wat wij al eerder hebben geschreven over heliskiën. Eén ding is zeker: je staat met een dikke smile op je gezicht nadat je zo’n run gemaakt hebt.

4: Telemarken

De skitechniek met de hakken los. De oorsprong van het hedendaagse skiën die nog steeds respect afdwingt bij de toeschouwer en je een gevoel van vrijheid geeft. Je voelt je gewicht naar je achterste been gaan bij het einde van je bocht. Je voorste ski drijft op de sneeuw, je achterste knie buigt in en pakt de sneeuw. Spray tot over je helm. Ongeëvenaarde sneeuwsensatie. Telemarken in de poeder is een belevenis op zich. Telemarken is de sneeuwsport met de losse hak. Verdere uitleg vind je hier door de antwoorden op 10 vragen.

5: Cross country skiën

Cross country skiën, oftewel langlaufen. Het staat aan de basis van het alpine skiën. Het is met name in Noorwegen, Zweden en Finland ongelooflijk populair. In wedstrijdverband kennen we de klassieke en de vrije stijl. Bij de klassieke stijl glij je door geprepareerde loipes en loop je in een lange pas. Bij de vrije stijl maak je een schaatsende beweging. Het vooroordeel is dat het een sport is voor ouderen. Probeer het maar eens! Na korte tijd weet je dat het één van de meest intensieve vormen van wintersport is.

Laat in een reactie weten of jij nog andere wintersporten kent die wij aan deze lijst toe moeten voegen.